Către: Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației; Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice

Fără grădinițe private finanțate din bani publici

Noi, cetățenii României, vă cerem să vă asumați public modificarea proiectului „GROwth – investim în copii, investim în viitor”, prin care Guvernul susține construcția a 1.000 de grădinițe sportive private, printr-o finanțare publică totală de 500 milioane euro.

În contextul social-economic actual, este foarte clară nevoia creșterii numărului unităților din învățământul preșcolar. Însă, cele 1.000 de grădinițe sportive private nu vor rezolva problemele din învățământul public, ci le vor înmulți.

Politicile publice în educație trebuie să asigure copiilor acces egal.

Proporțiile de locuri gratuite de 8%, respectiv 4% din total, pe care trebuie să le asigure privații care construiesc sau remodernizează grădinițe, sunt nedrepte față de nevoile copiilor din sistemul public preșcolar. Iar termenul de patru ani, în care aceste locuri gratuite sunt obligatorii, este o glumă proastă pentru copii.

Credem că trebuie să modificați criteriile de acordare a finanțării din proiect și de aceea vă cerem:

-să creșteți numărul de locuri gratuite la 50% din totalul de locuri din grădinițe;
-să extindeți termenul, prin care privații sunt obligați să asigure locuri publice în grădiniță, la minimum 10 ani de la finalizarea construcției.

Prin proiectul „GROwth – investim în copii, investim în viitor”, un investitor care primește finanțarea nerambursabilă din partea statului și construiește o grădiniță sportivă de la 0 este obligat să asigure 8% locuri gratuite din total. Pentru privații care renovează clădiri existente, procentul este de 4% locuri gratuite din total. După patru ani de la finalizarea construcției, obligația de a asigura locuri gratuite dispare.

De exemplu, în cazul unei grădinițe cu o grupă de 25 de copii, 8% înseamnă 2 locuri gratuite. Pentru aceeași grupă de copii, 4% înseamnă un singur loc gratuit.

Un studiu INS ne arată că, în 2016, în România erau aproximativ 1.000.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 ș 4 ani. Dintre aceștia, doar 344.000 erau înscriși la creșe și grădinițe. Asta în timp ce numărul unităților preșcolare era de 1.177. Pe lângă numărul mic de grădinițe raportate la numărul de copii, se mai adaugă și lipsa resurselor financiare.

Realitatea pentru o majoritate, invizibilă pentru cei care gândesc politici publice în educație, este că lipsa banilor este unul dintre principalele motive pentru care copiii nu ajung în grădinițe.

Însă, Guvernul are soluția pentru rezolvarea problemei din educația preșcolară românească. Să construiască 1.000 de grădinițe sportive private, finanțate cu banii contribuabililor.

2019-02-23 10:44:54 +0200

2019-02-21 12:59:31 +0200