Skip to main content

Către: Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Indentității Naționale și Primăria Municipiului București

Monumentul Revoluției este nedemn. Să-l schimbăm!

UPDATE:
Inițiativa unei dezbateri sub egida GDS, pe tema Memorialului Revoluției, era necesară și utilă. Au fost invitați reprezentanți ai mai multor instituții sau asociații, alături de membri ai societății civile, în nume personal. Premise excelente. Câteva aspecte au viciat însă evenimentul. În primul rând, titlul sub care a fost pusă întâlnirea : Vrem o țeapă mai decentă !. Formulare cel puțin inoportună. Autosabotată și de ironia implicită. Cum să fie o țeapă „mai decentă„ ?! Poate doar făcând haz de necaz și pe seama celor jertfiți în 89. Pe de altă parte, formularea temei restrângea din plecare discuțiile la starea de vandalizare actuală a Memorialului, lăsând pe plan secund contestarea de fond a unui monument ratat. Neinspirată a fost și ideea ca întîlnirea să debuteze cu o tiradă de peste 40 minute a „invitatului de onoare” Alex. Ghilduș - de natură să îi pună la punct pe toti contestatarii săi, catalogați în bloc drept „ virusați politic„. În acest context autodefensiv și relativizant, ceilalți participanți au ridicat probleme juste. Dar prea timid, în comparație cu aroganța creatorului.
Mai multe informații: https://revista22.ro/dezbateri-gds/vrem-o-teapa-mai-decenta

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
PETIȚIE:
De 14 ani, de când există în spațiul public, „Memorialul Renașterii” nu a fost niciodată acceptat de cetățeni drept simbol al sacrificiului uman care a marcat căderea regimului comunist. Dimpotrivă, a fost considerat de la bun început o ofensă la adresa victimelor. Multitudinea poreclelor acumulate de-a lungul timpului denotă lipsa de adecvare estetică și simbolică pe care bucureștenii o resimt față de așa-zisul monument de for public. Starea de ruină în care e lăsat de câțiva ani încoace accentuează această percepție negativă, dând impresia unui perimetru abandonat.

În contextul celor 30 de ani de la căderea comunismului, considerăm că acest Loc al memoriei, situat în centrul strategic al Capitalei, trebuie salvat!

De aceea propunem:
➡️ declasarea „Memorialului Renașterii” din Lista Monumentelor istorice ale Municipiului București (nr.crt. 2375/ B III mB 20029)
➡️ relocarea „Țepei” într-un amplasament alternativ
➡️ lansarea unui nou concurs pentru realizarea unui Memorial demn de acest nume, care să omagieze jertfa din 1989

De ce este important?

Importanța simbolurilor în viața societății este dovedită. Ele cizelează memoria colectivă și educă spiritul civic. Nu putem lăsa trecutul recent pradă ignoranței și lipsei de respect.

Declicul petiției a început de la redactarea acestui text, unde sunt mai multe informații: https://revista22.ro/eseu/marina-dumitrescu/rostul-rusinii-noastre

Inițiatorii campaniei:
Maria Berza
Asociația 21 Decembrie
Fundația Academia Civică
Fundația Culturală Memoria
Piața Revoluției, București, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2019-05-27 13:41:47 +0300

S-a ajuns la 500 semnături