Skip to main content

Către: Primăria Municipiului Iași

Patrimoniu istoric în pericol! Salvează fosta Fabrică de Tricotaje, clădire-monument

Fosta Fabrică de Tricotaje din Păcurari nr. 115, clădire-monument istoric, se află în pericol. Iașul are deja experiența pierderii unor clădiri monument, fostele fabrici de Țigarete și de Bere. Nu lăsa şi Fabrica de Tricotaje să urmeze același scenariu! Reabilitată, ar putea fi repusă în serviciul comunității. Poate deveni, de exemplu, un centru cultural de cartier.

Odată cu pierderea patrimoniului istoric pierdem şi memoria oraşului!

Ce se întâmplă:

În jurul monumentului se derulează lucrări imobiliare, fiind ridicat un complex de locuințe. Aproximativ 25% din clădire pare să fi fost deja înghițită de blocul din preajmă, iar alt sfert pare să fi fost demolat. Restul construcției se află în stare avansată de degradare. Fosta Fabrică de Tricotaje este clasată ca monument istoric la poziția 1179 (cod monument IS-II-m-B-03992), aflându-se în proprietate privată. Riscă să dispară, la fel ca alte monumente lăsate să se auto-demoleze, pentru a face loc șantierelor.

Cerem Primăriei Iași
să organizeze până la finalul lunii martie, o dezbatere publică despre viitorul clădirii-monument, cu participarea tuturor actorilor implicați: comunitatea locală, proprietarul clădirii, dezvoltatorul imobiliar și reprezentanții Direcției Județene de Cultură - Comisia Zonală de Monumente Istorice și ai Serviciului Control Urbanism al Primăriei Iași.

Solicităm ca în cadrul dezbaterii:
(1) Să fie clarificată situația în care se află fosta Fabrică de Tricotaje (nivelul de degradare, actorii responsabili să o conserve/consolideze)
(2) Să fie explorate căile prin care clădirea poate fi protejată și reabilitată, pentru a-și recăpăta utilitatea în comunitate.

Ce poți să faci:
Cere și tu Primăriei Iași să organizeze până la finalul lunii martie, dezbaterea publică despre viitorul Fabricii de Tricotaje, clădire-monument! Semnează petiția!

De ce este important?

Odată cu pierderea patrimoniului istoric, pierdem și identitatea Iașului! Clădirile-monument, cele care spun povestea orașului, care-i sporesc atractivitatea și creează o atmosferă primitoare în spațiul public sunt conservate ca parte din strategiile turistice și de ridicare a calității vieții în nenumărate orașe, nu doar europene, ci și din țară.

Iașul a primit deja lecții dureroase despre pierderea acestor clădiri, lăsate să se auto-demoleze sau chiar „ajutate” să se distrugă mai repede, ca terenurile pe care fuseseră așezate să fie exploatate de proprietarii lor.

Hai să dovedim că am învățat lecția și să acționăm la timp, pentru a proteja patrimoniul istoric!

Cu cât conservăm mai bine și mai multe clădiri-monument, cu atât putem face mai mulți pași înainte, găsind soluții pentru a le da viață, deschizându-le pentru activitățiile și oamenii din comunitate!
Iași

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Linkuri

Actualizări

2019-03-06 14:08:22 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2019-03-06 08:02:32 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2019-03-05 19:41:54 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2019-03-05 16:59:39 +0200

S-a ajuns la 10 semnături