Skip to main content

Către: Primaria Generală a Municipiului București

Nu distrugeți Piața Norilor!

În 2019 ne-am adresat Primăriei Sectorului 4 și am cerut detalii referitoare la un proiect care circula public, cu titlu informativ, și prevedea transformarea Pieței Norilor într-un fel de centru comercial cu parcare la parter și spații comerciale la etaj.

Am cerut atunci să ni se comunice măcar:
- Ce studii de impact au fost făcute având în vedere intenția de schimba destinația clădirii Pietei Norilor și transformarea ei în parcare la nivelul solului cu spații comerciale deasupra?
- Cum se justifică relocarea spațiilor comerciale la etaj și cum va fi asigurat accesul la acestea pentru persoanele vârstnice și pentru cele cu handicap locomotor?
- Care este termenul de finalizare al lucrărilor și cum se va asigura continuitatea aprovizionării locuitorilor din zonă cu produse agroalimentare proaspete pe perioada acestora?
Primăria Sector 4 a refuzat să ne ofere orice fel de detaliu. Ne-a răspuns doar că își desfășoară activitatea cu respectarea legislației în vigoare.
Piețele agroalimentare sunt domeniu public iar interventia asupra acestora se face cu întocmirea unui Plan de Urbanism Zonal (PUZ) și aprobarea lui de către Consiliul General al Primăriei Municipiului București.

De aceea ne adresam Primăriei Generale a Municipiului București și:
1. Cerem să ne informeze conform prevederilor Legii 544 privind liberul acces la informațiile de interes public daca exista orice avize și autorizatii legate de obiectivului de investiții “Reconfigurare prin modernizare, extindere pe verticala si remodelare a Pietei Agroalimentare Norilor”, inclusiv avize si autorizatii emise pentru demolarea cladirii actuale a pietei.

2. Solicitam Primariei Generale sa ne transmita copii ale certificatelor de urbanism si aprobarilor pentru PUZ-ul din zona Pietei Norilor solicitate de Primaria Sector 4 si aprobate în mod legal.

3. In situatia in care avizele solicitate mai sus nu exista sau nu au fost solicitate de Primaria Sectorului 4, cerem Primariei Generale sa faca toate demersurile pentru oprirea lucrarilor de demolare si constructie anuntate a fi incepute in 31.05.2021.

De ce este important?

In data de 31.05.2021 Piata Norilor se demoleaza – asa cum ne anunta un afis de pe usa pietei. Ce urmeaza sa se intample acolo ne priveste si poate tine si de noi.
În această perioadă Primaria Sectorului 4 solicita Consiliului Local Sector 4 să aprobe diferite împrumuturi de la BCR, fara sa detalieze macar conditiile în care acestea se vor realiza. Scopul acestor împrumuturi este finantarea diverselor obiective de investiții din sector, printre care suma de 21 991 856 lei pentru modernizarea Pieței Norilor.
În solicitarea aprobarii pentru finantare, Primaria Sector 4 invoca o Hotărâre de Consiliu Local din 2019 care nu are ca obiect un proiect de remodelare a Pieței Norilor.

Respectiva hotărâre nu poate constitui temeiul demarării unor lucrări pe un proiect ținut până acum în mare parte secret și gândit împotriva necesităților locuitorilor zonei.

Nu ne opunem modernizării și remodelării Pieței Agroalimentare Norilor din Cartierul Tineretului! Vrem transparență și legalitate în cheltuirea banilor publici!

Vrem ca autoritățile locale să ne trateze cu respect și să lucreze pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, nu împotriva necesităților reale ale acestora.

Sector 4, București, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2021-05-26 15:10:39 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2021-05-25 22:11:19 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2021-05-25 20:21:22 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2021-05-25 19:50:22 +0300

S-a ajuns la 10 semnături