Către: Ministerul Mediului, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice

Opriți distrugerea tacită a Făgetului și a ultimei comunități rurale tradiționale din jurul Clujului

UPDATE 3: în data de 05.09.2022 am trimis cererea de zona tampon Făget și sit rural Ciurila către toate instituțiile abilitate să zică ceva referitor la acest subiect, conform legii și procedurii de avizare a PUG Ciurila.
Cu un memoriu explicativ și detaliat pentru sit rural satul Pruniș, din comuna Ciurila, ca model. Îl puteți consulta aici: https://drive.google.com/file/d/1sZJJ9NOccYfu-AQmL9NpIp34TX0wpwfm/view?usp=sharing

UPDATE 2: în data de 30.08.2022 am primit răspuns de la ANANP, fără referire la cererea noastră pentru zona tampon. Ci doar că nu e de competența lor să facă evaluare de mediu referitor aria protejată Făget... și că ei au dat PUG-ului aviz pozitiv cu conditii. Care condiții nu a mai verificat nimeni dacă au fost luate în considerare și cum. Aveți răspunsul complet în albumul de aici: https://photos.app.goo.gl/cUCsv6tBNrYFdUCg8

UPDATE1: în data de 11.08.2022 am depus petitia cu cererea pentru instituirea zonei tampon de protecție a Făgetului, împreună cu cererea de anularea a deciziei că nu e nevoie de evaluare de mediu pentru actualizarea PUG Ciurila și cererea pentru declanșarea acestei proceduri de evaluare de mediu de urgență. A fost înregistrată cu nr: 4645/11.08.2022 la ANANP și nr 2R7704/16.08.2022 la Ministerul Mediului.
-----------
Cerem protejarea ariei naturale Făgetul Clujului prin instituirea unei zone tampon de protecție a acesteia în partea de sud, pe toată lungimea învecinării cu UAT Ciurila, în care să nu se poată interveni cu construcții de nici un fel și care să nu poată fi schimbată în categorie de folosință intravilan.

Cerem declararea comunei Ciurila ca sit rural - peisaj protejat, ca arie naturală în care conservarea biodiversităţii este legată de utilizarea durabilă a resurselor naturale.

Pentru ca generațiile care vor veni să se poată încă bucura de mediul natural și de protecția pe care pădurea Făget o conferă întregului Cluj.
Pentru că generațiile actuale ale Clujului să aibă încă unde ieși pentru deconectare din aglomerația urbană.
Pentru că natura merită să fie protejată, nu exploatată la maxim și fără suflet în interese imobiliare și financiare de moment.

Prin măsurile de extindere masivă a intravilanului UAT Ciurila cu peste 400 de ha care se întind până la limita Făgetului spre vf Peana, autoritățile locale din Ciurila, cu sprijinul tacit al celor județene, printre care și APM Cluj, se pregătesc să distrugă tacit Făgetul și ultima comunitate rurală tradițională din proximitatea sudică a Clujului.
Acest lucru se va întâmpla odată cu aprobarea actualizării Planului Urbanistic General al comunei Ciurila care cuprinde aceste prevederi aberante și ireversibile.
De asemenea, distrugerea acestei zone este planificată și prin insistența pe construirea nodului rutier A3 la km 33 din dreptul lacurilor Ciurila și bâlbâielile cu referire la drumurile de descărcare a autostrăzii către Cluj Napoca.
PUG-ul prevede ameliorarea zonelor degradate prin parcuri industriale și rezidențiale, reducerea traficului prin descărcarea unei autostrăzi pe drumuri inexistente și greu de construit, motiv să descarce temporar pe drumuri județene existente de 5-6 m lățime care trec prin sate locuite.
Asta în timp ce protecția fonică pentru zgomotul de la autostradă nu este posibil să fie realizată.
Iar pădurile existente și neprotejate dispar misterios și ilegal, aria protejată Dumbrava este devastată, pădurea Făget brăzdată de gunoaie și ATV-uri, pâraiele din zonă sunt poluate de deversări de ape reziduale cauzate de lipsa canalizării și cam nici un deal din comună nu este considerat afectat de degradarea accentuată și potrivit pentru împădurire, în ciuda fisurilor masive și vizibile.

Cluj-Napoca, România

2022-08-16 13:51:31 +0300

În data de 11.08.2022 am depus petitia cu cererea pentru instituirea zonei tampon de protecție a Făgetului, împreună cu cererea de anularea a deciziei că nu e nevoie de evaluare de mediu pentru actualizarea PUG Ciurila și cererea pentru declanșarea acestei proceduri de evaluare de mediu de urgență.
A fost înregistrată cu nr: 4645/11.08.2022 la ANANP

2022-08-10 07:05:46 +0300