Skip to main content

Către: Ministrul agriculturii

Costel Vanatoru repus in functia de director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău

Domnule ministru al agriculturii,

va rugam sa ne justificati demiterea domnului cercetator Costel Vanatoru din functia de Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău. Domnul Vanatoru si-a dedicat ultimii 34 ani din viata dezvoltarii acestui proiect, care s-a transformat intr-un proiect de importanta ecologica nationala.
Un guvern care ne-a promis o Romanie a normalitatii, care sa sustina valorile in orice domeniu, care s-a angajat sa implementeze proiecte ecologice intr-o perioada de crize ecologice globale acute, nu isi poate permite sa compromita astfel de proiecte doar pe motive politice.
Cerem o declaratie a ministrului agriculturii in care sa fie justificata aceasta demisie din punct de vedere al profesionalismului necesar indeplinirii acestei functii.
Mai mult, cerem recunoasterea valorilor si a profesionalismului in general in societatea romaneasca prin reinstaurarea domnului cercetator Costel Vanatoru in functia de Director al Bancii de Resurse Genetice Vegetale Bacau, pentru ca acesta sa-si continue proiectul creat de el si caruia si-a dedicat o mare parte din viata sidin cercetare.
O Romanie "normala", moderna, calibrata la valorile democratiei europene nu isi poate permite sa ia astfel de decizii doar ca decizii politice, compromitand astfel proiecte valoroase pentru intreaga comunitate.
Orice lucru de valoare are nevoie de continuitate si dedicatie ca sa creasca si sa se dezvolte.
Va multumesc anticipat!

De ce este important?

Directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, cercetătorul Costel Vânătoru, căruia îi aparține proiectul, a fost demis prin ordin al ministrului Agriculturii. În locul său, a fost numit temporar pentru ”coordonarea activității și dezvoltarea unei noi strategii de dezvoltare a Băncii, directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu.
Chesnoiu este jurist de profesie. Potrivit AFIR, delegarea se face începând cu data de 13 decembrie 2019.
Cercetătorul Costel Vânătoru și-a dedicat ultimii 34 de ani cercetării, el fiind coordonator al Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău și un om care a contribuit la dezvoltarea și aclimatizarea multor specii de plante și a păstrării semințelor. În ultimii ani, a pus la punct la Buzău Banca de Gene, proiectul fiind unul personal, care a primit girul fostului ministru al Agriculturii Petre Daea. Faptul că a fost ales să fie primul director al acestei bănci a fost o recunoaștere a meritelor celui mai bun specialist, pe care îl are România, în acest domeniu.
„Costel Vânătoru este o adevărată legendă în domeniul horticulturii. De 34 de ani munceşte în acest domeniu. Până să fie numit aici, a fost şi director şi şeful laboratorului de genetică al staţiunii de cercetare legumicolă de la Buzău. Nu numai faptul că a păstrat sămânţa de legume românească, dar a şi înmulţit-o. A venit cu ideea de a se prezerva acest tezaur cu această bancă naţională de soiuri româneşti. Acum, doar cinci la sută din legumele româneşti sunt cu sămânţă românească, restul sunt de import”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.
Costel Vanatoru numea proiectul pe care l-a infiintat si la care a lucrat cu dedicatia atatia ani din viata ”un proiect de țară, un proiect de siguranță națională, nu unul politic”.
Demiterea sa "este o decizie urâtă, este o lovitură dată unei idei, unui proiect național, este o ucidere a unei idei extraordinare”, a declarat Constantin Toma, primarul Buzăului.
Un guvern care ne-a promis o Romanie a normalitatii, care sa sustina valorile in orice domeniu, care s-a angajat sa implementeze proiecte ecologice intr-o perioada de crize ecologice globale acute, nu isi poate permite sa compromita astfel de proiecte doar pe motive politice.
Cerem o declaratie a ministrului agriculturii in care sa fie justificata aceasta demisie din punct de vedere al profesionalismului necesar indeplinirii acestei functii. Mai mult, cerem recunoasterea valorilor si a profesionalismului in general in societatea romaneasca prin reinstaurarea domnului cercetator Costel Vanatoru in functia de Director al Bancii de Resurse Genetice Vegetale Bacau, pentru ca acesta sa-si continue proiectul creat de el si caruia si-a dedicat o mare parte din viata si din cercetare.
O Romanie "normala", moderna, calibrata la valorile democratiei europene nu isi poate permite sa ia astfel de decizii doar ca decizii politice si sa compromita astfel proiecte valoroase pentru comunitate.
Orice lucru de valoare are nevoie de continuitate si dedicatie ca sa creasca si sa se dezvolte.
Nu oricine poate indeplini orice functie doar pe motive politice.
La fel, nu oricine ar trebui destituit doar din motive politice.
Cum motivele destituirii nu sunt cunoscute, ar fi bine daca Ministerul Agriculturii ar afisa mai multe transparenta in ce priveste aceasta decizie.
Haideti sa sustinem impreuna un proiect si un om care s-a angajat pentru suveranitatea semintelor!

Actualizări

2019-12-19 00:23:31 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2019-12-17 07:05:05 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2019-12-16 09:10:55 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2019-12-16 06:53:30 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2019-12-16 04:10:28 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2019-12-16 00:58:34 +0200

S-a ajuns la 10 semnături