Skip to main content

Către: Ministerul Transporturilor

România vrea transport public în mediul rural!

Prezenta petiție tinde să rezolve situația catastrofală și discriminatorie în care se găsește de ani de zile transportul public din mediul rural.

- Elevii sunt lipsiți de mijoacele de transport necesare pentru a se deplasa la școală, iar părinții acestora sunt preocupați de siguranța lor, de a nu fi expuși pe marginea drumului sau în mașini de ocazie;
- Persoanele angajate au nevoie de mijloace de transport public pentru a se deplasa către și de la locurile de muncă;
- Persoanele bolnave sau cu nevoi speciale au nevoie de mijloace de transport public să poată ajunge la un spital sau la farmacie;
- Vârstnicii au nevoie de acces pentru a putea face cumpărături fără a parcurge pe jos kilometrii care îi despart de cele mai apropiate magazine și piețe.

Toate aceste categorii au nevoie esențială de acces la mijloace de transport public pentru asigurarea unor necesități imperioase pentru fiecare dintre aceste categorii, fără a parcurge kilometri pe jos, fără a se simți în pericol pe marginea carosabilului, fiind expuși accidentelor, animalelor sălbatice sau unor persoane periculoase, precum și condițiilor meteo nefavorabile.

De ce este important?

Românii din mediul rural doresc să beneficieze de aceleași servicii de transport public ca cei din mediul urban, doresc respectarea drepturilor lor fundamentale - la viață (care le este pusă în pericol în absența transportului public), la condiții de trai egale, la securitate, la mobilitate, de a munci (aproape imposibil fără deplasare), la educație (învățământul fiind obligatoriu), la accesarea serviciilor de sănătate.

Prin această petiție, cetățenii români din mediul rural solicită:
- Transport public în mediul rural (intra-județean și inter-județean) cu un program și trasee clare, afișate, respectate zi de zi, cu frecvență susținută (măcar din oră în oră) și mașini cu o mentenanță constantă (nu focare de infecție și pericole publice în trafic), cu șoferi competenți și responsabili, care să-și respecte programul și traseele.
- Un răspuns din partea autorităților - o promisiune clar formulată, un termen clar de implementare a soluțiilor și respectarea acestora în timpul stabilit. Garanția că situația va fi soluționată și asumarea din partea autoritărilor - atât a soluțiilor, cât și a responsabilității în cazul în care problema nu va fi rezolvată în timpul estimat.

Românii cer centralizarea acestei probleme și nu dialogul cu consilii județene sau primării locale (care nu își asumă responsabilitatea situației actuale a transportului haotic și netransparent oferit de operatorii privați), ci direct cu Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor.

Cetățenii solicită autorităților să le asculte problemele, publicate pe pagina de Facebook România vrea transport public în mediul rural (www.facebook.com/RomaniaVreaTransportPublicInMediulRural), deși autoritățile ar fi trebuit să fi remediat problemele existente până la acest moment, prin adoptarea unor măsuri de implementare a transportului public în zonele rurale.

În prezent, în absența transportului public, viața românilor din mediul rural este una neadaptată timpurilor în care trăim:
- Populația rurală este izolată;
- Unul dintre principalele motive ale abandonului școlar este lipsa transportului public și școlar;
- Unul dintre principalele motive pentru șomajul în mediul rural este lipsa mobilității (oamenii nu pot ajunge la locurile de muncă pe care le găsesc doar în afara localităților lor, întrucât zonele rurale românești sunt subdezvoltate economic);
- Locuitorii mediului rural nu au acces la servicii medicale, ceea influențează calitatea vieții și rata mortalității.
- Prestatorii de servicii de turism nu-și pot dezvolta afacerile (de care economia locală depinde) deoarece clienții și angajații nu au la dispoziție alt mijloc de deplasare decât cel personal;
- O mare parte din abuzurile și actele criminale din mediul rural sunt favorizate de lipsa accesului la transport public (cel mai sonor exemplu fiind cazul Caracal).

Pe pagina de Facebook ”România vrea transport public în mediul rural”, cetățenii au explicat public de este important pentru ei transportul public.

Cetățenii așteaptă soluții de la instituțiile responsabile pentru generarea și implementarea lor, pentru garantarea drepturilor lor și pentru echitate și acces la aceleași servicii precum cetățenii din mediul urban, motiv pentru înaintăm prezenta petiție publică, însoțită de semnături așteptând o soluționare și un demers concret din partea instituțiilor abilitate.

Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Linkuri

Actualizări

2020-10-06 19:51:30 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2020-10-03 20:28:48 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2020-10-03 15:24:48 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2020-10-03 12:51:40 +0300

S-a ajuns la 10 semnături