Către: Ministrul Energiei

Susține 2030 fără cărbune

Solicităm Ministrului Energiei să se alăture efortului de combatere a schimbărilor climatice și să pună pe primul loc, în deciziile pe care le va lua cu privire la tranziția energetică, beneficiile de mediu și de sănătate pentru oameni. Mai concret:
◾ Să ia în considerare scenarii de înlocuire treptată a cărbunelui până în 2030 cu surse de energie regenerabilă, în paralel cu modernizarea infrastructurii de transport și stocare a energiei electrice, care să permită utilizarea acestor surse
◾ Să încurajeze investițiile în energie regenerabilă prin simplificarea accesului la finanțare, scheme de sprijin, inclusiv investițiile sectorului public
◾ Să implice societatea civilă în elaborarea legii pentru eliminarea treptată a cărbunelui și în componența comisiei pentru cărbune
◾ Să ofere celor 16.000 de angajați din domeniul cărbunelui șansa reală la tranziție justă prin programe ample de recalificare și învățare, adaptate la cerințele pieței. Pensionarea anticipată și salariile compensatorii nu sunt de ajuns.

Cărbunele este cel mai poluant combustibil pe care îl folosim pentru a produce energie. Cărbunele este depășit tehnologic, și orice măsuri compensatorii am încerca să luăm pentru reducerea impactului asupra mediului, ele ar fi foarte costisitoare și nu l-ar diminua semnificativ.

Știm că în PNRR, Ministrul Energiei și-a luat angajamentul de a elimina treptat cărbunele până în 2032, iar Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de cărbune din România, are în lucru un nou plan de decarbonizare, care va reduce drastic unitățile de producție pe bază de cărbune. Mai știm, de asemenea, că este planificat ca o mare parte din activele pe cărbune să fie înlocuite cu centrale pe bază de gaz fosil.

În același timp, oamenii de știință de la IPCC spun că întregul continent european ar trebui să renunțe la cărbune până în 2030 (1) pentru a putea atinge obiectivele climatice ale Acordului de la Paris, de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5°C. Suntem aproape de a rata această țintă, indică primul capitol al raportului IPCC 6 publicat recent (2).

Pe deasupra, înlocuirea energiei pe cărbune cu gaz fosil nu pare a fi nici aceasta o idee bună. Conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie, extinderea infrastructurii de aprovizionare cu combustibili fosili nu mai trebuie încurajată nicăieri în lume (3). Același raport, dar și statisticile europene arată că consumul de gaz va scădea în următoarele decenii, transformând noile investiții în pierderi financiare. De asemenea, gazul fosil contribuie fără îndoială la încălzirea globală. Metanul din gazele fosile se pierde la fiecare etapă, de la extracție la consumator, iar când pierderile se ridică la peste 3%, nu există niciun beneficiu climatic al utilizării gazelor fosile în comparație cu petrolul sau cărbunele (4).

Mai multe despre impactul cărbunelui asupra mediului și oamenilor puteți citi în raportul „Cărbunele în România” (5). La finalul raportului veți regăsi o listă extinsă de recomandări pentru o tranziție energetică ce ar putea contribui cu adevărat la combaterea schimbărilor climatice, cu un impact social redus.

(1) https://climateanalytics.org/media/report_coal_phase_out_2019.pdf
(2) https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/downloads/report/IPCC_AR6_WGI_SPM.pdf, vezi punctul B.1, p. 17
(3) https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050
(4) https://www.scientificamerican.com/article/methane-leaks-erase-some-of-the-climate-benefits-of-natural-gas/