Skip to main content

Către: Scrisoare dechisă către redacția Radio Europa FM

Vrem transparență în Mass Media

Bună ziua, stimată redacție,

Suntem un grup de ascultători al postului dumneavoastră de radio. Am urmărit, până la recenta decizie de a intra în politică a domnului Moise Guran, emisiunea ”România în direct.”.

În numele semnatarilor, vă rugăm respectuos să ne răspundeți la următoarele întrebări:

1.) Ce proceduri interne aveți pentru a preveni situații în care jurnaliștii Europa FM pot avea conflicte de interese?
2.) Ați fost informați de către domnul Moise Guran de discuțiile cu persoane din zona politică și despre faptul că în cadrul acestor discuții i se cer sfaturi legate de programe politice? Cum v-ați poziționat ca redacție de știri față de aceste informații?
3.) Ați fost informați, în august 2018, despre intenția domnului Guran de a intra în politică? În ce mod ați reacționat ca redacție de știri față de acea informație?
4.) Ați fost informați, în anul 2017, despre intenția domnului Guran de a încălca deontologia și a chema oamenii la proteste? Cum v-ați poziționat ca instituție media față de acele informații?
5.) Mai aveți în prezent colegi jurnaliști care v-au anunțat despre intenția de a intra în politică? Cum gestionați ca instituție media activitatea lor publicistică după această informare?

Cu speranța că veți înțelege natura constructivă a întrebărilor puse, vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.

De ce este important?

Cu toții ne informăm din mass-media. Ceea ce mass-media prezintă ne ajută să aflăm lucruri și să ne formăm opinii despre evenimente care ne influențează prezentul și viitorul.

De aceea contăm pe imparțialitatea jurnaliștilor de la care ne preluăm informațiile. Iar mass-media, credem noi, are datoria de a se asigura că gestionează corect posibilele conflicte de interese ale jurnaliștilor. Pentru că vrem informații echilibrate, nu informații care să favorizeze din start vreun actor politic.

În detaliu

Considerăm că decizia domnului Guran de a intra în politică e doar a domniei sale și nu este rolul nostru de a o judeca. Mai mult, faptul că își asumă o orientare politică atunci când consideră că nu mai poate face jurnalism independent, este un gest onest.

În contextul intrării domnului Guran în politică, au fost făcute de către dânsul și declarații care arată un aparent conflict de interese, cel puțin din vara anului 2018, între interesele ascultătorilor Europa FM, care consideră că dumneavoastră informați independent, și simpatiile politice ale domnului Guran. De asemenea, înțelegem că din anul 2017 încoace, domnul Guran s-a aflat într-o situație recunoscută chiar de dânsul de încălcare a deontologiei profesionale.

Afirmațiile sunt reluate și explicate în interviul publicat de paginademedia.ro : https://www.paginademedia.ro/2020/01/interviu-moise-guran-usr-plus

și în declarațiile preluate de Digi24 aici: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/moise-guran-a-explicat-de-ce-se-inscrie-in-usr-si-nu-in-plus-1245994?fbclid=IwAR0bhyTfl_e7oPpkZu2xpy9sIgHrNmsKVQGrvqKWn4ZkrlYLaYNY-3I9JH8

Vă cităm mai jos declarațiile:

”Ei m-au invitat să îmi dau cu părerea despre ideile lor de guvernare, dar și despre ideile mele, pe care le promovez în spațiul public de atâția ani. Nici nu am făcut un secret din asta. Într-un articol din primăvară am și spus că mi-au dat programele lor să le citesc și să îmi dau cu părerea pe ele.” (PM)

”Am răspuns întotdeauna unor astfel de apeluri, care să îmi ceară părerea, indiferent de la cine au venit. Și au fost discuții, de-a lungul timpului, cu Orlando Teodorovici (când era în Guvernul Ponta), cu Darius Vâlcov (pe Codul fiscal din 2015, pe care eu l-am susținut) și cu alții. Cu Ionuț Popescu, și el fost jurnalist, cu Mihai Tănăsescu.

Consider că astfel de dezbateri sunt normale. Dacă îți cere cineva părerea, ca jurnalist, să o expui. Cred că partidele au trebui să se consulte oricând cu societatea.” (PM)

”Dar din 2015 și până azi s-au întâmplat multe, am ieșit și am chemat lumea în stradă... Am recunoscut deschis și atunci și acum că am călcat astfel deontologia în acești ani, când am chemat lumea la proteste, considerând că situația societății era critică și altfel ajungea Dragnea dictator.” (PM)

”Pe 10 august noi toți ne-am speriat, pentru că acela a fost momentul în care Liviu Dragnea a recurs la violență pentru a-și duce puterea în altă zonă. Democrația din România n-a fost niciodată mai amenințată după 1989, cu excepția mineriadelor, cum a fost la 10 august 2018. Atunci am avut acel impuls, am vorbit și cu familia și cu colegii și le-am spus: eu mă duc în politică, ca jurnalist nu mai am ce să mai fac. După care mi-am dat seama că exista în continuare acel pericol și că eu, ca voce a societății, eram mult mai credibil ca jurnalist. Am zis că nu mă mai duc în politică, rămân jurnalist, poate sunt mai util ca jurnalist” (D24)

În acest context, considerăm că este important să răspundeți public la întrebările noastre. În speranța că veți vedea aceste întrebări ca un ajutor critic constructiv, vă mulțumim anticipat.

Cum va fi inmânată

Prin e-mail

Linkuri

Actualizări

2020-01-24 14:21:37 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2020-01-20 18:55:18 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2020-01-20 15:18:39 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2020-01-19 15:56:41 +0200

S-a ajuns la 10 semnături