Skip to main content

Către: Autoritatea naționala pentru protecția drepturilor copilului si adopție

Protecția minorităților

Buna ziua, ma numesc Stanescu Emilia, sunt din Timisoara si dupa nenumărate sesizari aduse poliției locale si Direcției de Protecție a copilului Timis, mi s-a confirmat încă odată ca avem de a face cu un sistem bolnav si disfuncțional in ceea ce priveste protectia drepturilor copiilor oropsiti de soarta, mai ales cand vine vorba de copiii de etnie roma. Ma refer in special la acei copii care sunt nevoiți sa cerșească pe strazile tuturor orașelor, care locuiesc in condiții mizere in mediul rural, si nu in ultimul rand, apogeul dezumanizarii, care au o copilarie blestemata printre munti de gunoaie.
Cateva sute de copii ajutati de ONG-uri reprezinta doar o picatura insignifianta (dar totusi de apreciat) de bine, intr-un "ocean" de copii suferinzi si practic abandonați de autoritățile pasive si lipsite de o strategie ampla, care sa abordeze complexitatea epidemiei sociale in mod eficient.
Desi cred ca aceste familii in totalitatea lor trebuie sprijinite social intr-un mod considerabil, care sa le usureze viata si sa le permita accesul indispensabil la educatie, parintii care isi abuzează copiii, indiferent de circumstanțe, ar trebui pedepsiți mult mai dur! Daca nu cu închisoarea, macar cu interdicția ferma de a avea in grijă acești copii. Cu toate acestea, programele sociale care ar avea ca scop educatia si consilierea parintilor in vederea schimbarii mentalitatii cu caracter de exploatare nu sunt nici ele scoase din discuție, intentia mea nu este sa fiu insensibila, ci doar sa incerc, cu ajutorul vostru, sa le fac dreptate acestor suflete inocente, care merită mult mai mult. Cred ca acestia din urma trebuie luati in grija serviciilor sociale numaidecât, fara scuze, fara exceptie! De asemenea, cred ca lipsa actelor de identitate nu ar trebui sa reprezinte imunitate in fata legii. Din moment ce acesti oameni s-au născut in România, iar copii lor sunt crescuți aici, sunt cetățeni romani cu sau fara acte!!
Aceasta chichiță e doar o scuză penibila si lipsita de scrupule pentru a continua indiferența si nepăsarea. Prevederile legii, ar trebui sa fie clare si in beneficiul celor vulnerabili. Prin urmare, apelez cu speranță si deja dezamăgire profunda fata de sistemul romanesc, sa schimbați si sa clarificati legea care vizează protecția copiilor. Investiția in centre performante sociale ar trebui sa fie si ea prioritară, iar personalul selectat cu mult mai multa precauție si grijă, astfel încât abuzul acestor copii, inclusiv in centre sociale, sa fie inexistent.
In încheiere, va rog mult sa luați in considerare aceasta petiție, sa luptati cu darzenie sa aduceti România pe făgașul civilizației si respectului fata de drepturile omului.

De ce este important?

Daca părinții lor nu dețin acte de identitate(dar nu exclusiv in acest caz) practic acesti copii sunt condamnați la un destin tragic, preluand stilul disfunctional de viata al părinților lor. Este un cerc vicios care stagnează integrarea necesara si cu mult intarziata a romilor in comunitatea noastra, iar legea nu ajuta cu nimic. Amenzile nu rezolva nimic, mustrarile nici atat.
Cateva sute de copii ajutati de ONG-uri reprezinta doar o picatura insignifianta (dar totusi de apreciat) de bine, intr-un "ocean" de copii suferinzi si practic abandonați de autoritățile pasive si lipsite de o strategie ampla, care sa abordeze complexitatea epidemiei sociale in mod eficient.

România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2018-06-24 09:19:47 +0300

S-a ajuns la 10 semnături