Către: Parlamentul României, Guvernul României

Oamenii cu dizabilități nu sunt obiecte de aruncat la tomberon

Petiție

Către Parlamentul României
Către Guvernul României

De ani de zile organizațiile neguvernamentale sesizează instituțiile și autoritățile care au responsabilități în domeniul dizabilității- persoanelor vulnerabile despre disfuncționalități, abuzuri, neglijente, chiar morți suspecte în sistemul de ..protecție al acestor persoane. În acesta problematică sunt implicate domeniu sănătății, educației, muncii și protecției sociale, autorități județene și locale și alte instituții publice.

Noi, persoane cu dizabilități și reprezentanții persoanelor cu dizabilități care nu se pot auto reprezenta, ne confruntăm de ani buni cu nenumărate problematici și probleme grave, care ne fac viața coșmar. Însă ne îngrozește și pe noi ceea am văzut în aceste zile că se petrece în „azilele groazei„ din Voluntari, unde bieții oameni cu dizabilități psihice grave, bătrâni, adică cei dependenți de îngrijirea altora, au suferit/suferă chinuri inimaginabile, din vina criminală a celor care au fost plătiți să le ofere un trai decent și a complicilor lor din diferite instituții sau autorități. Copiii noștri vor fi victime sigure ale unor astfel de instituții, dacă nu veți luate măsuri consistente, și nu doar de imagine, superficiale, care nu ating profunzimea disfuncționalităților și a cauzelor ororilor.

Coșmarul pe care îl trăiesc persoanele foarte vulnerabile și de care sunt responsabile multiple instituții arată că sistemul de protecție a persoanelor cu dizabilități, în particular al celor grave, dizabilități mintale, ...NU funcționează, și că pentru Statul roman aceste persoane sunt cantități neglijabile, nu valorează nimic.

Solicităm Parlamentului României să constituie de urgență o Comisie specială care să analizeze situația gravă constatată în „azilele groazei„, dar și din întreg domeniul persoanelor vulnerabile, mai ales al celor cu vulnerabilitate maximă, dependență mare sau maximă de alții.

Solicităm Guvernului să constituie de urgență la Secretariatul General al Guvernului o comise de analiză a situației din sistemele care au responsabilități în respectare și punerea în practică a drepturilor persoanelor cu dizabilități și care să propună și un plan de măsuri. Solicităm o analiză profundă și cu cea mai mare seriozitate a ceea există și ceea ce NU funcționează în beneficiu persoanelor cu dizabilități, focus pe cele cu nevoi complexe și dependență mare/maximă, cauze, ce trebuie schimbat atât din punct de vedere al legislației, cât și a celorlalte reglementari subsecvente. Solicităm și participarea organizațiilor de advocacy care apară drepturile și interesele legitime ale persoanelor cu dizabilități în aceasta Comisie.

Guvernul are obligația să asigure toate condițiile pentru respectarea drepturilor și demnității persoanelor vulnerabile și punerea în fapt a acestor drepturi, nu doar proclamarea lor. Abuzuri și neglijente au fost sesizate de ONGuri de foarte mulți ani, însă măsurile au fost superficiale sau nu au fost, iar una dintre explicații este și că reglementările nu sunt clare și nu implică responsabilități clare și nici sancțiuni drastice împotriva celor care produc abuzurile, neglijențele. Inclusiv modul în care sunt autorizate serviciile de îngrijire a persoanelor dependente este problematic.

Toate aceste lucruri sunt inadmisibile! Romania nu poate sa continue sa își trateze cetățenii cei mai vulnerabili cu dispreț!
Oamenii nu sunt obiecte de aruncat în tomberoane, căci unele centre sunt cu adevărat ca niște tomberoane de gunoi, sau surse de venit pentru „oameni„ lipsiți de etică, conștiință, empatie, profesionalism..!

AUTISM ROMANIA- Asociația Părinților Copiilor cu Autism

Viața oamenilor, indiferent de condiția lor, este la fel de valoroasă!
Susțineți demersurile oamenilor vulnerabili pentru o viață decentă si demnă!
Susțineți cererile noastre către cele mai înalte foruri ale statului roman pentru ca coșmarul oamenilor vulnerabili, persoanele cu dizabilități grave, psihice, bătrâni, din „azilele groazei„ să nu se repete.

Linkuri

2023-07-11 20:31:18 +0300