Către: Ministerului Energiei

Energie fără emisii de carbon până în 2030

Eliminarea surselor de energie bazate pe combusibili fosili din rețeaua națională de electricitate până în 2030

Conform datelor publice de pe site-ul transelectica, România a reușit să reducă ponderea acestor forme nocive de energie în producția națională de la 55% în 2008 la 41% în 2015. Din 2015 până în 2018 nu au existat schimbări majore ale ponderii energiei în rețeaua națională.

Strategia energetică propusă de ministerul energiei în Octombrie 2018 ar vedea România dezvoltând în continuare aceste sectoare nocive în paralel cu extinderea sectorului nuclear și a celor regenerabile. Astfel ponderea surselor ce produc emisii de CO2 în rețeaua energetică se va afla undeva la 39% în anul 2030, nu mult sub ponderea lor actuală.

Asta în timp ce Comisia Interguvernamentală pentru Schimbările Climatice (IPCC) a publicat la începutul lunii Octombrie un raport care evidențiază nevoia de eliminare a surselor de energie care produc dioxid de carbon până în 2030 pentru a menține încălzirea globală sub 1.5 grade celsius. Aceasta atingând deja 1 grad celsius în 2017.
Efectele nocive ale încălzirii globale sunt deja evidente pe teritoriul României: furtuni tot mai puternice, creșterea frecvenței evenimentelor meteorologic extreme precum secete, valuri de căldură sau inundații, toate acestea afretează negativ atât ecosistemele României cât și calitatea vieții sau producția agricolă.

Este necesar un efort consolidat pentru a remedia situația curentă și pentru a scăpa definitiv de aceste surse periculoase de energie. România a arătat că este capabilă să facă acest lucru, iar cu puțin efort putem să ducem lupta până la capăt și să fim un exemplu pentru Europa și pentru lume.

2021-05-06 08:46:54 +0300

2019-09-04 18:17:22 +0300