Către: Parlamentul Romaniei, Ministerul Transporturilor, ISCTR, CJ Suceava, Inspectoratul Teritorial Sighetu Marmației

Nu ne pierdem pe drum

Cerem:

Ministerul Transporturilor: Demisia ministrului în funcție, urgentarea construcției autostrăzilor din Județul Suceava A14 și A7.

Parlamentul României: Urgentarea construcției autostrăzilor din Județul Suceava A14 și A7.

CJ Suceava: Urgentarea construcției autostrăzilor din Județul Suceava A14 și A7.

ISCTR: Demisia directorului ISCTR Iași. Oprirea tuturor autovehiculelor înmatriculate în Ucraina pentru inspecții, în special a tirurilor și autobuzelor cu pasageri. Controale mai dese pentru camioanele de pe raza județului în colaborare cu IPJ și RAR Suceava

Inspectoratul Teritorial Sighetu Marmației: Reținerea timp de 24 de ore a camioanelor și autobuzelor intrate din Ucraina în România. Inspecția autoturismelor ucrainiene în vamă și întoarcerea celor neconforme.

Petiția nu este făcută cu scopul de a nega ajutorul de care statul ucrainean are nevoie ca urmare a invaziei Federației Ruse, ci este scrisă în urma numărului mare de accidente rutiere mortale de pe raza județului Suceava.

Județul Suceava, chiar și înainte de războiul din Ucraina, era un județ cu extrem de mari probleme de infrastructură și o rată a mortalității în urma accidentelor rutiere extrem de mare. Însă, din cauza numărului mare de autovehicule noi pe drumurile publice și a neglijenței atât a șoferilor ucraineni, cât și a localnicilor, putem afirma că județul Suceava are unele dintre cele mai periculoase drumuri din țară, indiferent că vorbim despre drumuri județene, naționale sau europene.

Județul Suceava nu are infrastructura necesară pentru a oferi tranzitul în siguranță al coloanelor de tiruri și autocare venite dinspre Ucraina către portul Constanța sau către vămile din vestul țării. Infrastructura rutieră este profund neglijată în întreaga regiune a Moldovei; însă, Suceava are unul dintre cele mai mari puncte de vamă, prin care trece un volum disproporționat de mare de autocamioane în raport cu infrastructura locală.

Autovehiculele intrate din Ucraina în România, de cele mai multe ori, nu sunt la standardele europene de siguranță și nu îndeplinesc toate cerințele pentru a circula pe drumurile publice europene. Astfel, cerem controalele necesare pentru a depista aceste vehicule, care pot deveni un pericol public nu numai pentru locuitorii județului Suceava, ci și pentru întreaga populație a țării.

Șoferii de camion din Ucraina, fiind presați de timp, nu respectă orele necesare de odihnă pentru a fi apți de a conduce pe drumurile publice. Astfel, trebuie controale regulate pentru a depista aceste probleme.

Oprirea în vama de intrare a tuturor vehiculelor de mare tonaj intrate din Ucraina în România timp de cel puțin 24 de ore este necesară pentru a asigura nivelul optim de odihnă pentru șoferii acestor vehicule.

Ministerul transporturilor și infrastructurii este singura intuiție responsabilă pentru construirea autostrăzii A7 România astfel și singura autoritate responsabilă pentru victimele accidentelor ce puteau fi evitate prin terminarea lucrărilor începute în 2016.

Conform articolului 2 din legea nr. 189 din 14 iunie 2024:
"(1) Ministerului Transporturilor și Infrastructurii i se deleagă întreaga autoritate și responsabilitate în realizarea proiectului „Autostrada A7 România“, denumit în continuare Proiectul."
De aceea semnatarii acestei petiții cer demisia ministrului Sorin Grindeanu

Prin această petiție, cerem urgentarea construcției autostrăzilor care leagă județul Suceava de celelalte puncte importante ale țării. Aceste autostrăzi ar devia 100% din traficul de mare tonaj de pe drumurile locale, județene și europene și ar crea o infrastructură rutieră mult mai sigură, atât pentru șoferii ucraineni, cât și pentru locuitorii județului Suceava.

Suceava, România

2024-07-07 19:13:51 +0300