Către: Parlament/Guvern

Cerem plata amenzilor contraventionale in conturi ale unitatilor nonprofit (spitale, etc.)

Dorim ca amenzile contravenționale primite de către cetățeni pentru încălcarea legilor codului rutier și nu numai, să fie platite după modelul redirecționarii a 2% din impozitul pe venit (formularul 230) direct către unitățile nonprofit. Se poate crea un link pe site-ul ANAF/ Ghiseul.ro, unde se pot specifica unitățile nonprofit eligibile (de tip ONG, precum "Daruieste Viata") și se poate face plata direct acolo, așa cum am văzut că se face plata online la primăria Cluj-Napoca, în loc să selectezi doar contul primăriei poți să selectezi contul unei anumite unități nonprofit agreate de cel care platește amenda. Nu sunt de acord ca banii sa fie virați în contul statului și mai ales în contul administrației primariei localitații pe raza căruia s-a primit amenda. Această idee este de mult timp vehiculată în mediul academic sociologic din Cluj-Napoca dar nu au reușit sa-i convingă pe politicieni să transpună acestă idee intr-un proiect de lege. Cred că dacă se insista mai mult s-ar fi putut.

Am rămas indignat atunci când am aflat că anumiți primari practică o presiune asupra poliției locale pentru a aduce cât mai multi bani la primărie prin amenzile aplicate. Haideți sa ne intrebăm, ce scop au amenzile ? Amenda are rol de coercitie si este o masura folosita de organele statului pentru a determina o persoana sa-si indeplineasca o obligatie. In nici un caz nu are rol de a strange bani la bugetul primariei/ statului. Cred ca ce se intampla in filmul ”Las Fierbinti ” este putin fata de ce se intampla in viata reala . Anumiti politisti au fost amenintati la modul ”Daca nu-mi aduci un numar de "x" procese verbale de contraventie pana la sfarsitul lunii , sa te prezinti cu demisia semnata ” . Plecand de aici apar si abuzurile politistilor. Si chiar fac abuzuri cu tupeu mare, pentru ca ei trebuie sa prezinte numarul de procese verbale pe care stim cu totii ca e greu sa le castigi in instanta din Romania, unde justitia este asa cum este.
Stim cu totii ca amenda nu este un instrument de a aduna bani la bugetul primariilor si nici nu trebuie sa fie pe viitor. Nimanui nu-i place sa scoata bani din buzunar pentru a plati o amenda, mai ales cand considera ca s-a facut un abuz asupra lui si pe deasupra, ramane frustrat cand aude ca se aduna bani prin amenzi pentru a acoperi nu stiu ce cheltuieli de la primarii (posibil pentru salariile politistilor locali sau staff-urilor din partidele politice ).
Apropo, ati auzit cu cat este platit un politist de la politia locala intr-un oras de 40000 de locuitori ?
Pentru ca salariul politistului cu studii superioare este de aproximativ 4000 lei net, s-au ingramadit aproape toti sa termine studiile la o facultate oarecare. Sa nu mai vorbesc de aroganta lor fata de cetateni si fata de politistii de la politia rutiera a MAI, politisti care au absolvit o scoala de politie si sunt remunerati mai putin. In politia locala s-au angajat toate rudele aparatului politic suveran din localitate. Sa va mai spun ca politicul se orienteaza catre cadrele care se apropie de pensionare din MAI si ii racoleaza promitandu-le functii in politia locala ? Va dati seama ce nivel de coruptie se creeaza in acest oras ? Asadar, pe langa pensia pe care o primesc de la stat, domniii respectivi mai primesc un salariu motivant de la stat fiind angajati de catre politicul cu care au colaborat pe timpul cat au fost activi in MAI. Cred ca ar trebui sa se revina la legea care interzicea pensionarilor iesiti de la stat sa se angajeze tot la stat. Nu stiu, cred ca ar trebui sa se desfinteze politia locala deoarece a devenit un aparat de oprimare local. Cu banii alocati pentru salariile lor puteau sa suplimenteze locurile de munca la politia rutiera a MAI in acceasi localitate. In acest oras cu 40000 de locuitori sunt 90 de politisti locali si nu ma simt mai in siguranta pe strazile din municipiu. Desigur, este mult de discutat pe marginea celor relatate mai sus. Legat de politia locala cred ca ar trebui sa facem nenumarate petitii. Probabil o petitie prin care sa propunem o tinuta vestimentara pentru politia locala si prin care sa se diferentieze total fata de politia rutiera si in general de politia nationala. Sa propunem o petitie pentru a se crea o lege prin care se impune politiei locale sa dea amenzi doar pe baza hotararilor de consiliu local si nu asa cum isi permit acum, sa dea amenzi pe baza legilor din codului rutier ( va amintesc ca politia locala nu este pomenita de nici un fel in codul rutier si nici nu ne dorim asta). Ei se folosesc de o lege a politiei locale si aplica amenzi conform codului rutier pe un model de proces verbal preluat de la politia rutiera. Se mai folosesc si de un vid de legislatie. Legea politie locale (legea 155/2010) este lipsita de continut in ceea ce priveste amenzile pentru circulatie (oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis), nu au prevazut si cine stabileste cuantumul amenzilor pe linie de circulatie. Parerea mea este ca nu trebuia sa se introduca in legea politiei locale si atributii de aplicare amenzi pe linie de circulatie. Presupun ca s-au facut presiuni de catre unii primari pentru a se introduce aceste atributiuni politiei locale, pentru a aduce bani mai multi la bugetul local, mai ales in localitatile mai mici. Vad tot mai des oameni carora le este teama sa se exprime liber. Cred ca ce am povestit eu mai sus se intampla in tot mai multe localitati din Romania. Cum se spune, viata bate filmul. Dumneavoastra ce parare aveti ?