Skip to main content

Către: Primăria Municipiului București; Primarul General al Mun. București - Nicușor Dan; Directoarea executivă a Direcției de Mediu - Simona Popa

Cerem refacerea Registrului Spațiilor Verzi în București!

În momentul de față, autoritățile publice locale sunt obligate prin lege să creeze acest registru, care să fie funcțional, să reflecte realitatea și care să aibă valoare administrativă. Prin semnarea & distribuirea petiției și prin a pune presiune pe autoritățile publice locale, suntem mai aproape de a avea un registru care să ne protejeze spațiile verzi, într-un oraș în care oricum nu avem prea multe.

Nu respirăm beton, vrem spații verzi. Semnează acum petiția și cere Primăriei Municipiului București să respecte legea.

https://youtu.be/9F4pFDhdqys

De ce este important?

Dacă locuiești în București, probabil știi că parcurile din oraș sunt în pericol mai tot timpul, că nu avem toți acces în mod egal la spații verzi și că nici nu sunt suficiente.

Avem cartiere întregi în care există mai mult beton decât copaci. Verile sunt din ce în ce mai calde. Nu mai avem unde să ne ascundem la umbră. Poluarea ne afectează sănătatea, indiferent de vârsta pe care o avem.

Avem nevoie de locuri în natură, chiar și în oraș, în care să ne întâlnim, fie că suntem vârstnici, adulți, tineri sau copii.

Cum ar fi să existe un mecanism legal care să protejeze spațiile verzi pe care le mai avem?

Ei bine, există. Acest mecanism este dat de legea Spațiilor Verzi 24/2007, conform căreia Primăria Municipiului București avea obligația de a realiza un registru al spațiilor verzi până la 11 ianuarie 2011.

Registrul Spaţiilor Verzi (RSV) este un sistem informatic de înregistrare şi evidenţă a spaţiilor verzi aflate pe teritoriul Municipiului Bucureşti care, odată aprobat de către Consiliul General, are valoare administrativă și oferă protecție spațiilor verzi indexate. În teorie, conform legii, registrul indexează atât calitatea, cât și cantitatea spațiilor verzi și poate fi consultat de către publicul larg. Mai mult decât atât, registrul trebuie actualizat constant, pentru a reflecta situația reală, în timp real, iar odată intrate în RSV, spațiile nu ar mai putea să își schimbe destinația de spațiu verde decât pentru lucrări de utilitate publică.

Aceste informații centralizate ar transparentiza modul în care spațiile verzi sunt îngrijite și administrate de către autorități, dar ar conduce și la extinderea rețelei de spații verzi la nivelul orașului întrucât am afla, în sfârșit, numărul real de metri pătrați verzi publici pe cap de locuitor (mult sub recomandările europene de 26 metri pătrați/locuitor). La fel de important, RSV ar putea fi un instrument care să ajute cetățenii să sesizeze abuzurile făcute de autorități sau dezvoltatori.

În RSV, trebuie să se regăsească arborii ocrotiți, spațiile verzi din domeniul public al Mun. București (parcuri, grădini, scuaruri, baze sportive etc), spațiile verzi aferente dotărilor publice (creșe, grădinițe, școli, unități sanitare sau de protecție socială, instituții, edificii de cult, cimitire), terenuri degradate și arborii izolați plantați pe aliniamentele arterelor de circulație.

Concret, în lipsa acestui inventar, spațiile verzi nu au fost protejate prin lege în totalitate, iar acest lucru a permis ca o parte din ele să fie defrișate și/sau să devină construibile în diferite scopuri.

Nu respirăm beton, vrem spații verzi. Semnează acum petiția și cere Primăriei Municipiului București să respecte legea și să grăbească procesul refacerii RSV.

București, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Linkuri

Actualizări

2023-12-11 14:36:11 +0200

S-a ajuns la 5,000 semnături

2023-11-27 11:26:59 +0200

Pe 13 noiembrie, am organizat o dezbatere pe tema refacerii Registrului Spațiilor Verzi în București la care au participat mai mulți experți/e și autorități publice. În panel au participat Diana Culescu (peisagistă), Alex Opriță (Fundația Comunitară București), Mihaela Ștefan (Viceprimară Sector 6) și Victoria Carasava (coordonatoare campanie #RSVacum).

Atât Primarul General, cât și Directoarea Direcției de Mediu au refuzat invitația de a participa la dezbatere și de a discuta într-un mod transparent despre acest subiect.

Continuăm să punem presiune publică pe autorități pentru a debloca procesul de achiziție și pentru a deschide un dialog constructiv și transparent privind refacerea RSV.

2023-10-06 13:19:15 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2023-10-03 08:17:14 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2023-10-02 10:39:27 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2023-10-02 10:15:14 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2023-10-01 10:52:21 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2023-09-28 13:14:25 +0300

S-a ajuns la 10 semnături