Skip to main content

Către: Parlamentul României

Ora de sănătate - Fiecare copil are dreptul să crească sănătos, informat și pregătit

Ora de sănătate - Fiecare copil are dreptul să crească sănătos, informat și pregătit

Noi, semnatarii acestei petiții, cerem Parlamentului să amendeze Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, pentru a include ”Ora de Sănătate” (adaptată fiecărui ciclu educațional) și măsuri suplimentare la nivelul fiecărei comunități, pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copiilor (inclusiv băi moderne și consumabile de igienă în fiecare școală).

Prin Ora de Sănătate putem să ne asigurăm că vom crește adulți responsabili și informați, cu obiceiuri sănătoase cu privire la:
-Igiena orală și corporală
-Alimentație și sport (excesul de greutate sau obezitatea devine tot mai răspândit(ă) în rândul copiilor, unul din șase adolescenți fiind supraponderal sau obez în perioada 2013-2014.)
-Importanța vizitelor regulate la medic și a investigațiilor periodice
-Prevenția transmiterii bolilor (ex: numărul cazurilor de TBC din România este în continuare cel mai ridicat din UE)
-Siguranță în caz de dezastru (incendiu, cutremur)
-Cunoștiințe minime de prim-ajutor
-Impactul alcoolului, fumatului și a altor substanțe nocive asupra sănătății
-Donarea de sânge
-Sănătatea mentală

De ce este important?

Fiecare copil are dreptul să crească sănătos, informat și pregătit, atât pentru viața de zi cu zi, cât și pentru situațiile de criză (pandemie, incendiu, cutremur etc).

1 din 10 copii români nu s-a spălat niciodată pe dinți.

Raportul Comisiei Europene din 2019 în ceea ce privește sănătatea în România ne prezintă principalii factorii de risc comportamental -- cărora li se atribuie jumătate din decesele înregistrate în România. Factorii includ dieta neadecvată, consumul de tutun, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută (62 %), cifra situându-se mult peste media UE (44 %).

Unul din cinci adulți români fumează zilnic, cu o rată mult mai mare în rândul bărbaților (32 %) decât în rândul femeilor (8 %). Ratele obezității la adulți sunt printre cele mai scăzute din UE (10 %), dar ratele excesului de greutate și ale obezității în rândul copiilor au crescut în ultimul deceniu până la 15 %. Consumul de alcool reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății publice, rata consumului episodic excesiv de alcool (35 %) depășind cu mult media UE de 20 %. Această rată este de peste 50 % în rândul bărbaților.

Actualizări

2020-12-15 12:01:58 +0200

S-a ajuns la 10 semnături