Către: Ministerul Agriculturii și Premierul Nicolae Ciucă

Nu aruncați la gunoi legea risipei alimentare!

Stimate domnule prim-ministru,

Semnatarii acestei petiții, cetățeni și organizații preocupate de problematica risipei alimentare și de implicațiile acestui fenomen în România, vă atragem atenția că, în contextul discutării normelor de aplicare a legii risipei alimentare (votate în noiembrie 2016), există grave derapaje care fac din această lege un instrument convenabil strict industriei alimentare, fără nici o relevanță pentru tema risipei alimentare.

Legea - departe de a fi una perfectă, urma să primească norme de aplicare care o făceau operabilă. În fapt, la presiunea industriei, termenul de publicare al acestor norme a fost amânat, urmând ca această decizie să fie luată printr-o viitoare ordonanță de urgență.

Mai mult, organizațiile care au făcut parte din grupurile tehnice de lucru au fost excluse de la dezbateri, aceastea purtându-se strict în prezența și cu contribuția reprezentanților industriei. Totodată, sunt ignorate amendamentele venite din partea societății civile, în favoarea celor ale industriei.
(Lista completă de amendamente și propuneri este disponibilă la https://goo.gl/qZcIB0)

Toate cele de mai sus arată în mod clar că guvernul și ministerul industrie nu sunt interesate să rezolve problema risipei alimentare, așa cum se declară în lege și în nota sa de fundamentare.

Prin urmare, cerem guvernului:
►Să nu amâne publicarea normelor de aplicare și să includă amendamentele societății civile.
►Să organizeze în mod transparent o dezbatere publică pe aceste norme, la care să își poată aduce contribuția publicul larg și organizațiile interesate și implicate direct în stoparea acestui fenomen, nu doar reprezentanții patronatelor și sindicatelor din industria alimentară.

Deși legea risipei alimentare a fost votată și promovată ca fiind soluția mult așteptată la grava problemă pe care o aborda, în fapt s-a dovedit un nou prilej de presiune a industriei alimentare la adresa acestor măsuri.

Guvernul, nu doar că amâne publicarea normelor de aplicare, dar exclude societatea civilă și beneficiarii direcți ai legii de la discuții. Ignoră amendamentele și se poziționează strict în interesul marilor lanțuri alimentare.

A venit momentul să cerem soluții reale, nu legi care favorizează din nou marile companii în defavoarea cetățenilor. Cu atât mai mult cu cât legea ar putea da șansa ca aceste alimente să ajungă pe masa celor care au cea mai mare nevoie de ele.

în România, Banca Mondială estimează la 4.5 milioane numărul persoanelor care trăiesc sub pragul de sărăcie și care au dificultăți în a-și procura hrana zilnică. Pe de alta parte, conform Comisiei Europene, risipa alimentară reprezintă 100 milioane tone anual, dintre care 2.55 milioane de tone sunt risipite în România.

Și, nu în ultimul rând, reducerea deșeurilor este o miză mare la nivel național și internațional, pentru că eliminarea prin depozitare sau îngropare este responsabilă de generarea de emisii de gaze cu efect de seră și dereglări climatice, poluarea solurilor și a pânzelor freatice și diminuarea drastică a biodiversității.

Avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre voi să arătăm decidenților că nu pot arunca la gunoi subiectul risipei alimentare!
Semnați și distribuiți! Vă mulțumim :)

2017-06-13 10:15:42 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături