Skip to main content

Către: DSVSA Neamț, IPJ Neamț, Instituția Prefectului Neamț, UAT-uri din Neamț

Semnează petiția pentru recensământul animalelor cu stăpân din Neamț

Semnează petiția pentru recensământul animalelor cu stăpân din Neamț

Nu mai vrem proprietari care să abandoneze sau omoare puii cățelelor nesterilizate și astfel să îngroașe rândurile animalelor de pe străzi!
Pe fondul ultimelor incidente cu privire la interacțiunea dintre câinii fără stăpân și oameni în mai multe zone din județul Neamț și având în vedere lipsa de logistică eficientă a autorităților locale în ceea ce privește problema maidanezilor, considerăm că se impune la nivelul tuturor UAT-urilor din județul Neamț un recensământ obligatoriu al câinilor cu stăpân.
Solicităm UAT-urilor și instituțiilor responsabile de gestionarea problemei animalelor fără stăpân să găsească o modalitate legală și eficientă de realizare a unui recensământ al câinilor CU stăpân de pe raza județului Neamț, deoarece s-a dovedit în decursul anilor că principalii „furnizori” ai animalelor fără stăpân sunt câinii cu stăpân. Proprietarii, marea majoritate, nu respectă prevederile legale în ceea ce privește sterilizarea animalelor deținute și interzicerea abandonului sau uciderii puilor fătați.
Sterilizarea câinilor de rasă comună este obligatorie.
Câinii care aparțin rasei comune, dar și metișii acestora, trebuie să fie sterilizați, conform OUG nr. 155/2001. Excepție de la această regulă fac, de exemplu, câinii utilitari (adică cei folosiți de poliție, jandarmerie, persoanele cu dizabilități etc.). Proprietarii care nu-și sterilizează câinii, deși sunt obligați să o facă, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 5000 si 10.000 de lei.
Persoanele care ucid sau abandonează câini pot fi pedepsite, conform OUG nr. 155/2001, cu închisoare. Mai exact, actul normativ stabilește că uciderea câinilor se face doar de către medicii veterinari și doar prin eutanasiere, astfel că omorârea acestor animale de către persoane neautorizate (sau prin alte metode) este considerată infracțiune și se pedepsește cuîinchisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă penală între 1000 și 10.000 de lei. Aceeași pedeapsă este valabilă și pentru cruzimile față de animale, la care se adaugă confiscarea cainilor.
Totodata, abandonul câinilor revendicați sau adoptați — adică lăsarea acestora fără hrană, adăpost sau tratament medical — este interzis. Persoanele care fac acest lucru riscă pedeapsa cu închisoare de la doi la cinci ani.
Conform ordinului nr. 1 din 7 ianuarie 2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân emis de ANSVSA, toți proprietarii de câini au obligația să înregistreze animalul în RECS, să îl microcipeze, vaccineze și să dețină carnet de sănătate.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac, după caz, de persoane împuternicite, potrivit atribuţiilor de serviciu, din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unităţile administrativ - teritoriale, conform normelor metodologice.

De ce este important?

Un recensământ al tuturor animalelor cu stăpân și verificarea respectării acestor prevederi legale de către proprietari, precum și îndrumarea lor de către organele abilitate pentru a steriliza câinii deținuți și de a nu mai abandona puii ar avea un impact uriaș asupra limitării numărului de animale fără stăpân din Neamț și, implicit, o creștere a confortului și siguranței cetățenilor.
Campanie inițiată de Comunitatea Iubitorilor de Animale din Neamț. Pentru sugestii - email cian.ro.org@gmail.com

Neamț County, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL


Motivul semnării

  • Locul animalelor nu e pe strada!!!
  • Pentru ca imi pasa!

Actualizări

2019-02-11 15:36:33 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2018-04-12 20:16:02 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2018-03-25 14:29:28 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2018-03-24 10:05:33 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2018-03-23 20:58:03 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2018-03-23 19:26:04 +0200

S-a ajuns la 10 semnături