Skip to main content

Către: Primăria Municipiului Oradea

Opriți distrugerea spațiilor verzi din inima Oradei

Oradea vrea să facă parte din orașele moderne și inteligente care se dezvoltă pentru bunăstarea cetățenilor dar în același timp distruge de ani de zile, în mod sistematic, spații verzi vitale pentru sănătatea și calitatea vieții locuitorilor săi.

În lipsa publicării informațiilor cu privire la proiectul de amenajare a malului drept al Crișului Repede în zona Parcului Libertății - Pod Dacia, solicităm Primăriei Municipiului Oradea să sisteze lucrările de decolmatare.

Considerăm că este necesar ca Primăria Municipiului Oradea să facă întâi public proiectul realizării rampei de acces la care se face referire în presă, în vederea construirii căreia se realizează decolmatarea.

Solicităm publicarea tuturor avizelor de mediu în baza cărora se taie arborii din această zonă.

Considerăm această rampă sau orice intervenție în zonă ca fiind nenecesare; accesul pentru persoanele cu dizabiltăți și mamele cu cărucioare, argument invocat în declarațiile domnului Primar Florin Birta, este fără îndoială o condiție într-un oraș care se vrea modern, dar el trebuie asigurat în mod coerent în locuri dedicate (de exemplu chiar în Pasajul Pietonal Magheru din proximitatea Parcului, din care rampele de acces lipsesc în continuare chiar dacă acesta este recent renovat).

Solicităm ca și societatea civilă, nu doar ONG-urile, să fie consultate pentru orice modificări care presupun intervenția Primăriei în această zonă.

Solicităm transparență și consultare.

Pornind de la Dreptul la mediu sănătos (art. 35 din Constituție) ne așteptăm ca autoritățile să înțeleagă importanța dialogului susținut cu locuitorii acestui oraș și că lucrările de infrastructură vor înceta să mai pună în pericol natura urbană, din inima orașului.

De ce este important?

Primăria Municipiului Oradea promite să dezvolte Oradea într-un oraș pentru oameni. Credem în acest caz că trebuie să fie conștientă că zona malului drept al Crișului a devenit un real spațiu al comunității, un spațiu viu în care oamenii își petrec timpul în principal datorită faptului că pot lua contact cu natura în mijlocul orașului. Considerăm că suntem norocoși să avem un astfel de spațiu verde, traversat de apă în centrul orașului. Este un loc unic prin diversitatea naturală cât și prin poziționarea sa. În toate orașele europene astfel de locuri sunt protejate de către cetățeni împreună cu autoritățile locale și se derulează acțiuni de extindere a acestora.

Astfel de zone ne protejează de poluarea inerentă vieții la oraș și nu întâmplător a devenit un spațiu al comunității, locul preferat de întâlnire a localnicilor de toate vârstele. Mai mult decât atât, a devenit și o atracție turistică.

Această zonă s-a mai aflat în pericolul intervenției Primăriei în urmă cu 15 ani, când ecologiștii orădeni s-au opus stând în fața buldozerelor, moment în care Primăria Municipiului Oradea a agreat că nu va interveni în această zonă a malului al Crișului Repede.

Context:
În data de 05.05.2021, Primăria Municipiului Oradea, prin firma executantă RER Vest au demarat procedurile de decolmatare a malului drept al Crișului Repede în Oradea în zona Parcului Libertății - Pod Dacia. Au tăiat un arbore.
În data de 06.05 au continuat lucrările, tăind alți doi arbori.
Există un proiect de construire a unei rampe de acces pentru mame cu cărucioare și persoane cu dizabilități, proiect de care orădenii află din presă și care nu este făcut public.

Semnează și tu petiția prin care cerem protejarea naturii din centrul orașului!

Oradea, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2021-05-16 12:19:08 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2021-05-07 10:48:49 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2021-05-07 07:07:11 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2021-05-06 23:31:27 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2021-05-06 23:08:15 +0300

S-a ajuns la 10 semnături