Către: Ministrul Sănătății Florian-Dorel Bodog

MEDICII NU SUNT NOMAZI – Cere Ministerului Sănătății să amelioreze situația medicilor din România

1. Reformă radicală a întregului proces didactic:
a. Actualizarea conținutului didactic: în facultățile de medicină trebuie să se învețe medicină contemporană; sunt nenumărate cazuri de profesori care transmit informații depășite de mai multe decenii;
b. Alinierea curriculei didactice: universitățile abuzează de principiul autonomiei universitare și permit apariția unor diferențe flagrante de curriculă între diferite universități, uneori chiar și în aceeași universitate, începând de la examenele de admitere și până la cursurile de pe parcursul studiilor;
c. Modificarea mecanismelor de examinare din facultate și pentru rezidențiat:
- opțiunea candidatului pentru o specialitate medicală este neutralizată, specializarea de rezidențiat atribuindu-se în funcție de punctaj, nu de opțiune;
- bibliografia și curricula de rezidențiat nu au legătură cu ceea ce s-a studiat în facultate;
- examenele din facultate nu sunt standardizate, ceea ce permite diferențe majore de dificultate între evaluatori;
- stabilirea unor mecanisme de motivare pentru medicii coordonatori ai
rezidențiatelor, care, în prezent, în absența oricăror sancțiuni sau beneficii, nu își fac datoria;
d. Reglementarea mai eficientă a doctoratelor pentru a elimina corupția din acest mecanism, așa numitele “doctorate cu privilegii”;

2. Reforma traseului profesional:
a. Oportunități de evoluție profesională transparente, reale și predictibile;
b. Depolitizarea pozițiilor de management din spitale;
c. Deblocarea posturilor din sistemul de sănătate - paradoxal, în ciuda deficitului de cadre medicale, posturile de medici lipsesc sau sunt blocate;
d. Reducerea suprasolicitării medicilor din sistem, pentru a reduce riscul de malpraxis;
e. Introducerea orelor de educație pentru sănătate în școală pentru a reduce, prin profilaxie, presiunea pe sistem;
f. Conținutul activității rezidenților în rețeaua medicală nu este reglementat, ceea ce face ca rezidenții să fie frecvent tratați fără respect și subutilizați;
g. Venituri care să asigure un nivel de trai decent încă de la începutul carierei;
h. Integrarea stomatologiei în sistemul de asigurări de sănătate;

3. Asigurarea unor dotări și mediu de lucru care să garanteze siguranța și
eficiența actului medical;

4. Continuarea și intensificarea combaterii corupției din sistemul de sănătate:
a. Asigurarea transparenței proceselor decizionale din sistemul de sănătate realizarea unui proces de consultare publică real și eficient;
b. Ministerul Sănătății trebuie să deschidă comunicarea cu corpul profesional.

Sistemul medical din România se confruntă de mai bine de două decenii cu o criză majoră care afectează vizibil pacienții și cadrele medicale. În prezent tot mai mulți pacienți își pierd încrederea în actul medical oferit de spitalele din România, iar tot mai mulți profesioniști din domeniu aleg să lucreze în sisteme medicale performante din alte țări.

În acest context,
Noi, tineri medici, actuali și viitori specialiști în domenii medicale,
Vrem să ne utilizăm expertiza medicală, cu prioritate, în beneficiul concetățenilor noștri, a pacienților din România.

În ciuda dorinței noastre, condiția profesioniștilor din sistemul sanitar autohton este foarte precară, condițiile de muncă sunt de cele mai multe ori inacceptabile, iar perspectiva de a profesa în România este descurajantă. Tineri medici, colegi din generația noastră de studenți și tineri absolvenți, aleg, azi, să lucreze în alte state, membre ale Uniunii Europene sau din afara Uniunii, alăturându-se celor câteva zeci de mii de specialiști care au părăsit deja țara. Nu condamnăm ideea de a valorifica un drept fundamental, facilitat prin integrarea în Uniunea Europeană, dar ne este limpede că la scara unei întregi societăți, pierderea unui volum atât de mare de specialiști se va citi în scăderea calității vieții și în creșterea mortalității cetățenilor din România.

De aceea ne dorim ca sistemul sanitar din țara noastră să fie reformat pentru a readuce pacienților încrederea în sistemul medical din România, pentru a readuce medicilor speranța unei cariere medicale în România, pentru a asigura medici eficienți pentru cetățenii români.

Romania

2017-10-31 16:38:17 +0200