Către: Ministerul Culturii-Direcția Patrimoniu Cultural, Colectivul de control pentru activitatea de protejare a monumentelor istorice, Direcția pentru Cultură Argeș, Primarul și Consiliul Local Curtea de Argeș, Arhiepiscopia Argeșului

Ruinele San Nicoară au nevoie de măsuri urgente de conservare și reabilitare

Pentru a onora statutul și responsabilitatea de oraș regal ale Curții de Argeș, noi, cetățenii semnatari ai acestei petiții, solicităm tuturor celor vizați următoarele:
- luarea de urgență a măsurilor legale de protecție a monumentului, precum și de reabilitare;
- curățarea zonei de deșeuri și vegetație arborescentă;
- eliminarea gardului dinspre monument și parcul omonim;
- introducerea monumentului în circuitul turistic, după reabilitare;
- comunicarea publică a măsurilor de protejare, respectiv, asigurare a pazei și protecției monumentului istoric efectuate până în prezent și pentru viitor, conform articolului 45 litera b), respectiv, 47 lit. e) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice;
- comunicarea publică a bugetului acordat de consiliul local în 2018 pentru protecția monumentelor istorice, cu defalcare pentru Ruinele San Nicoară, conform articolului 46 lit. e) din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice;
- publicarea contractului de concesiune încheiat de consiliul local cu Episcopia Argeșului și Muscelului (actuala Arhiepiscopie) pentru ca membrii comunității să afle dacă părțile și-au îndeplinit obligațiile legale și contractuale referitoare la conservarea monumentului și a zonei;
- sancționarea celor responsabili de starea în care se află acest monument, cauzată de faptul că nu s-au luat la timp măsuri de conservare, reabilitare, protecție;
- renovarea tunelului dintre Biserica Domnească și Ruinele San Nicoară și introducerea acestuia în circuitul turistic, după reabilitare.

Municipiul Curtea de Argeș, loc istoric strâns legat de cârmuirea țării, are statutul de ”oraș regal”, titulatură care impune o mare responsabilitate. Totodată, istoria i-a adus municipiului demnitatea de necropolă regală. Regii țării l-au ales ca ultim loc de odihnă a trupurilor lor. Însă, cu tot respectul impus de termenul ”regal”, noi, cetățenii acestui oraș, ne temem că rămânem doar o necropolă. Ne temem că ne înmormântăm istoria în uitare, neputință, nepăsare, lipsă de acțiune. Un exemplu în acest sens este constituit de Ruinele Bisericii San Nicoară.
Monument istoric de categorie A (referință AG-II-m-A-13655.01), datând din secolul al XIII-lea, biserica Sân Nicoară a fost paraclisul primei Curţi Domnești de la Argeş. Mai este denumită și “Biserica Sfântul Nicolae cel Mic”, adjectiv atribuit pentru a nu fi confundată cu Biserica Domnească (Sfântul Nicolae Domnesc), de care, pe vremuri, se lega printr-un tunel secret. Între timp, stau mărturie a ceea ce a fost lăcașul doar ruinele din parcul omonim.
Astăzi, Ruinele San Nicoară sunt mai neîngrijite ca niciodată. Pe o fostă cupolă crește de ani întregi un copac, deșeurile înconjoară rămășițele zidurilor, iar acestea poartă și ele însemnele neglijenței, dar și ale lipsei de respect: vopsea, graffiti naiv și alte mijloace de pătat istoria.

Curtea de Argeș 115300, Romania

2019-08-26 18:17:42 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2018-06-04 16:07:07 +0300

Uraaaa! Suntem aproape la jumătate din ceea ce ne-am propus. Ajutați-ne să ajungem la 1000 semnături.
Mulțumim!

2018-05-23 16:15:31 +0300