Skip to main content

Către: Ministrul Culturii, dl. Bogdan Gheorghiu; Comisia de urbanism a Județului Iași; Primarul Municipiului Iași, dl. Mihai Chirica; Iulius Real Estate SRL; Consiliul Local al Municipiului Iași

Salvăm Palatul Culturii din Iași

Solicităm

1. Ministrului Culturii - să revoce avizul emis pentru PUZ-urile solicitate de Iulius Real Estate SRL și să emită unele care să conțină condiții și măsuri clare pentru a menține perspectiva emblematică pentru Iași a Palatului Culturii și a zonei istorice centrale
2. Comisiei de urbanism a Județului Iași - să emită un aviz negativ pentru PUZ-urile Iulius Real Estate SRL în forma lor actuală
3. Primarului Municipiului Iași și Iulius Real Estate SRL - să organizeze o informare reală și dezbateri efective la care să poată participa comunitatea ieșeană
4. Consiliului Local al Municipiului Iași - să nu aprobe PUZ-urile Iulius Real Estate SRL în forma lor actuală

Proiectul de dezvoltare a complexului Palas este compus din două PUZ-uri care vizează ridicarea unui ansamblu de birouri și locuințe de către compania Iulius Management Center, ansamblu care urmează să aibă drept clădire principală un bloc turn de 27 de etaje. Construit în zona străzii Sf. Andrei din Iași, acest bloc urmează, conform Planului Urbanistic Zonal recent modificat, să fie construit la o distanță de 160 de metri de Palatul Culturii din Iași, monument care figurează în Lista monumentelor istorice din județul Iași ca aparținând categoriei A, adică parte a patrimoniului de interes național.

Solicităm ca înaintea adoptării oricărei decizii privitoare la această construcție, care reprezintă o amenințare reală la adresa patrimoniului local și național, să fie consultați experți și specialiști de patrimoniu, istorici, arhitecți și urbaniști, ignorați până la momentul actual. Totodată, cerem organizarea unei dezbateri publice, care să aibă în agendă acest subiect de interes pentru comunitatea ieșeană.

De ce este important?

O astfel de construcție, prin înălțimea și locul amplasării sale, ar pune în umbră și defavoriza nu numai Palatul Culturii din Iași, ci și o altă serie de monumente de importanță locală și națională, aflate în vecinătatea acestuia. Printre ele se numără Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, bijuterie arhitectonică unică în Europa, aflată la 170 de metri de viitoarea clădire și Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, cunoscută și sub numele de Catedrala Catolică Veche, aflată și ea la o distanță de numai 200 de metri de locul amplasării.

Blocul de 27 de etaje anterior menționat nu este singurul pregătit în planul companiei, ci amenințarea adusă monumentelor locale este dublată și prin construcția unui alt bloc turn, de 22 de etaje, care urmează să fie ridicat în partea de sud-est a Palatului Culturii, în preajma Bisericii Sf. Lazăr. De asemenea, esplanada din fața Teatrului Luceafărul va fi și ea afectată de o construcție nouă, iar ridicarea unor clădiri de birouri spre zona Splai Bahlui va crește regimul de înălțime. Acest precedent va încuraja dezvoltarea unor obstacole vizuale care vor reteza perspectiva istorică dintre colinele Iașului, perspectivă vizuală care a supraviețuit parțial dezvoltărilor urbanistice comuniste.

Comunitatea locală nu poate admite ca numărul construcțiilor de acest fel să crească și să știrbească importanța patrimoniului istoric, fără a fi în prealabil consultată, printr-o dezbatere publică reală, accesibilă în ceea ce privește conținutul și posibilitatea efectivă a cetățenilor de a se prezenta. Amplasarea unor astfel de volume, de mare înălțime, în zona centrului istoric al orașului, care pune într-un con de umbră arhitectura de patrimoniu a Iașului, dă dovadă de lipsă de profesionalism din partea autorităților locale și pune la îndoială pregătirea specialiștilor consultați.

Conștientizăm importanța investițiilor la nivelul Municipiului Iași și ne dorim, în calitate de cetățeni responsabili ai comunității locale, dezvoltarea economică a acestuia. Menționăm însă că vrem ca aceasta să fie una sustenabilă, responsabilă și transparentă, nu una care să ne coste renunțarea la valorile de patrimoniu ale orașului nostru.

Alătură-te și tu personalităților care susțin dezvoltarea responsabilă a Iașului!*

* https://solutii-iasi.blogspot.com/2019/12/scrisoare-deschisa.html

Actualizări

2019-12-07 10:51:39 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2019-12-04 23:22:23 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2019-12-04 10:49:22 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2019-12-04 09:41:24 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2019-12-04 08:48:50 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2019-12-04 08:00:22 +0200

S-a ajuns la 10 semnături