Skip to main content

Către: Președintele României Klaus Iohannis, prim-ministrul României Marcel Ciolacu, șeful Senatului Ilie Bolojan, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Curtea Constituțională a României (CCR)

Sesizare față de declarațiile anti-Ucraina făcute de către Călin Georgescu

Fotografie de 4C Band pe Unsplash
UPDATE:

Dragi prieteni,

am modificat puțin apelul în cadrul petiției "Sesizare față de declarațiile anti-Ucraina făcute de către Călin Georgescu". Astfel, de la un apel către decidenții politici și autoritățile competente de a se sesiza în vederea cercetării declarației acestuia în temeiul art. 405, alin. 1 din Codul Penal al României, am schimbat spre un apel către decidenții politici de a adopta o poziție politică fermă față de această declarație, și către instituțiile competente de a analiza dacă declarația în cauză reprezintă o faptă penală în temeiul acestei legi.

De ce am făcut această modificare?

Judecătorul Cristi Danileț a declarat recent într-un interviu pentru Adevărul faptul că declarația lui Călin Georgescu nu ar instiga explicit la invadarea țării vecine, ci s-ar încadra în sfera libertății de exprimare. Vom urmări explicațiile exact în cuvintele dumnealui:

Chiar dacă Georgescu și-a exprimat dorința reîntregirii României mari prin alipirea unor teritorii străine, aceste declarații rămân doar atât. Niște declarații. Ele nu pot fi sancționate în justiție. Practic, pentru ceea ce a spus, Georgescu nu poate fi tras la răspundere.

„Aceste declarații intră în zona libertății de exprimare, care nu are consecințe penale. El poate fi sancționat doar politic. Am putea vorbi despre sancțiuni juridice doar dacă începe să spună expres «Eu vreau război cu Ucraina, haideți toți să luptăm împotriva ucrainenilor, haideți toți să susținem Rusia». Atunci s-ar numi propagandă pentru război. Și asta este infracțiune [cf. art. 405, alin. 1 din Codul Penal, n.r.]”.


În concluzie, conform spuselor d-lui. judecător, nu se poate stabili o faptă penală pe baza acestei declarații.

Dar ea rămâne totuși la fel de gravă, atât pentru societatea românească, cât și pentru cea ucraineană. Un astfel de discurs crează în continuare aceeași diviziune și transmite un mesaj greșit și nepotrivit vecinilor noștri încercați de război, precum și aliaților NATO. Este în continuare un discurs grav, ce este promovat din poziția de potențial candidat la alegerile prezidențiale, și care, chiar sub protecția liberei exprimări, aduce un prejudiciu moral la adresa suveranității statului vecin și a suveranității teritoriale ca principiu.

Ca atare, solicit împreună cu voi, cei care ați semnat această petiție, și cei care vă veți alătura nouă, președintelui României, Klaus Iohannis, prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, și șefului Senatului, Ilie Bolojan, să adopte o poziție publică fermă față de un astfel de discurs. Dorința liber exprimată de a anexa teritorii din țara vecină nu reprezintă viziunea majorității poporului român și poziția oficială a României, o țară care cunoaște propria istorie și pe cea a vecinilor săi.

De asemenea, solicit Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Curții Constituționale a României (CCR) să analizeze prompt dacă această declarație intră sub incidența:

- art. 405, alin. 1 din Codul Penal al României:
"(1) Propaganda pentru război de agresiune, precum şi răspândirea de ştiri tendenţioase sau inventate, în scopul provocării unui război de agresiune, se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi."

- art. 3, alin. 2 din Constituția României:
"(2) Frontierele ţării sunt consfinţite prin lege organică, cu respectarea principiilor şi a celorlalte norme general admise ale dreptului internaţional."

precum și Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare între România și Ucraina din 02.06.1997. 

Vă mulțumesc!

Articolul original:
https://adevarul.ro/alegeri-prezidentiale-2024/calin-georgescu-sinucidere-politica-in-direct-ce-2418761.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1w6gu5a4GN6ojbT2PMhA4x_VhYw0ux-i6WZGJxcMj-vZ8NtFU1BIKIZYY_aem_ok-XvMBJBEGTjPmSTYAEqA


Domnilor Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan, drept primii trei demnitari ai statului român, precum și Ministerului Afacerilor Interne, Romania, respectiv Curții Constituționale a României, recent, potențialul candidat la alegerile prezidențiale din luna mai 2025, Călin Georgescu, a declarat într-un interviu cum că statul vecin, Ucraina, ar fi un stat inventat, și a promovat ideea ca România să pornească un război de agresiune împotriva acestuia pentru a recupera diverse teritorii care au fost în trecut în componența României. Această faptă contravine:

- art. 405, alin. 1 din Codul Penal al României:
"(1) Propaganda pentru război de agresiune, precum şi răspândirea de ştiri tendenţioase sau inventate, în scopul provocării unui război de agresiune, se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi."

- art. 3, alin. 2 din Constituția României:
"(2) Frontierele ţării sunt consfinţite prin lege organică, cu respectarea principiilor şi a celorlalte norme general admise ale dreptului internaţional."

precum și Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare între România și Ucraina din 02.06.1997.

Ca atare, ca cetățean al României, vă rog să vă sesizați pentru cercetarea acestei declarații.

Astfel de declarații iresponsabile pot duce la falii grave în societate și la destabilizare în țara vecină, deja încercată de un război de agresiune din partea Rusiei. Așa cum știm cu toții, Ucraina ne este aliat.

Vă rog să vă sesizați prompt, și să ținem minte cu toții faptul că România nu este un stat înapoiat și necivilizat precum Rusia, unde un repetent la istorie spune un non-sens istoric, și toată lumea se pleacă în fața lui.

Mulțumesc! 

De ce este important?

Declarații instigatoare la război pot aduce dezechilibre grave în societate, atât în interiorul țării, cât și afară. Pot diviza politic, pot trezi sentimente ultra-naționaliste grave, și, nu în ultimul rând, pot alerta și demoraliza în țara vecină, unde, în fața agresiunii ruse la care este supusă la scară largă de aproape 3 ani și localizat încă din 2014, orice declarație iresponsabilă poate avea un efect grav în capacitatea populației de acolo de a lupta, respectiv a rezista.

Ucraina ne este, conform Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare între România și Ucraina semnat la 02.06.1997, un bun vecin, și ne este de asemenea un bun aliat militar, atât România, cât și Ucraina, recunoscând Rusia drept inamic comun. Interesul strategic al României este numai și numai ca Ucraina să reziste în fața agresiunii ruse, sub nicio formă să nu cedeze.

Nu în ultimul rând, niște viziuni revizioniste de la București încalcă toate tratatele și prevederile internaționale cu privire la suveranitate națională și inviolabilitate a granițelor, și pot de asemenea atrage de la sine alte viziuni asemănătoare ale unor lideri extremiști din țările vecine la adresa României.

Actualizări

2025-01-31 21:56:42 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2025-01-31 19:26:48 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2025-01-31 18:41:22 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2025-01-31 18:36:36 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2025-01-31 18:33:36 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2025-01-31 18:29:26 +0200

S-a ajuns la 10 semnături