Către: Consiliul local Cluj-Napoca, Serviciul pentru administrarea parcărilor

Parcări sigure de biciclete în Cluj-Napoca

Dorim amenajarea unor adăposturi pentru stocarea bicicletelor locatarilor în fiecare zonă de blocuri unde există cerere pentru așa ceva.

În multe locații din oraș se plănuiesc noi locuri de parcare pentru mașini prin desființarea garajelor și copertinelor existente. În cadrul acestor proiecte dorim ca o parte din spațiul eliberat să fie alocat păstrării bicicletelor. Dorim ca aceste spații să fie sigure, îngrădite și acoperite.

La fel ca în trafic, bicicletele ocupă mult mai puțin spațiu decât mașinile și atunci când sunt parcate, fiind posibilă stocarea chiar a 10 biciclete pe un loc de parcat mașina.

Dorim promovarea mersului pe bicicletă în Cluj-Napoca, o alternativă sănătoasă, eficientă și nepoluantă la traficul auto, dar lipsa unor modalități convenabile și sigure de a stoca bicicletele în cartierele de blocuri descurajează adoptarea acestui mod de transport.

Doar cei foarte hotărâți și pasionați își asumă efortul de a depozita bicicleta în beci, în scara blocului sau chiar urcând-o la etaj în apartament, nemaivorbind de deranjul adus celorlalți locatari prin ocuparea unui spațiu comun și așa restrâns. Familiile cu mai mulți bicicliști sunt în dificultate și mai mare, cei care au garaj, copertină sau alte posibilități de parcare fiind relativ puțini. Existența doar a acestor spații ad-hoc de stocare, puține la număr și mici, reprezintă o piedică pentru cei care ar vrea să folosească bicicleta zilnic.

Dacă dorim un aer mai respirabil și clujeni mai activi și sănătoși, pe lângă încurajarea transportului în comun trebuie să încurajăm activ și mersul cu bicicleta, eliminând unul din motivele principale pentru care locatarii cartierelor nu adoptă acest mod de transport. Asigurarea spațiilor de parcare pentru bicicliști, la fel ca pentru șoferi, este un pas necesar în această direcție.

Această campanie este un prim pas, cel de a aduna suport din partea cetațenilor interesați. Detaliile de implementare ale unor astfel de parcări trebuie dezbătute împreună de către experții de la primărie și cetățeni. Tocmai pentru a nu ne pierde în detalii la început de campanie, nu există propuneri concrete aici legat de modul de securizare, supraveghere, aspectele birocratice sau financiare.

Cum va fi inmânată

Vom solicita întâlniri cu reprezentanți ai diverselor departamente ale Primăriei Cluj-Napoca care sunt relevante pentru acest subiect (Administrația Parcărilor, Tehnic, Urbanism, etc.) pentru a vedea cum se poate ține cont în proiectele viitoare și de cerințele utilizatorilor de biciclete.

Cluj-Napoca

Motivul semnării

• Am semnat pentru ca mi s-a furat bicicleta legata in fata blocului saptamana trecuta.
  • Prin implicare, presare continua si taxare a greseilor primariei vis-a-vis de biciclisti vom reusi sa obtinem mai multe. Petitia asta e un pas inainte, acest proiect este si printre cele alese in cadrul . Bugetare Participativa deci necesitatea e evidenta.
  • Folosesc bicicleta pentru deplasare la locul de munca si bineinteles in scop recreativ.

2019-07-04 15:15:29 +0300

2019-07-04 13:54:47 +0300