Către: Excelența Sa Kathleen Kavalec, Ambasadoarea SUA la București

Scrisoare deschisă adresată Excelenței Sale, Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România

Scrisoare deschisă către Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București, Excelența Sa Kathleen Kavalec

Excelență,

Noi, cetățenii români semnatari ai acestei scrisori, urmărim îndurerați desfășurarea evenimentelor din Gaza, în special pe cele de după data de 7 octombrie 2023, cînd gruparea paramilitară Hamas a atacat și a ucis soldați și civili israelieni. Asistăm neputincioși, din nefericire, conform declarațiilor repetate ale mai multor oficiali israelieni, la aplicarea unei pedepse colective populației civile din Gaza, prin expunerea intenționată a acesteia la sete, foamete, lipsa condițiilor igienico-sanitare elementare, lipsa asistenței medicale. De asemenea este zguduitor numărul victimelor civile în urma represaliilor armatei israeliene, ale căror atacuri cu bombe, calificate chiar de președintele Joseph Biden drept “nediscriminatorii”, adică avînd ținte deopotrivă civile și militare: peste 20.000 de morți, dintre care aproape jumătate sînt copii.
În mod deschis, conform declarațiilor preluate de presa internațională, administrația israeliană urmărește “transferul activ” al populației arabe din Gaza în afara granițelor statului Israel. Mulți specialiști în legislația internațională sînt de părere că ceea ce se petrece acum în Gaza poate fi încadrat la crime de război și chiar la crima de genocid, avînd în vedere că intenția unei purificări etnice nu a fost nicio clipă ascunsă de către guvernul Netanyahu. Experiența dumneavoastră ca reprezentant al OSCE în probleme de securitate în zone sensibile vă este cu siguranță de ajutor în înțelegerea situației.
Sîntem conștienți de legătura strînsă pe care SUA o are cu Israel încă de la înființarea acestui stat, în 1948, și de susținerea necondiționată de care se bucură statul Israel din partea administrației de la Washington, reiterată, între alții, de Secretarul de Stat al Apărării Lloyd Austin, în urmă cu numai cîteva zile.
De aceea vă adresăm, Excelență, rugămintea de a-i comunica oficial, președintelui SUA, domnul Joseph Biden, faptul că, în calitate de cetățeni ai unui stat membru al NATO și partener strategic al Statelor Unite ale Americii, îi solicităm cu respect retragerea sprijinului Israelului în acțiunile acestuia împotriva civililor din Gaza, de la trimiterea de muniție și armament la susținerea acordată în Consiliul de Securitate al ONU. Acest gest nu este doar în interesul populației civile din Gaza, a cărei suferință a atins cote greu de imaginat, dar și în interesul restului cetățenilor statului Israel și al păcii în zonă, avînd în vedere că acțiunile armatei israeliene împotriva populației civile creează permanent noi militanți, care se vor alătura grupării Hamas.
Această scrisoare deschisă pe care o semnăm este din păcate, în condițiile de față, singurul gest semnificativ pe care îl putem face pînă la încetarea focului și a garantării, de către guvernul Netanyahu, a permisiunii de a acorda populației din Gaza ajutorul umanitar la scara de care aceasta are nevoie.
Ne exprimăm speranța că ne veți susține demersul, motivat doar de necesitatea profund umană de a ne salva semenii de la acest dezastru.

Cu considerație,
Semnatarii.

În momentul de față cetățenii din Gaza suferă de sete, de foame, nu au condiții de trai decente din punct de vedere igienico-sanitar, nu au curent electric și sînt supuși unor bombardamente permanente, nediscriminatorii, după cum a declarat chiar președintele Biden. Autoritățile israeliene împiedică accesul ajutoarelor umanitare în Gaza pe o scară necesară posibilității reale ca problemele menționate să fie rezolvate. Intervenția SUA ar obliga Ierusalimul să inițieze încetarea focului și să accepte ajutoarele umanitare.

Cum va fi inmânată

Este o scrisoare deschisă și sper că va fi destul de mult distribuită încît să ajungă la destinatară.

2024-01-21 12:36:03 +0200

2024-01-19 22:29:02 +0200