Skip to main content

Către: Prim-ministrul României Viorica Dăncilă, Președintele României Klaus Iohannis

REFORMAȚI SISTEMUL DÂND CREZARE VICTIMELOR!

REFORMAȚI SISTEMUL DÂND CREZARE VICTIMELOR!

Vă solicităm demararea de urgență a unor investigații dincolo de cercetarea disciplinară a lucrătorilor poliției care nu își îndeplinesc atribuțiile, inclusiv autosesizarea organelor de cercetare penală pentru fapte precum favorizarea infractorului (art. 264 Codul Penal), respectiv infracțiuni privind obligația de asistență a celor în primejdie (art. 203 Codul Penal). Nu sunt suficiente demiterile din funcții pentru a înlătura relele practici atât de profund înrădăcinate.

Cerem ca atât poliția cât și celelalte instituții cu atribuții privind garantarea siguranței, identificarea si pedepsirea agresorilor precum si recuperarea victimelor sa își îndeplinească atribuțiile legale responsabil și prompt. Cerem ca femeile si fetele sa fie crezute atunci când reclamă o situație de pericol. Cerem ca instruirea celor care au atribuții de intervenție să se facă în dialog cu supraviețuitoarele violențelor (acolo unde este posibil). Este imperios necesară alocarea de fonduri pentru demersuri serioase de instruire urmată de evaluare a polițiștilor, procurorilor și judecătorilor privind subiectul violenței împotriva femeilor.

De ce este important?

Constatăm cât este de frecventă neîndeplinirea atribuțiilor legale ale unor instituții esențiale în stat, precum poliția. Astfel Poliția Română are conform legii atribuțiile de “apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, prevenirea și descoperirea infracțiunilor” (conform Legii 218/2002 republicată). Numeroasele cazuri semnalate în media după crima de la Caracal, la care se adaugă femeile care se adresează direct organizațiilor noastre, indică faptul că lipsa de reacție în cazul Alexandrei nu este ceva izolat, ci este simptomatică unui mod de lucru care a ajuns să predomine în cazul infracțiunilor cu victime femei (mai ales cele de natură sexuală), un mod de lucru ce încalcă menirea acestor instituții.

În timp ce agresorilor li se asigură prezumția de nevinovăție, noi am constat din nenumărate cazuri în care am acordat asistență victimelor că prezumția de vinovăție planează asupra majorității fetelor și femeilor când raportează violență sexuală. Cuvintele femeilor si fetelor, strigătele de ajutor și chiar plângerile penale sunt ignorate, tergiversate, puse la îndoială. Prejudecățile despre fete și femei afectează grav  modul în care acționează oamenii legii, contribuind la ineficacitate în apărarea dreptului la viață și integritate fizică, garantat de Constituție. Se pretinde de la victime să vină ele însele cu toate dovezile și sunt blamate dacă nu au suficiente dovezi, deși atribuții legale de cercetare și de colectare de probe au instituțiile judiciare. Este rolul lor să depună eforturi active pentru a determina dacă o faptă se probează sau nu. Această situație este extrem de gravă, punând în pericol și siguranța comunităților la nivel mai larg. Ineficacitatea și performanța slabă a instituțiilor cu atribuții în domeniul siguranței cetățenilor duce la pierderea încrederii cetățenilor în instituțiile statului, iar pe acest fond infracționalitatea nu poate decât să crească.

Actualizări

2019-08-11 12:34:48 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2019-08-06 23:30:12 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2019-08-06 17:47:54 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2019-08-06 16:46:11 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2019-08-06 16:29:55 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2019-08-06 16:13:41 +0300

S-a ajuns la 10 semnături