Către: Parlamentul

Opriți focurile de artificii după ora 22:00

Stimați aleși ,
Suntem cu toții familiarizați cu frumusețea focurilor de artificii care marchează momente speciale. Cu toate acestea, dincolo de spectacolul luminos, există o realitate ascunsă care afectează profund viața de zi cu zi a multor oameni din comunitățile noastre.

Legea 126/1995, republicată în 2014, permite folosirea focurilor de artificii până la ora 24:00. Acest lucru intră în contradicție cu Legea 61/1991, care impune liniște între orele 22:00 și 06:00 în interiorul localităților. Pentru cei care locuiesc în apropierea localurilor unde se organizează evenimente, acest interval de două ore poate fi devastator. Focurile de artificii, deseori lansate în miezul nopții, perturbă grav liniștea, în special în timpul săptămânii, când oamenii încearcă să se odihnească pentru a face față zilei de mâine.

Vă rugăm să vă gândiți la familiile care locuiesc în jurul acestor localuri. Gândiți-vă la copiii care se trezesc brusc, la părinții epuizați care se luptă să îi liniștească și să îi adoarmă din nou. Gândiți-vă la persoanele în vârstă sau bolnave, care adesea reușesc să adoarmă doar cu ajutorul medicamentelor, iar sunetul exploziv al artificiilor îi trezește brusc dintr-o noapte prea scurtă.

Focurile de artificii sunt la fel de spectaculoase și la ora 22:00. Spectacolul luminii și culorilor nu pierde nimic din farmecul său dacă este lansat mai devreme, dar liniștea și odihna necesare pentru sănătatea noastră sunt mult mai bine protejate. Nu cerem eliminarea acestor momente de bucurie, ci doar ca ele să fie încadrate într-un timp rezonabil, care să respecte dreptul tuturor la odihnă.

Toate acestea devin și mai deranjante pe măsură ce nopțile de toamnă și iarnă se lățesc, iar majoritatea oamenilor își doresc să adoarmă mai devreme. În multe cartiere, aceste focuri de artificii au devenit o constantă – fiecare noapte aduce noi explozii, noi perturbări, noi nopți de insomnie forțată.

Această petiție solicită modificarea Legii 126/1995 astfel încât folosirea focurilor de artificii să fie limitată până la ora 22:00, respectând astfel liniștea impusă de Legea 61/1991. Este un pas mic, dar esențial, pentru a reda liniștea comunităților noastre și pentru a proteja sănătatea și bunăstarea tuturor cetățenilor.

Dragi cetățeni,

Semnează și tu pentru o schimbare!

Focurile de artificii nu ar trebui să fie o sursă de stres și suferință pentru cei care își doresc doar liniște și odihnă. Haideți să facem o schimbare împreună, să ne protejăm familiile și vecinii, și să ne asigurăm că putem să ne bucurăm cu toții de nopți liniștite.

2024-10-19 11:02:52 +0300

2024-10-17 21:22:33 +0300