Către: Ministrul mediului

Fără drumuri modernizate și turism de masă în arii protejate

În era consumerismului și a dezvoltării continue și lipsite de orice rațiune, bazate pe principiul profitului imediat, Situl Natura 2000 Munții Țarcu, precum și multe alte astfel de arii naturale protejate din România, este amenințat de perspectiva turismului distructiv de masă, reprezentată de intenția actualului președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, de a extinde Domeniul Schiabil Muntele Mic, unde familia sa deține afaceri, spre Plaiul Nedeii, în zona înaltă a munților Țarcu și de a crea o legătură rutieră cu stațiunea climaterică Poiana Mărului (Caraș-Severin) prin valea pitorească și sălbatică a râului Șucu/Olteana, toate acestea în plină arie protejată, fapt care presupune intervenții agresive asupra mediului natural cum ar fi: ziduri de sprijin, asfaltări, regularizări și captări de pâraie de munte, defrișări, lucrări de terasamente și montaj al instalațiilor de transport pe cablu, etc.
Prin aceasta solicităm ministrului mediului să nu aprobe trecerea drumului forestier Poiana Mărului - Șaua Jigoria (Muntele Mic) în administrarea Consiliul Județean Caraș-Severin și să nu dea acordul de mediu pentru Proiectul Nedeia.

Turismul sustenabil, care presupune activități recreative cu impact minim asupra mediului; precum drumețiile, cicloturismul, alergarea montană, schiul de tură sau fotografierea florei și faunei sălbatice; contribuie semnificativ la conservarea durabilă pentru generațiile următoare a patrimoniului natural unic în Europa al munților României, sursă vitală de aer și ape curate, îndeosebi în contextul climatic actual, și care va genera bunăstare pe termen lung în comunitățile locale prin activități economice complementare, limitând astfel exodul tinerilor din mediul rural, un fapt confimat prin asemenea exemple de bune practici în multe arii naturale protejate din Europa și din lume, inclusiv în comunitățile adiacente acestora. Prin comparație, turismul montan de masă, în afara impactului distructiv evident pe care îl are asupra mediului, nu aduce beneficii reale decât administratorilor domeniilor schiabile și marilor operatori din industria HORECA, comunitățile locale rămânând în mare măsură marginalizate. Nu sacrificați binele tuturor pentru profitul câtorva!
Vă mulțumim!

2023-08-10 12:00:05 +0300