Skip to main content

Către: Primarul general al Capitalei: Nicusor Dan

Toalete publice la Gara de Nord

Gara de Nord este un cartier inca locuit de persoane care s-au mutat in aceste blocuri din ziua in care au fost construite. Acestea povestesc cum parculetele aveau hexagoane cu apa si fantana arteziana, pesti, panselute. Astazi lucrurile arata altfel.

Zilnic, zeci de mii de oameni pleaca, sosesc, tranziteaza gara sau cartierul aflat in Sectorul 1. Cei care cumpara din restaurantele din interior, au posibilitatea sa foloseasca toaleta respectiva. Cei care nu cumpara nimic, pot cel mult sa foloseasca o toaleta publica, contra-cost situata sub gara, langa una dintre iesiri.

Dar cei mai multi folosesc cartierul intreg ca toaleta.

Pentru ceva timp a existat o toaleta publica gratuita in parculetul amplasat la intersectia Bd. Dinicu Golescu cu str. Witing. Aceasta a fost deteriorata, mazgalita, lovita, folosita necorespunzator si dupa toate eforturile companiei care trimitea zilnic un vidanjor pentru igienizare, a fost ulterior desfiintata.

Oamenii se aduna la Gara de Nord si pentru ca este un loc de unde nimeni si nimic nu ii poate educa, linisti, trimite acasa sau amenda in vreun fel. Prostituate, hoti, persoane de etnie rroma, persoane care mananca si lasa mizerie, persoane cu dizabilitati date afara din spitalele apropiate, persoane fara locuinta si nu in ultimul rand, persoane alcoolice, se intalnesc si isi petrec veacul aici de ani si ani de zile, pana tarziu in noapte.

Parculetul de care vorbesc este in fiecare vara ca o sufragerie pentru toate aceste persoane, facand dificil de suportat pentru locuitorii din zona atat mizeria, cat si galagia.

Ce este insa si mai dificil de suportat este MIROSUL de FECALE si de URINA de pe asfalt, de pe trotuare, de pe piatra cubica atat de rara in Bucuresti, dintre masinile din parcari, de prin parcuri, ganguri, colturi de bloc si chiar din Parcul Ministerului Transporturilor, unde insusi rondul Monumentului Eroilor Ceferisti ascunde astfel de reziduuri.

Alaturi de ceilalti locuitori din zona, cu care am cerut si cu blandete si cu fermitate celor care ne viziteaza zona, sa nu mai urineze pe jos chiar in fata noastra, va rog sa instalati TOALETE PUBLICE.

Toalete Publice cu PLATA si CURATARE PROPRIE pentru cei care calatoresc cu trenul si isi doresc o toaleta curata si primitoare la destinatie. Si Toalete Publice GRATUITE pentru cei care folosesc zona ca pe o periferie unde se lasa gunoaie materiale si fiziologice.

Orasul Amsterdam din Olanda s-a confruntat cu aceeasi problema pana cand a instalat ceea ce se numeste PEE CURL, ce reprezinta niste dispozitive metalice in forma de spirala, care permite barbatilor grabiti sa urineze intr-un loc destinat si ferit.

Poate si acestea ar fi solutii pentru zona Garii in mod deosebit. Ar fi un lucru marunt, dar foarte necesar. E strigator la cer sa traim in 2022 cu dorinta de a coloniza planeta Marte, dar sa avem inca oameni care urineaza pe blocuri, in centrul Capitalei, in Sectorul 1, in fata copiilor din parc, nestingheriti de absolut nimic.

Gara de Nord este totusi casa noastra. Avem si noi dreptul la o viata curata, la o plimbare placuta, la spatiu verde fara gunoaie si asfalt uscat, fara indecenta in public, fara mirosuri fetide si risc de infectii si de boli.

Desigur, ar fi minunat ca in parc sa nu mai "locuiasca temporar" aceste categorii de persoane, dar daca pentru asta nu exista o solutie inca, macar pentru resturile lor sa existe.

Va multumim anticipat si asteptam schimbarea cu multa incredere!

De ce este important?

Este necesar sa ne implicam astfel incat sa nu mai fie nevoie sa rugam pe nimeni sa nu se dezbrace printre masini si sa lase reziduuri umane in locuri publice, pe unde calcam in drum spre masina, spre serviciu, pe unde ne plimbam cateii sau pe unde se joaca copii nostri.

Avem nevoie de tot suportul pe care il putem oferi acestei campanii, intrucat este vorba despre aerul pe care il respiram, despre curatenia pe care ne-o dorim cu totii in zona, despre aspectul strazilor, gangurilor, aleilor si spatiilor verzi.

Gara de Nord, București, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2022-05-21 20:54:27 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2022-05-16 13:26:10 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2022-05-16 12:03:58 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2022-05-16 11:52:26 +0300

S-a ajuns la 10 semnături