Skip to main content

Către: Președintele Senatului României Dl. Nicolae Ionel Ciucă

Opriți Legea "cu dedicație" a Profesiilor Montane!

Stimate dle. Nicolae CIUCA

Forumul Ghizilor Montani din România apelează la sprijinul dumneavoastră împotriva demersurilor făcute de către anumite grupuri de interese și persoane, susținute de către Senatorul PNL de Maramureș, Domnul Cristian Niculescu Țâgârlaș, și a Doamnei Deputat PNL de Sibiu, Christine Thellmann, prin care se urmărește obținerea unei “Legi dată cu dedicație” care își propune ca și scop obținerea monopolului de către anumite asociații de profil, coordonate de un număr limitat de indivizi, asupra profesiei și a procesului de formare a ghidului montan, precum și a desfăsurării activităților acestuia.

La data de 19 Decembrie 2023, Domnul Senator Cristian Țâgârlaș declara următoarele: “Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei Juridice, am avut o dezbatere intensă și constructivă pe tema Ghidului montan, Ghidului de drumeție montană…La inițiativa bunului meu prieten, ghid montan Cosmin Andron, am analizat împreună cu profesioniști din domeniu măsurile care se impun...”

Această întâlnire din cadrul respectivei ședințe a Comisiei Juridice, a fost pregătită și aranjată în așa fel încât prezenți să fie doar inițiatorii acestui proiect de Lege, și anume “bunul prieten” al Domnului Senator Țâgârlaș, Domnul Andron Ioan Cosmin.

Menționăm ca inițiatorul proiectului de Lege denumit “Legea Profesiilor Montane” este chiar domnul Andron, care în calitate de reprezentant al Organizației denumită IFMGA (International Federation of Mountain Guides Association) încearcă de mai mulți ani de zile, susținut de către această organizație, obținerea unei platforme legislative care să ofere recunoaștere automată a diplomei de asa zis “Ghid Montan Internațional” pe teritoriul României, dar și limitarea, dacă nu excluderea, statulului Ghidului Montan Român după cum a existat până acum.

Lipsa de transparență în acest demers este crasă și lipsită de bună intenție, dovadă stând faptul că în cadrul respectivei ședințe nu au fost invitate decât persoanele și asociatiile care formează acest grup mic și limitat de interese personale.

Forumul Ghizilor Montani din România, a fost informat despre aceste demersuri doar după data sedintei din Comisia Juridica din 19 Decembrie 2023, prin postări făcute de terți pe platformele de socializare, nicidecum de către indivizii sau asociațiile care s-au prezentat în cadrul ședintei în “numele nostru”.

Proiectul de Lege inițiat de către Domnul Andron Ioan Cosmin, AGMR și SGLM nu este unul care să reprezinte interesele Ghidului Montan Român. Proiectul reprezintă un abuz legislativ, menit să favorizeze “școlile de ghizi montani” conduse de către cele 3 entități enumerate mai sus.

În cadrul proiectului propus de către entitățile enumerate mai sus și promovat de către Dl. Senator Țâgârlaș și Dna. Deputat Thellmann se dorește limitarea drepturilor și atribuțiilor ghidului montan român după cum au fost implementante în ultimii 10 ani de către Ministerul Turismului și Ministerul Educației prin programele de studiu puse la dispoziție prin asociațiile acreditate în vederea formării de Ghizi Montani, și se dorește împărțirea responsabilităților în formarea noilor ghizi montani exclusiv între asociațiile sus menționate.

Proiectul de Lege denumit “Legea Profesiilor Montane” vine și propune crearea unui organism privat (probabil de gen ONG) denumit Colegiul Național al Ghidului Montan unde vor funcționa comisii de acreditare pe mai multe tipuri de școlarizare care își propun mutarea decidentului educațional din cadrul său guvernamental către un cadru privat deținut de terți, si nu de către organizațiile guvernamentale.

Acest aspect va crea un vid de autoritate având în vedere că diplomele actualilor absolvenți ai cursurilor de Ghid Montan sunt eliberate de către Ministerul Educatiei și Ministerul Muncii.

Limitarea diplomelor eliberate anterior, după cum își propune acest demers legislativ ar încalca grav dreptul la educație, un drept garantat de către Constituția României. Întregul demers legislativ denumit “Legea Profesiilor Montane” este din păcate unul în vederea obținerii unei legi date cu dedicație unui grup organizat de interese financiare care NU reprezintă nicidecum interesele Ghidului Montan Român.

Vă aducem la cunoștiință faptul că ghizii montani români sunt oameni care au avut reușite notabile atât la nivel național cât și internațional în domeniul lor de activitate, ei fiind cei care au dus de multe ori în mod patriotic Drapelul României pe vârfurile celor mai înalți munți ai lumii, alături de oamenii care și-au încredințat viața în mâna și abilitățile lor.

Vă cerem sprijinul și ajutorul în vederea stopării acestui demers legislativ abuziv si injust numit “Legea Profesiilor Montane”.

De ce este important?

Avem nevoie de sprijinul vostru pentru a opri aceasta inițiativă legislativă care nu este altceva decât o Lege dată cu dedicație unui grup de oameni care vor să obțină monopol în tot ceea ce înseamnă educarea, formarea și atestarea Ghidului Montan Român.

Interesul lor este doar unul financiar mascat sub "blana de oaie" a intențiilor bune.

Această Lege ar duce la limitarea atribuțiilor actuale ale Ghidului Montan Român și la creșterea exagerată și nesustenabilă a costurilor de ghidaj.

Această Lege ar incapacita mai bine de 600 de ghizi montani și i-ar putea aduce în momentul la care diplomele de specializare și-ar pierde legalitatea.

Ghizii Montani Români trebuie susținuți deoarece, prin reușitele lor internaționale, România este promovată, iar poveștile minunate despre țara noastră sunt cel mai bine prezentate pe culmile munților înalți ai lumii, de către cei care își sălășluiesc viața în Carpații României.

Actualizări

2024-02-26 18:54:58 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2024-02-17 19:53:08 +0200

Suntem 700! Va multumim tuturor!

2024-02-16 15:50:15 +0200

In mai putin de 24h ne-am strans mai mult de 500 de persoane! Va multumim ca sunteti alaturi de cauza noastra si ne sustineti! Sunteti minunati!
Aici puteti gasi scrisoarea noastra deschisa integrala catre Presedintele Senatului Dl. Nicolae Ciuca: http://alpinistul.ro/scrisoare-deschisa-ghizilor-montani-romani/

2024-02-16 14:47:54 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2024-02-15 20:13:04 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2024-02-15 19:52:02 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2024-02-15 19:45:34 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2024-02-15 19:39:40 +0200

S-a ajuns la 10 semnături