Către: Comisia Europeană

Legea 360/2023 afectează grav pensiile persoanelor cu dizabilități – Acționați acum!

Stimați membri ai Comisiei Europene,
Ne adresăm dumneavoastră pentru a semnala o situație de extremă gravitate care afectează persoanele cu dizabilități din România, ca urmare a implementării Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Această lege, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, a introdus o formulă de calcul a pensiilor bazată exclusiv pe principiul contributivității, care a generat o inechitate profundă și o discriminare severă împotriva persoanelor cu deficiențe vizuale grave și a altor categorii de persoane cu dizabilități.
1. Contextul legislativ și impactul său dramatic
Legea nr. 360/2023 a anulat efectiv drepturile câștigate anterior de persoanele cu dizabilități, care beneficiau de un stagiu de cotizare contributiv redus considerat stagiu complet de cotizare. Toate pensiile de limită de vârstă obținute conform legislației anterioare (Legea nr. 263/2010, art. 59; Legea nr. 19/2000, art. 47; Legea nr. 57/1992, art. 11 și Legea nr. 3/1977) au fost recalculate exclusiv pe baza principiului contributivității, conform noii legi.
Aceste recalculări au dus la o prabușire dramatică a valorii pensiilor pentru persoanele cu dizabilități, în unele cazuri cu procente cuprinse între 50% și 80%. De exemplu:
• Pensie obținută în baza Legii nr. 263/2010: 1.696 lei (~ 339 euro) → După recalculare conform Legii nr. 360/2023: 787 lei (~ 157 euro).
 • Pensie obținută în baza Legii nr. 263/2010: 1.800 lei (~ 361 euro) → După recalculare conform Legii nr. 360/2023: 630 lei (~ 126 euro).
Aceste pensii sunt acum mult sub nivelul indemnizației sociale minime de 1.281 lei (~ 257 euro), ceea ce compromite grav calitatea vieții persoanelor cu dizabilități.
2. Exemplu concret de impact viitor
Pentru a ilustra impactul devastator al noii legi asupra persoanelor cu dizabilități care vor ieși la pensie începând cu 1 septembrie 2024, prezentăm următorul exemplu:
• Legea nr. 263/2010: Persoană nevăzătoare cu 11 ani și 8 luni de cotizare la salariul minim pe economie:
 • 0.43 (punctaj mediu anual) x 2.032 (valoarea punctului de pensie) x 1.41 (indicele de corecție) = 1.232 lei (~ 247 euro).
Legea nr. 360/2023: Persoană nevăzătoare cu aceleași condiții de cotizare:
* 0.43 (puncte) + 0.5 (puncte suplimentare) x 11 ani și 8 luni (stagiu de cotizare) x 81 (valoarea VPR) = 888 lei (~ 178 euro).
Acest exemplu arată clar cum pensiile pentru persoanele cu dizabilități sunt reduse semnificativ sub noua lege, fără a ține cont de eforturile suplimentare și de provocările majore cu care aceste persoane se confruntă în viața de zi cu zi și în cariera lor.
3. Încălcarea drepturilor fundamentale
Reducerea pensiilor persoanelor cu dizabilități reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale protejate de legislația națională și internațională. Conform Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, la care România este parte, sunt încălcate următoarele articole:
 • Articolul 27 – Dreptul la muncă și ocupare.
 • Articolul 28 – Nivelul de trai adecvat și protecția socială.
 • Articolul 5 – Egalitatea și nediscriminarea.
 • Articolul 4 – Obligațiile generale.
 • Articolul 19 – Viața independentă și integrarea în comunitate.
Persoanele cu dizabilități sunt printre cele mai vulnerabile categorii ale populației, iar reducerea pensiilor agravează și mai mult situația lor socială și economică, afectând capacitatea lor de a duce o viață decentă.
4. Solicitare de intervenție urgentă
Având în vedere impactul devastator al noii legi asupra persoanelor cu dizabilități și încălcarea drepturilor fundamentale garantate de legislația europeană și internațională, solicităm intervenția urgentă a Comisiei Europene:
1. Inițierea de urgență a unei investigații privind conformitatea Legii nr. 360/2023 cu legislația europeană și internațională.
2. Exercitarea de presiuni asupra autorităților române pentru modificarea imediată a legii, în vederea restabilirii drepturilor câștigate anterior de persoanele cu dizabilități.
3. Monitorizarea îndeaproape a implementării sistemului de pensii din România pentru a preveni orice formă de discriminare față de persoanele cu dizabilități.
5. Concluzii
Munca în condiții de handicap implică un angajament extraordinar și eforturi mult mai mari decât cele ale unei persoane fără dizabilități. Aceste eforturi trebuie recunoscute și respectate, iar beneficiile legale, cum ar fi stagiul de cotizare redus, trebuie echivalate cu un stagiu complet de cotizare. Solicităm Comisiei Europene să acționeze prompt și decisiv pentru a proteja drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități din România și pentru a asigura respectarea principiilor de egalitate și nediscriminare consacrate în legislația europeană.

Cu înaltă considerație și în așteptarea unui răspuns urgent!

Îmi pasă de această problemă pentru că, dincolo de toate cifrele și legile, vorbim despre oameni care se confruntă zilnic cu provocări pe care mulți dintre noi nici nu ni le putem imagina. Persoanele cu dizabilități au fost întotdeauna printre cei mai vulnerabili membri ai societății noastre, iar acum, prin această lege, li se ia și puținul sprijin pe care îl aveau. Gândește-te la cineva care a muncit toată viața cu mult mai mult efort decât majoritatea, doar pentru a supraviețui, și care acum se trezește că pensia lui este redusă la o sumă care abia îi permite să trăiască.

E ca și cum li se spune că munca și sacrificiile lor nu contează, că sunt invizibili pentru cei care ar trebui să-i protejeze. Mă revoltă și mă întristează în același timp, pentru că fiecare dintre noi ar putea ajunge într-o situație de vulnerabilitate la un moment dat. Așa că nu e doar despre ei, e despre noi toți. Trebuie să luptăm pentru drepturile lor, pentru că dacă nu ne pasă acum, cine va mai lupta pentru drepturile noastre când vom avea nevoie?
România

2024-09-03 23:36:25 +0300