Skip to main content

Către: Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP)

STOP rachetelor antigrindină

Rachetele antigrindină lansate în zonele viticole ale țării au ca efect reducerea semnificativă a cantității de precipitații în zonele respective.

De la an la an, locuitorii din aceste zone, au observat că folosirea acestor rachete antigrindină împrăștie norii de ploaie, alungă precipitațiile, poluează atmosfera cu diferiți compuși chimici și, de cele mai multe ori, nici măcar nu previn căderile de grindină.

Semnalele de alarmă trase de locuitorii din aceste zone în acest sens au fost și sunt sistematic ignorate de către autoritățile locale și centrale.

Efectul evident de alungare a precipitațiilor de către aceste rachete antigrindină se adaugă fenomenului de secetă severă cu care se confruntă locuitorii acestor zone viticole și, împreună, compromit culturile agricole nonviticole, afectează mediul și mai ales afectează sănătatea, calitatea vieții și interesele economice ale locuitorilor din zonele respective.

În acest context dificil pentru marea majoritate a locuitorilor din zonele viticole unde sunt instalate aceste sisteme antigrindină, solicităm Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP) următoarele:
- oprirea imediată a tuturor lansărilor de rachete antigrindină din zonele viticole;
- demararea unui amplu proces independent și credibil de reevaluarea a eficienței și impactului asupra precipitațiilor, mediului și sănătății populației al rachetelor antigrindină;
- consultarea populației prin referendum local cu privire la folosirea rachetelor antigrindină.

Considerăm că până la dovedirea capacității reale de stopare a grindinei dar mai ales până la dovedirea faptului că aceste rachete antigrindină nu produc efecte secundare nedorite asupra precipitațiilor, mediului și sănătății populației folosirea lor ar trebui suspendată total, pe întreg teritoriul țării.

De ce este important?

Rachetele antigrindină alungă ploaia din zonele în care sunt folosite.
Oricât ar nega acest fapt producătorii acestor dispozitive, autoritățile și beneficiarii acestor sisteme (marile ferme viticole), toate observațiile directe ale populației care locuiește în zonele în care aceste rachete antigrindină sunt folosite reclamă aceleași neajunsuri: rachetele antigrindină risipesc norii de ploaie, împiedică formarea precipitațiilor și de multe ori nu reușesc să împiedice căderile de grindină.

Cei care au ghinionul să locuiască în zonele viticole unde aceste rachete antigrindină sunt folosite sunt privați constant de precipitații iar interesele lor sunt sacrificate în detrimentu intereselor marilor ferme viticole beneficiare ale sistemului antigrindină.
Trebuie ca autoritățile să înțeleagă că pe lângă viticultură și marile ferme viticole beneficiare ale sistemului antigrindină mai există și oameni și comunități care au nevoie de apa din precipitații pentru a produce și supraviețui.
În zonele viticole respective se practică și alte forme de agricultură, există sute de mii de gospodării, ferme mici, localități care sunt constant private de precipitații prin folosirea acestui sistem de rachete antigrindină. Practic, marii beneficiari ai acestor sisteme sunt marile ferme viticole, de fapt ei fiind și cei pentru care aceste sisteme au fost achiziționate și implementate din bani publici.

Toate observațiile directe ale zecilor de mii de locuitori din aceste zone indică același lucru și anume o constatare devenită deja refren: ,,dau cu rachete și se oprește ploaia''. Cu toate acestea, în ciuda evidenței și deselor plângeri ale populației, autoritățile locale, județene și centrale se fac a nu observa nemulțumirea cetățenilor. Nu este normal ca zeci de mii de cetățeni să fie sacrificați pentru interesele industriei mari viticole.

Pe lângă efectul de risipire a norilor și scăderii drastice a precipitațiilor, substanțele active din rachetele antigrindină se răspândesc necontrolat în atmosferă, lucru observat și reclamat intens de către localnici.
Nimeni nu a informat populația cu privire la efectele acestor substanțe asupra mediului și oamenilor pe termen mediu și lung. Nimeni nu știe în ce măsură aceste substanțe sunt dăunătoare și în ce fel. Mai mult, nu de puține ori aceste rachete au căzut în zone locuite provocând pagube materiale gospodăriilor și reprezentând un pericol real pentru siguranța localnicilor.

Pentru toate aceste motive considerăm că măsura normală și logică nu poate fi alta decât oprirea imediată a lansărilor de rachete antigrindină.
Ulterior opririi se impune auditarea sistemului antigrindină de un for științific serios, independent de interesele din zona viticolă și administrativă, care să certifice dacă aceste sisteme chiar au o eficiență împotriva căderilor de grindină în condițiile în care eficiența lor este contestată la nivel mondial, chiar în mediile științifice, neexistând dovezi clare ale eficienței lor obținute pe baza unor metode științifice de analiză.
Mai mult, auditarea sistemului antigrindină ar trebui să certifice, dincolo de orice îndoială, că folosirea lui nu conduce la reducerea cantității de precipitații sau la afectarea mediului și sănătății locuitorilor.
Măcar acum, locuitorii acestor zone trebuie să fie consultați prin referendum local asupra păstrării sau desființării acestor instalații de rachete antigrindină deoarece ei sunt cei direct afectați și doar ei au dreptul să decidă asupra modului în care este modificată clima, precipitațiile și calitatea mediului și a vieții în zonele în care locuiesc.

Până când aceste aspecte nu vor fi pe deplin clarificate dincolo de orice dubiu se impune de la sine o singură măsură: STOPAREA IMEDIATĂ A LANSĂRILOR DE RACHETE ANTIGRINDINĂ!!!

România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2022-08-24 09:42:57 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2022-08-23 19:09:06 +0300

S-a ajuns la 10 semnături