Skip to main content

Către: Primăria Municipiului Focșani

Vrem accesibilizarea trecerilor de pietoni din Focșani!

 După începerea lucrărilor de modernizare, Focșaniul a redevenit un oraș cu multe bariere pentru cele 4 800 de persoane cu dizabilități fizice care locuiesc aici sau în alte localități ale județului Vrancea și care sunt nevoite să vină în reședința de județ pentru a-și rezolva diverse probleme medicale, administrative sau pentru a-și face cumparăturile. Persoanele cu mobilitate redusă dar și părinții cu copii mici în cărucioare se lovesc la tot pasul de borduri înalte sau de accesibilizări inadecvate ale trotuarelor care îi împiedică să traverseze străzile la trecerile pentru pietoni.
 Acest lucru se adaugă la imposibilitatea de a intra în multe dintre instituțiile publice și centrele comerciale din Focșani.
De aproximativ cinci ani, grupul DizAbil.Eu depune eforturi pentru ca orașul să devină prietenos cu persoanele cu dizabilitate fizică iar după realizarea Hărții Accesibilizării Orașului Focșani credeam că suntem aproape de împlinirea acestui vis.
Primăria părea că a devenit receptivă la problemele noastre și accesibilizase aproape toate trecerile pentru pietoni.
Din anul 2023 însă, orașul a devenit un șantier în care persoanele cu dizabilități locomotorii nu au acces. Focșaniul a rămas inaccesibil chiar și după finalizarea lucrărilor în anumite cartiere iar autoritățile deși au promis că vor remedia problemele, se pare că își doresc un oraș modern dar inaccesibil anumitor categorii. De exemplu, pe strada 1 Decembrie 1918, trotuarele au fost finalizate, bordurile vopsite dar unele treceri pentru pietoni și stațiile de autobuz nu au rampe. Situație este asemănătoare și la intersecția dintre Bd Unirii, Bd Independenței și str Republicii dar și în alte zone ale orașului.
De aceea, solicitam autorităților locale să ia următoarele măsuri pentru ca persoanele cu dizabilități din Focșani și nu numai, să nu mai fie condamnate la izolare în propriile locuințe în absența accesibilizării trotuarelor și a spațiilor publice:
 • Toate trecerile de pietoni din Focșani și stațiile pentru autobuze să fie prevăzute cu rampe care respectă Normativul 051, privind adaptarea clădirilor civile şi a spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap.
 • Comisia care face recepția lucrărilor de modernizare să includă și o persoană in fotoliu rulant. 
Accesibilizarea orașului nu este un moft ci o necesitate. Persoanele în fotoliu rulant din Vrancea au dreptul la autonomie, la liberă circulație la fel ca toți cei ceilalți locuitori. 

De ce este important?

Doar împreună putem transforma comunitățile în care trăim în comunități prietenoase cu toți membrii lor.
Focșani, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Linkuri

Actualizări

2024-08-05 22:21:05 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2024-08-05 14:09:17 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2024-08-04 21:40:19 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2024-08-03 18:34:27 +0300

S-a ajuns la 10 semnături