Skip to main content

Către: Primăria Municipiului Săcele, județul Brașov

S.O.S - Fără borduri vopsite în Săcele

1.Cerem ca bordurile indiferent ca sunt in zonele cu case (Pod Darste, Turches, Baciu, Cernatu, Doina, Precizia), cartierele de blocuri (Stefan cel Mare, Movilei, Electroprecizia) cat si bulevardele localitatii (George Moroianu, Brasovului) sa nu mai fie vopsite in alb si rosu ca in curtea pompierilor.
1.a.Deși orasul Sacele este situat intr-o zona montană iar strada sa principală nu este lină, fiind compusă din multe curbe si cum acestea nu sunt deosebit de periculoase pentru a presemnaliza o curba, cerem ca bordurile din localitate sa nu mai fie vopsite in alb si rosu.
1.b.Bordurile din localitate nu sunt parapeti sau treceri de pietoni astfel incat sa fie utile pentru a presemnaliza o curba si de a-i proteja de pericol pe pasageri si pitoni.
1.c.Orasul Sacele este o asezare veche, cu traditii, obiceiuri si simboluri adanci infipte in radacinile locuitorilor lor, insa nu exista nicio legatura clara intre culorile bordurilor vopsite in alb-rosu si istoria locului.
1.d.Culorile alb si rosu se potrivesc mai degraba cu zona proxima a unui debarcader, port sau curtile unitatilor de pomperi militari, cu drapelul statului Polonia sau clubul de fotbal Dinamo Bucuresti decat cu asezarea noastra.

2.Se impune de urgenta curatarea bordurilor vopsite din ultimii ani si pastarea acestora in forma naturala (asa cum au fost achizitionate si apoi montate pe spatiu carosabil) precum si ingrijirea, inlocuirea acestora (la nevoie) insa fara vopsirea ulterioara cu vopsea.

3.Personalul responsabil cu vopsirea bodurilor din intreg municipiul, de aproximativ doua-trei ori pe an o sa isi desfasoare activitatea pentru realizarea altor amenajari de peisagistica sau spatii verzi mult mai utile, mai frumoase, mai cu impact; de exemplu: taierea gazonului in parcuri, toaletarea copacilor si gardurilor vii din parcuri, smulgerea buruienilor existente pe spatiul carosabil, ingrijirea florilor amplasate in intreg municipiul, etc.

4. Din banii economisiti din vopsirea bordurilor din intreg municipiu (de doua-trei ori pe an, cu o suma aprox. de 100 lei pe metru) consideram ca se pot realiza alte aspecte de peisagistica mai *prietenoase* cu mediul inconjurator, mai putin ostile sacelenilor, mai frumoase ca aspect pentru turistul ajuns in localitate, mai rezistente in timp si in acord cu asezarea din punct de vedere istoric si geografic.

5.Consideram ca vopsirea bordurilor nu trebuie sa mai existe deoarece aceasta reprezinta mai degraba un lobby facut de Primaria Mun. Sacele pentru primar si alte grupuri.

De ce este important?

Toti cetatenii din Sacele trebuie sa se mobilizeze si sa se adreseze autoritatilor locale pentru a cere ca bordurile din localitate sa nu mai fie vopsite in alb si rosu.

Localitatea Sacele dateaza din anul 1366, este o localitate turistica de interes local si nu exista nici un aspect etnografic, istoric, de infrumusetare sau de arhitectura peisagistica care sa ii faca pe cei care administreaza mun. Sacele ca bodurile din localitate sa fie vopsite, de cateva ori pe an, in culorile alb si rosu.

Ne mobilizam in masa si dorim ca din acest moment bordurile nou amplasate (de exemplu de pe Bulevardul George Moroianu) cat si cele existente in municipiu, sa nu mai fie vopsite in culori alb si rosu.
Municipiu Săcele, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2024-03-06 13:59:30 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2023-08-15 16:33:12 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2023-08-12 21:24:11 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2023-08-12 11:17:43 +0300

S-a ajuns la 10 semnături