Skip to main content

Către: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca/ Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa

CLUJ-NAPOCA: Locuințe sociale în 2 ani, nu în 20!/ KOLOZSVÁR - szociális lakások

#RO
Fie că închiriezi sau că vrei să cumperi, locuințele sunt din ce în ce mai scumpe. România stă cel mai prost în UE la acest capitol: avem cele mai supraaglomerate locuințe și cele mai mari costuri de locuire raportate la venituri!

De ce? Administrațiile locale și-au neglijat profund rolul lor legal de a oferi locuințe sociale celor care au nevoie de ele, adică persoanele cu venituri sub medie. Majoritatea ne regăsim în această situație.

Cerem o Hotărâre de Consiliu Local/General în București, Cluj-Napoca și Timișoara, privind obligația administrației locale de a acorda locuințe sociale în maxim 2 ani de la solicitare, tuturor cetățenilor îndreptățiți.

SEMNEAZĂ mai jos petiția pentru orașul tău!

Blocul pentru Locuire este o rețea descentralizată de organizații ce luptă pentru împuternicirea și organizarea politică a comunităților împotriva injustiției locative: Căși Sociale ACUM!, Asociația Femeilor Rome E-Romnja, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, RomaJust Asociația Juriștilor Romi, Dreptul la Oraș.

#HU
Akár bérelni, akár vásárolni szeretnél, a lakások egyre drágulnak. Románia a legrosszabbul áll az EU-ban ebben a tekintetben: nálunk van a legtöbb túlzsúfolt lakás és a jövedelmekhez képest itt a legmagasabbak a lakhatási költségek!

Miért? A helyi önkormányzatok elhanyagolták jogi szerepüket – nem biztosítanak szociális lakásokat azoknak, akiknek szükségük van rá, vagyis az átlagjövedelem alatt kereső embereknek. Legtöbben azonban ebben a helyzetben találjuk magunkat.

Követeljük a bukaresti, kolozsvári és temesvári önkormányzatok tanácshatározatát a helyi közigazgatás azon kötelezettségére vonatkozóan, hogy a kérelmezéstől számított legfeljebb 2 éven belül szociális lakást biztosítson minden jogosult polgár számára.

Írd alá te is a városoddal kapcsolatos petíciót lent!

De ce este important?

#RO
CLUJUL se dezvoltă și, pe măsură ce o face, costul locuirii crește enorm. Pentru câteva categorii sociale, problema poate trece neobservată, dar ce se întâmplă cu ceilalți? Ce se întâmplă cu mamele, unchii, prietenii și rudele cu venituri medii, cheltuite jumătate pe chirii și rate, ce se zbat pentru a o scoate la capăt zi de zi?

Mai ales acum, în contextul pandemiei, trebuie să ne mobilizăm pentru miile de persoane care locuiesc în condiții precare, riscându-și constant sănătatea. Trebuie să ne pregătim împreună și pentru momentul în care, în contextul crizei economice, vor dispărea multe locuri de muncă, punând multe persoane în incapacitatea de a plăti costurile locuirii (chirie ori credit).

Ca să putem trece cu bine peste această provocare mondială, criza locuirii trebuie rezolvată. Locuințele adecvate, accesibile ca preț raportat la venit, nu ar trebui să fie un vis îndepărtat, ci o realitate, cu termen limită de maxim 2 ani!

Ce sunt locuințele sociale și cine are dreptul la una?

Locuințele sociale țin de domeniului public și se atribuie cu chirie subvenționată unor persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.

Cetățenii pot aplica pentru o locuință socială dacă venitul lor este până la salariul mediu pe economie.

Care este problema cu locuințele sociale acum?

Accesul la acestea este limitat, formalitățile sunt complicate, iar mulți dintre solicitanți trebuie să reia procedura complicată de întocmire anuală a dosarului, an după an, ajungând să aștepte și până la 20 de ani pentru o locuință.

Cum putem soluționa problema și ce le cerem viitorilor aleși locali?

● Vrem ca noile persoane alese pe posturi de primar, viceprimar și consilier local să asigure servicii publice adecvate ce includ asigurarea unui stoc de locuințe sociale care răspunde nevoilor locale și se înscrie printre obligațiile municipalității
● Vrem o administrație publică locală interesată de problema locuirii, care găsește soluții inovatoare la una dintre cele mai mari probleme ale cetățenilor: costurile exorbitante și în continuă creștere ale locuințelor de pe piață.
● Vrem o administrație care, potrivit Legii locuinței și Codului Administrativ, ia decizii privind realizarea fondului de locuințe sociale, fie prin construcții noi, fie prin reabilitarea unor construcții existente, pentru a oferi cetățenilor îndreptățiți, în timpul cel mai scurt posibil, locuințe sociale.

Vrei să ajuți? Implică-te! Semnează petiția și dă mai departe!

De ce este important să semnezi?
• Pentru a responsabiliza viitorii aleși să nu lase pe nimeni fără locuință adecvată prin găsirea de soluții inovatoare, ce folosesc toate pârghiile legale, pentru rezolvarea crizei locuirii.
• Deoarece Covid-19 ne-a arătat cât de vulnerabili suntem toți și că doar prin solidaritate vom putea avea un oraș al tututor.
• Pentru că locuirea este o nevoie primordială, iar dreptul la locuire este un drept universal al omului. Acasă ne îngrijim sănătatea și ne refacem energia pentru muncă, învățare și implicare socială. Pentru asta, înainte de toate este necesară o locuință adecvată, cu costuri accesibile, raportate la venit.

În solidaritate,

Blocul pentru Locuire
www.bloculpentrulocuire.ro

#HU
Segítenél? Kapcsolódj be! Írd alá a petíciót és add tovább!
Miért fontos, hogy aláírd?
• Azért, hogy felelőssé tegyük az újonnan megválasztott döntéshozókat annak érdekében, hogy senkit se hagyjanak megfelelő lakás nélkül. Találjanak innovatív megoldásokat, amelyek a lakásválság megoldása érdekében minden lehetséges jogi eszközt felhasználnak
• Mivel a Covid-19 járvány megmutatta, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk mindannyian, és hogy csak szolidaritás révén lehet a város igazán mindenkié.
• Mivel a lakhatás elsődleges szükséglet, és a lakhatáshoz való jog egyetemes emberi jog. Otthon gondoskodunk az egészségünkről és erőt gyűjtünk a munkához, a tanuláshoz és a társadalmi részvételhez. Ehhez mindendenkinek elsősorban megfelelő körülményeket biztosító és a jövedelme révén elérthető lakásra van szüksége.

Szolidaritásban a Lakhatási Blokkal

www.bloculpentrulocuire.ro
www.facebook.com/bloculpentrulocuire
Cluj-Napoca, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Linkuri

Actualizări

2020-09-17 21:38:29 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2020-09-06 14:50:23 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2020-09-05 12:22:46 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2020-09-04 21:33:01 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2020-09-04 19:40:01 +0300

S-a ajuns la 10 semnături