Skip to main content

Către: Madalin-Cristian Vasilcoiu - Ministerul muncii

Spor de 15% la salariu pentru persoanele cu handicap grav/accentuat în toate sectoarele muncii

Lipsa de interes din partea autorităților locale în sprijinirea persoanelor vulnerabile cu diverse afecțiuni este o preocupare tot mai mare de mulți ani. Lipsa de finanțare și de sprijin pentru asistența medicală și oportunitățile de angajare i-a făcut pe mulți să se simtă neglijați și incapabili să participe pe deplin în societate. Impactul acestei neglijențe poate fi văzut în luptele cu care se confruntă acești indivizi zilnic.

În schimb aceleași autorități locale nu au ezitat în a-și crea beneficii proprii de pe urma legilor făcute în sprijinul acestei categorii sociale:

Spre exemplu, intr-o primărie din România, 50 de angajați au certificate de încadrare într-un grad de handicap, în frunte cu directorul, declarat nevăzător, dar care conduce mașina.
https://ziare.com/certificate-handicap/angajati-dgaspc-vaslui-certificate-handicap-director-nevazator-masina-condusa-fiica-angajata-1796529

Or, angajații ministerului primesc spor de 15% pentru condiții vătămătoare, lucru prevazut în lege, doar pentru bugetari. Nu înțeleg discrepanta aceasta intre bugetari vs. Sectorul concurențial, cum nici condițiile vătămătoare la care cei mai sus menționați sunt expuși.
Mai mult, dintr-o postare pe contul de tiktok a lui Vlad Gheoghe, membru al Parlamentului European, aflam ca la stat au fost achiziționate telefoane mobile care costa peste 5 mil. Lei, dintre care 133 costa peste 2.000 de Eur., iar recordul este la Ministerul Muncii și al Solidarității Sociale. Frumos, nu?
https://www.tiktok.com/@vlad.gheorghe/video/7221964229639818523?_r=1&_t=8bYzms66qgl

Va invit sa urmăriți ultima ediție a emisiunii “România, te iubesc!”,, unde este conturat mai bine dezinteresul vizavi de aceasta categorie socială, iar conduita și etica lipsesc cu desăvârșire! Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii ne spune fără nicio ezitare, “Frate”, “Boss, înțelegi ce erau sa zic?!?”, nu foarte de departe de limbajul de la colțul blocului.
https://www.youtube.com/watch?v=QdYoUtq_2aM

Ca urmare a inegalităților din sectorul de munca public vs cel privat, aș dori ca legea sa fie aliniată în toate ariile. Nu înțeleg de unde aceste discrepante și cu ce anume diferă responsabilitățile din sectorul public versus cel concurențial.
Legea ar trebui sa fie lege pentru toată lumea, dincolo de faptul ca aceasta categorie este destul de neglijata overall de către stat.

De ce este important?

Este important ca oamenii sa se alăture acestei inițiative pentru ca, desi pare ca statul este preocupat de integrarea în câmpul muncii și a acestei categorii de oameni, de fapt lucrurile se întâmplă opus când vine vorba de grija și de interesul pe care îl acorda fata de aceștia. Spre ex. acum în pragul sărbătorilor, pentru cei care nu au un loc de munca, subvenția pe care statul o aloca, în bătaie de joc, nici măcar nu a ajuns pentru toți. Haideți sa ne imaginam cum arata sărbătorile unui om care-și mai pune baza în cei 300-400 de lei pe care ii primește. La locul de munca, chiar dacă companiile sunt scutite de anumite taxe pentru cei pe care-i integrează, interesul fata de bunăstarea lor, de cum se simt în mediul de lucru și de presiunea de pe umerii acestora este inexistenta.

Este esențial ca autoritățile locale să recunoască importanța sprijinirii persoanelor vulnerabile cu boli. Finanțarea adecvată pentru asistența medicală și oportunitățile de angajare poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Prin sprijinirea acestor persoane, autoritățile locale pot contribui la reducerea poverii familiilor și comunităților și pot promova o societate mai incluzivă și mai plină de compasiune.

Actualizări

2023-04-18 23:32:06 +0300

S-a ajuns la 10 semnături