Către: Președintele Senatului, domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu; Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Nicolae Dragnea; membrii Senatului și Camerei Deputaților

Susținem Ordonanța de Urgență 109 privind guvernanța corporativă

În calitate de cetățeni ai României cu drepturi depline, vă rugăm respectuos să luați în considerație susținerea semnatarilor prezentei petiții pentru Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 109/2011.

În data de 16 mai, în cadrul sedinței Comisiei economice, industrii și servicii, reunită cu Comisia pentru dezvoltare regională din Senatul României, au fost aprobate noi excepții de la obligația implementării regulilor de transparență în guvernanța corporativă, stabilite prin OUG 109/2011 și Legea 111/2016. Astfel, Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), Romarm, Avioane Craiova, Romaero, TAROM și ”companiile de apă” (o noțiune fără niciun fundament juridic), vor fi exceptate de la obligația de a implementa un management privat independent și sunt aduse, din nou, sub controlul direct politic. De asemenea, CEC Bank, Eximbank sau Fondul Național de Garantare a IMM-urilor vor trebui să anuleze sau să întrerupă procedurile de recrutare a unor manageri profesioniști.

Avem de-a face cu un nou demers al majorității PSD-ALDE de a pune stăpânire pe companiile de stat și a controla resursele acestora în scop politic și clientelar. Ca urmare, vă solicit să întreprindeți toate demersurile conferite de lege pentru a bloca această inițiativă, independent de interesele formațiunii politice din care faceți parte și în deplină concordanță cu interesul cetățenilor.

Guvernanța corporativă a instituțiilor publice reprezintă cheia în atragerea de investiții și în creșterea performanței economice și a competivității pe termen mediu și lung și oferă României șansa la dezvoltare.

Guvernanța corporativă presupune promovarea transparenței și eficiența piețelor, conformitatea cu regulamentele și legislația aplicabilă, separația responsabilităților între conducere și autorități; protejarea și facilitarea exercițiului drepturilor acționarilor; asigurarea unui tratament egal al tuturor acționarilor, inclusiv al celor minoritari și/sau străini; recunoașterea drepturilor acționarilor stabilite prin lege sau prin angajamente și încurajarea cooperării între organizații și acționari pentru crearea de valori, locuri de muncă și sustenabilitate financiară; asigurarea transparenței informațiilor, promptă și fiabilă, referitoare la toate aspectele care privesc compania/corporația (situația financiară, performanța, regimul proprietății, conducerea, etc); îndrumarea strategică a companiei, monitorizarea managementului de către Consiliul de Administrație și răspunderea Consiliului de Administrație în fața actionarilor și a companiei.

Prin intermediul parlamentarilor USR am aflat că, prin exceptări introduse în Comisiile de specialitate din Senatul României, numeroase companii de stat riscă să ajungă din nou sub controlul direct politic al PSD și ALDE, prin excluderea lor de pe lista firmelor obligate să respecte regulile de transparență în guvernanța corporativă.

Inițiatorii modificărilor invocă siguranța natională a unor operatori economici. Noi considerăm că siguranța națională înseamnă și crearea valorii economice și ​ menținerea acesteia în beneficiul cetățenilor români. Siguranța națională trebuie să însemne performanță, transparență și integritate în managementul companiilor de stat. Siguranța națională în cazul acestora ar trebui să însemne depolitizarea și profesionalizarea managementului.

2017-06-21 21:05:02 +0300

2017-06-19 16:54:26 +0300