Către: Guvernul, Parlamentul României

Fără TVA pentru lemnul de foc

Emiterea unui act normativ prin care valoarea TVA achitată de populație pentru lemnul de foc achiziționat pentru încălzirea locuinței să fie returnată de către Stat prin ANAF în baza bonului fiscal și a avizului de însoțire prin care persoana fizică dovedește proveniența lemnului.

Institutul Național de Statistică ne spune că în România sunt 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn. Marea majoritate sunt situate în zona rurală, cei mai mulți fiind pensionari sau persoane cu venituri mici.
În ultima perioadă, într-o analiză a Consiliului Concurenței ce a vizat piața lemnului de foc, s-au constatat disfuncționalități în aprovizionare, care se transpun într-o creștere a prețului pentru lemnul de foc (http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/bucket12/id12925/raport_investigatie_var_neconfid.pdf).
Până în prezent, în Parlament au fost depuse mai multe inițiative legislative care vizează reducerea TVA pentru lemnul de foc folosit de către populație pentru încălzirea locuințelor.
În Europa, cota TVA la lemnul folosit de către populație pentru încălzirea locuinței este de: 6% în Belgia, 7% în Germania, 9% în Lituania, 10% în Franța, 15% în Cehia.
Chiar dacă avem cea mai redusă putere de cumpărare din statele Europei – cu 60% sub media europeană, România are cea mai mare cotă de TVA la lemnul de foc.
De-a lungul timpul au fost mai multe inițiative privind reducerea TVA la lemnul de foc valorificat către populație:
2017 - Proiect. Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru lemnul de foc livrat către persoanele fizice.(https://www.mediafax.ro/politic/proiect-reducerea-tva-de-la-19-la-5-pentru-lemnul-de-foc-livrat-catre-persoanele-fizice-16749437)
2018 - Un număr de 51 de parlamentari au înregistrat, în Senat, un proiect de modificare a Codului Fiscal în sensul reducerii cotei TVA de la 19% la 9% în cazul lemnului de foc pentru populație, transmite Mediafax.
2019 - Pro România și PNL s-au înfrățit la gura sobei (https://www.stiripesurse.ro/pro-romania-si-pnl-s-au-infratit-la-gura-sobei_1414531.html)
2020 - Cota TVA, redusă pentru lemnul de foc - proiect (https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/cota-tva-redusa-pentru-lemnul-de-foc-proiect-19205076)

Toate aceste proiecte ale parlamentarilor au fost determinate de solicitări ale populației de a reduce prețul pentru lemnul de foc.
Cu toate acestea, Ministerul de finanțe nu a sprijinit aceste inițiative, motivând că ar avea ca efect scăderi ale încasărilor la buget din sumele aferente TVA. De asemenea, există o temere că prețul lemnului nu ar scădea, ci de fapt această diferență ar fi absorbită de către vânzătorul de lemn.
Forestierii de bună credință acuză existența unor adevărate rețele de distribuție a lemnului de foc, care valorifică acest produs către populație, fără nicio formă fiscală, fără a plăti TVA, fără a declara venituri și a plăti impozite.
Un lucru este evident - România, în ciuda puterii de cumpărare foarte mici, are o cotă foarte mare de TVA la lemnul de foc.

Asociația Forestierilor din România - ASFOR propune:

Valoarea TVA achitată de populație pentru lemnul de foc achiziționat pentru încălzirea locuinței să fie returnat de către Stat prin ANAF în baza bonului fiscal și a avizului prin care persoana fizică dovedește proveniența lemnului.

Cine are de câștigat?

Toată lumea!!!
• populația recuperează contravaloarea TVA-ului achitat(fie în bani fie prin compensarea impozitelor pe proprietăți sau autoturism). Lemnul de foc se vinde la un preț mai mic;
• statul scoate la suprafața evaziunea din domeniul lemnului pentru foc valorificat către populație;
• este eliminată concurența neloială (ce se produce prin eludarea achitării TVA, taxe și impozite către bugetul de stat) - bonul fiscal se predă la ANAF pentru a recupera valoarea TVA;
• este combătut fenomenul tăierilor ilegale - pentru a recupera TVA - avizul este oprit de persoana fizică și predat la ANAF, astfel nu mai este posibil să fie realizate mai multe transporturi cu același aviz;
• în contextul actualului blocaj economic și al veniturilor diminuate ale populației este o măsură de sprijin atât pentru populație, cât și de relansare a activității economice pe segmentul lemnului de foc.

Exemplu: pentru a încălzi o locuință medie, se cheltuie într-un an în cca. 1500 lei - ceea ce înseamnă că cetățeanul va recupera de la ANAF 240 lei (în funcție de zonă - este prețul plătit un metru cub de lemn).

2020-05-05 18:42:12 +0300

2020-04-27 20:36:48 +0300