Skip to main content

Către: Primăria Sectorului 3, Primăria Municipiului București, Garda de Mediu

Nu mai reduceți spațiile verzi din jurul blocurilor!

Domnule primar al Sectorului 3, Robert Negoiță,

Vă rugăm, insistent, opriți diminuarea spațiilor verzi din jurul blocurilor și a aliniamentelor stradale, prin acoperirea acestora cu asfalt, bitum și pavele.
Pe mai multe artere din Sectorul 3, de exemplu B-dul Nicolae Grigorescu, B-dul Camil Ressu, Lucrețiu Pătrășcanu, Postăvarului, Trapezului, Jean Steriadi, deși trotuarele erau în stare foarte bună, acestea au fost transformate în locuri de parcare ori au fost extinse, iar spațiul verde din jurul blocurilor a fost acoperit în proporție de până la 30%, uneori chiar 50%. În ciuda acestor reamenajări, în multe situații numărul locurilor de parcare a crescut foarte puțin. În schimb, grădini cu flori, copaci, pomi îngrijiți din inimă de către locatari au fost ciuntite drastic, stârnind nemulțumirea și mânia oamenilor. Autoritățile nici măcar nu au anunțat din timp, neconsultându-se cu oamenii din zonă asupra utilității acestor lucrări.
Aduc o precizare. Conform OUG nr. 195/2005, privind protecția mediului, se interzice schimbarea destinației spațiilor verzi, fie că sunt declarate ca atare, fie că sunt terenuri amenajate în fapt ca spații verzi.
Comisia Europeană a deschis procedură de infringement împotriva României, deoarece autoritățile n-au luat măsurile necesare pentru respectarea limitei de noxe convenite privind calitatea aerului, un caz special fiind cel al orașului București, unde valorile maxime zilnice ale particulelor de praf sunt depășite în mod constant.
Bucureștiul se află mult sub norma impusă de Uniunea Europeană, privind suprafața cu spațiu verde pe cap de locuitor.
Oamenii din Capitală au constatat că aerul, mai ales vara, a devenit aproape irespirabil în ultimii ani, din cauza traficului intens și a mașinilor vechi. În aceste condiții, fiecare metru pătrat de spațiu verde va trebui apărat, nu distrus, fiind esențial pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri. Partea verde de la marginea Sectorului 3, până la Șoseaua de Centură din estul Bucureștiului trebuie protejată, pentru că în viitor, dacă se construiește nesăbuit în marea zonă a noului cartier Nicolae Teclu, cu blocuri tot mai multe și înghesuite, aerul care circulă dinspre marile păduri Cernica și Pasărea nu o să mai pătrundă în tot Bucureștiul, mărind poluarea întregului oraș.

De ce este important?

În urma valurilor de caniculă care au lovit statele europene în ultimii ani, a recordurilor de temperatură înregistrate, autoritățile din Paris au decis amenajarea unor adevărate ”păduri urbane”, chiar dacă în acest fel va fi redus numărul locurilor de parcare. Bucureștiul n-ar putea avea și el mai multe parcuri? Se extinde Capitala României, mai ales partea răsăriteană a Sectorului 3, se construiesc haotic blocuri peste blocuri până în zona Nicolae Teclu (mai sus de metrou, în plin câmp), dar nu se amenajează deloc parcuri de agrement, distrugându-se toate oazele de verdeață și crângurile. Pavarea trotuarelor nu este în prezent o necesitate. Intervenția asupra acestora se poate realiza în mod punctual, acolo unde există fisuri mai mari, borduri lipsă, deteriorări ample. Marea majoritate a trotuarelor asupra cărora se intervine sunt perfect utilizabile, se prezintă acceptabil, putând rămâne ani întregi în starea bună de acum. Se creează atâta disconfort locatarilor prin operațiuni de reamenajare și lărgire a trotuarelor, neanunțate din timp de către Primăria Sectorului 3, iar fostele garduri de la grădinile blocurilor, molozul de la trotuare se vor aduna în cantități tot mai mari, poluând natura.
Pe timpul regimului comunist a existat tendința autorităților de a distruge grădinile vilelor și caselor. Din anul 1990, bucureștenii au avut mai multă grijă de spațiile verzi din sectorul 3, pe care dumneavoastră îl denumiți cel mai verde sector al Capitalei. Să nu repetăm greșelile trecute, aducând excavatoarele, pavând peste tot, micșorând spațiul grădinilor de la blocuri! Trotuarele sunt bune, lăsați-le cum sunt, nu se plâng bucureștenii de ele! Reparați-le, când este nevoie, dar nu le mai lărgiți și nu le mai pavați inutil!

București

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2020-02-13 09:39:34 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2019-09-12 14:13:48 +0300

S-a ajuns la 10 semnături