Skip to main content

Către: Petiția se adresează conducerii Consiliului Județean Bacău, în speță dlui președinte Valentin Ivancea, dar totodată și consilierilor județeni băcăuani

Denumire pavilion din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău: ”Pavel și Ana Cristea”

Pavilionul a cărui denumire este vizată este construit la sfârșitul secolului 19 și este o sucesiune a actului de mare filantropie a familiei ”Pavel și Ana Cristea” care și-au donat averea pentru construirea primului Spital din orașul, actual municipiu Bacău. Dorința testatorilor a fost ca spitalul care va lua ființă să poarte numele lor (lucru care s-a și întâmplat până după venirea comuniștilor la putere), să aibă 15 paturi și să fie condus de o epitropie. În anul 1857, după moartea spătarului, ia ființă Spitalul Municipal „Pavel și Ana Cristea” chiar în casele defuncților, lăsate prin testament pentru acest scop.
„În scopul întreținerii spitalului, Pavalache Cristea donează moșia Chetriș, care se administrează astăzi de Primăria Bacău.” Pavalache Cristea a mai donat pentru acest spital și moșia Isvoarele.
Pavilionul vizat în această petiție este cea mai veche clădire din complexul spitalicesc (aprox 1890), singura rămasă din fosta investiției (1906) a Primăriei Bacău și merită cu prisosință să poarte în mod simbolic acest nume pentru a arăta posterității că gesturile de caritate nu sunt uitate niciodată într-o societate normală de urmașii beneficiarilor.

De ce este important?

Am nevoie de susținerea cetățenilor pentru că propunerea a fost făcută verbal și în scris, în urmă cu aproximativ 5 luni, direct președintelui CJ, Bacău, Valentin Ivancea, dar acesta după răspunsurile afirmative inițiale, nu a mai avut nicio reacție. Între timp a fost depusă o solicitare și la registratura instituției. După ce am scris public, recent, pe pagina personală despre această situație, miercuri, 25 octombrie 2023, în plenul Ședinței Ordinare a CJ Bacău, această inițiativă civică a fost pusă în discuție în afara ordinei de zi, dar prezentată eronat de președintele Ivancea care a sugerat consilierilor că nu este nicio grabă să fie transformată în proiect de hotărâre, mai ales că nu vine direct de la un ales public, ceea ce este fals. Mai mult, încalcă dreptul cetățenilor de a petiționa inițiative publice.
Crearea unui curent de opinie favorabil ar face ca lucrurile să intre, din timp, într-o dezbatere normală, astfel ca atunci când pavilionul respectiv va fi reabilitat sută la sută să aibă parte, concomitent, și de recunoașterea publică a memoriei donatorilor ”Pavel și Ana Cristea”.

Bacău, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2023-10-30 17:38:34 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2023-10-28 12:11:40 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2023-10-27 21:31:30 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2023-10-27 20:21:32 +0300

S-a ajuns la 10 semnături