Skip to main content

Către: Mircia Gutău, Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Consiliul Local Râmnicu Vâlcea

Un brad artificial de Craciun in centrul Ramnicului

Propunem implementarea imediată a următoarelor acțiuni:
1. Încetarea tăierii și utilizării ca și brad ornamental de Crăciun, pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, a brazilor seculari sau a oricărui tip de brad natural ce ar trebui să sufere daune majore în acest sens, după care nu se poate regenera.
2. Crearea unei licitații publice pentru achiziționarea și înlocuirea brazilor naturali folosiți până acum cu brazi artificiali gândiți astfel încât să fie cât mai ecologici, eficienți, să poată fi montați, demontati, păstrați și refolosiți în fiecare an.

De ce este important?

Sărbătorile de iarnă ne oferă un minunat prilej de a fi împreună cu cei dragi și de a gusta din magia tradițiilor și a obiceiurilor. Bradul de Crăciun este unul dintre simbolurile acestei sărbători care leagă, între ele, generațiile. Ne bucurăm să îl admirăm împodobit și ne încântă să îi vedem pe cei mai mici membrii ai familiei păstrând obiceiurile și cântând colinde în jurul său.
Ne-am obișnuit de-a lungul timpului ca un impunator brad natural de Crăciun să domine centrul Ramnicului în timpul sarbatorilor de iarnă. Totuși, la o privire mai atentă, acest falnic exemplar, sau, de cele mai multe ori, multiplele falnice exemplare care sunt necesare pentru a fi tăiate și așezate împreună pentru a crea imaginea de brad impunator cu care ne-am obișnuit, sunt victimele fără glas ale dorinței noastre de prea grandios.
Un brad atât de înalt ca cel tăiat, transportat și apoi menținut artificial în centrul Ramnicului pentru doar cateva saptamani, apoi aruncat, sau, în cel mai bun caz, partial reciclat, are nevoie de zeci de ani pentru a crește și a se dezvolta. La origine, un astfel de brad, face parte integranta si importanta dintr-un ecosistem care, la randul sau, se dezvolta incet, de-a lungul timpului, dar poate fi distrus mult prea ușor.
Dorim oare sa le lasam drep mostenire copiilor si nepotilor nostri mesajul ca natura și resursele sunt infinite și mereu la dispozitia noastra sau preferăm sa ne bucuram si sa ne minunam împreuna cu ei de frumusețea naturii așa cum și acolo unde se găsește ea pentru multe generații de acum înainte? In acest sens, solutii exista. O solutie simpla a fost gasita si implementata deja de administratiile altor orase si chiar metropole. De exemplu, în Madrid locuitorii sunt intampinati în toate piețele importante de brazi artificiali, care, ca si aspect, înlocuiesc cu mult success brazii naturali si, in plus, pot fi montati si demontati oricand este nevoie. Același lucru se intampla și mai aproape de noi, în multe zone ale municipiului București.
Dorim ca o astfel de soluție care protejează natura și, în același timp, ne dă posibilitatea să ne bucurăm de magia sărbătorilor fără a știrbi cu ceva din frumusețea momentului, să fie implementată cat mai curând și de primăria municipiului Râmnicu Vâlcea.

Municipiul Râmnicu - Vâlcea, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2023-01-12 21:27:29 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2023-01-03 16:58:37 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2023-01-03 08:54:35 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2023-01-02 19:26:34 +0200

S-a ajuns la 10 semnături