Către: Marcel Ciolacu, George Simion, Ilie Bolojan, Elena Lasconi, Diana Ivanovici-Șoșoacă, AnaMaria Gavrilă și Kelemen Hunor

Dezvoltarea Economiei prin Implicarea Industriilor Creative

 Într-o României în care cetățenii cer cu vehemență suveranitate și schimbarea obiceiurilor politice anterioare

și

Într-o lume în care România dorește consolidarea propriei identități și caută propria ei autenticitate și plus valoarea economică,precum și recunoaștere pe piață internațională prin care românii să vândă mai mult, să-și sporească veniturile și calitatea vieții,

Înaintăm în fața dvs o petiție care își propune dezvoltarea unei noi laturi a economiei,menită să împlinească aceste obiective.

   România are un vast patrimoniu de povești încă nevalorificate și uneori chiar nedescoperite. Vracii,vrăjitoarele,horele în care oamenii dansează până la ruperea opincilor,fântânile cu ape magice ale “tinereții fără bătrânețe și vieții fără de moarte”, zânele pădurilor(ielele și sânzienele),zmeii,vampirii,aurul din munți și nu-n ultimul rând sfinții creștini care au propovăduit înțelepciunea pe meleagurile noastre,sunt atracții deosebite pentru “vânătorii” internaționali de povești,pentru familiile care caută concedii în locuri fantastice și pentru tineri dornici de aventură și de călătorii inițiatice într-o țară sigură și plină de mister!

Dublarea-Triplarea turiștilor care vizitează România
=> climatul perfect pentru dezvoltarea antreprenoriatului(mai mulți oameni vor avea de ce să își deschidă firme noi întrucât vor avea mai mulți clienți)
=>producătorii locali, cei din horeca și agrement vând mai mult
=> tinerii și oamenii de cultură își văd viitorul în România, muncesc să-și dezvolte carierele AICI (și nu peste hotare),știind că au oportunități financiare bine plătite și integrate în politica guvernamentală de dezvoltare a statului.

Înmulțirea turiștilor aduce și VITEZĂ autorităților publice(dar și bani la bugetul local), aceștea fiind direct și imediat interesate să dezvolte infrastructura care privește drumuri,utilități,salubritate și nu-n ultimul rând securitatea.

Sănătatea psihică, pilon important al consolidării și dezvoltării unei națiuni, este și ea integrată în măsurile ce urmează a fi enumerate.

Propunem așadar parlamentarilor și guvernanților integrarea urgentă a următoarelor politici în Planul de Guvernare al anului 2025 și crearea climatului legislativ necesar pentru ca studenții și profesioniștii interesați și deja formați în domeniile prevăzute de inițiativă (turism,cultură,educație,industrii creative,comunicare etc):
  1.
să-și poată exercita profesia în cel mai scurt timp în această direcție(crearea unor noi locuri de muncă)
  2.
să contribuie la formarea unor noi generații de tineri care să susțină dezvoltarea economică printr-un cadru reglementat, corect și previzibil pt oricine muncește și crează rezultate merituoase.

Propunerea vizează:

- Integrarea în școli(indiferent de profil) a opționalului de industrii creative - susținut de artiști profesioniști(fără modul pedagogic), contra cost(cu un preț stabilit de minist. egal pt orice copil înscris și subvenționat de stat pt cei defavorizați).
   Acest serviciu pus la dispoziție de artiștii deja formați va fi imp. cu doar 5% pentru taxa fiecărui înscris (imp. cu reținerile la sursă de către fiecare instituție școlară,în baza unui contract de educație creativă cu prestatorul)
   Școala va recruta anual profesioniștii în funcție de preferințele elevilor și va pune la dispoziția acestora săli și materiale pt desfășurarea studiului

- Programă anuală de Valorificare a Patrimoniului Mitologic Românesc,cu direcții principale,tematici și expectanțe în privința rezultatelor
  Realizată de Minist. Educației, Culturii, Turismului + independenți din industriile creative => comunicată tuturor firmelor specifice înregistrate la ANAF și tuturor școlilor

- Încurajarea antreprenorilor din turism și industrii creative să primească voluntari liceeni și studenți(creare cadru legislativ), pe care să-i formeze practic timp de o lună.Dacă tinerii se dovedesc dedicați,firmele îi pot angaja după finalizarea voluntariatului cu program de 4 ore imp.cu 15%  pentru max.un an

- Programul “Adoptă un Artist” - Dreptul unei familii/firme de a susține copiii orfani cu vocații artistice(nominal,nu la grămadă),în achiziția de materiale didactice(instrum. muzicale, cărți de specialitate, cursuri etc.)prin venitul redirecționat din imp. sau donații materiale.
     Donatorul + tutorele legal să facă achiziția în funcție de nevoile și dorințele beneficiarului.

- Programul “Hărți pentru România” prin care fiecare primărie alocă un buget anual pt  premierea concursului local de desen/grafică a celei mai interactive hărți cu obiectivele turistice/comunitare zonale, concurs la care se pot înscrie cetățenii din localitate, harta cea mai bună fiind votată printr-o aplicație de bugetare participativă, unde cetățenii decid harta care reprezintă cel mai bine zona lor
     Primăria este obligată să afișeze harta în centrul orașului,să premieze câștigătorul (de ex: 500 lei) și să facă public materialul pdf premiat.

- Programul “Cariera mea în România” prin care statul facilitează accesul la o conferință anuală cu 5 oameni de succes(din domenii și medii diferite) pt liceenii din medii defavorizate(fără a se limita la acestea) 
     Conf. presupune activități interactive de o zi în cadrul cărora liceeni învață despre meseriile/industriile prezentate atât teoretic,cât și prin ateliere practice cu vorbitorii. Structura se stabilește cu lucrători de tineret acreditați. 
    Asig. transport elevi la locația conferinței + Asig. cazare,mesa,transport vorbitori. 
 

De ce este important?

Rezultatele cele mai bune ale Opționalului de Industrii Creative pot să fie vândute prin punctele de informare turistică sau muzee locale, iar dacă este vorba de spre spectacole, acestea pot fi integrate în prezentări video sau live dedicate turiștilor sau oamenilor din comunitate, gratuit sau contra cost, în cadrul unor evenimente de promovare națională/culturală (targuri, festivaluri, sărbători locale și nu numai + se poate implica și UNITERUL cu o secțiune dedicată minorilor sau tinerilor învățăcei, ridicând astfel miza implicării)

Programa de Valorificare a Patrimoniului Mitologic va crea un liant anual între instituțiile școlare și actorii economici, fiind astfel mai ușoară colaborarea între entități diferite și integrarea tinerilor în proiecte de promovare a turismului, previzibile, atât pentru protagoniști, cât și pentru turiști.

Voluntariatul în Antreprenoriat pentru Tineri va permite angajatorilor să testeze abilitățile elevilor, iar elevii, chiar dacă îndrăgesc domeniul sau nu, dobândesc oricum o minimă experiență pe piața forței de muncă și disciplina vieții reale a unor responsabilități de adult. Mai mult, dacă între elevi și angajator există compatibilitate, elevul are șansa să își consolideze experiența profesională, iar antreprenorul își poate dezvolta proiectul de afacere mai ușor prin colaborarea cu spirite tinere și pline de viață.

“Hărți pentru România” mobilizează comunitatea și îi dă voce de reprezentare. Cetățenii învață un proces democratic simplu și accesibil și își încurajează cunoștințele talentate să participe, ieșind astfel la iveală talentele celor din comunitate. Revalidarea anuală dă șansa mai multor oameni să se remarce și dezvoltărilor locale să fie marcate! Cetățeanul câștigător se bucură de notorietate și validare, iar comunitatea se poate mândri către orice turist sau vizitator (indiferent de limbă) cu obiectivele zonei, manifestându-și astfel identitatea locală.

“Adoptă un artist” nu doar împiedică abaterea orfanului de la însingurare (care neintegrat în viața de după plasament poate ajunge de multe ori să nu vadă drumul cel bun), dar și consolidează acestuia o pasiune și o meserie cu care el își poate câștiga existența și poate contribui real și legal la o societate mai bună!

În privința rezultatelor pentru programul “Cariera mea în România”, acestea prevăd clar diminuarea riscului de abandon școlar, întrucât măsura vine cu o perspectivă de integrare a tinerilor în viitorul lor, în viața reală, prin interacțiunea cu profesioniști care îi inspiră și îi pot motiva să-și dorească o direcție de dezvoltare care îi pasionează, având astfel certitudinea că dacă vor munci suficient, vor reuși la ei în țară!

Menționez că aceste măsuri sunt prioritare pentru începerea schimbării în educație și abia apoi putem vorbi de pașii următori care să conducă statul în consolidarea acestei industrii Turistic-Creative. Timpul le rezolvă pe toate, asta cu condiția să începem ACUM!

Nicio schimbare nu se face peste noapte, niciun om nu poate să le facă pe toate într-o zi, cum nicio țară nu poate implementa toate soluțiile dorite dintr-o singură mișcare.

Propunerea noastră este doar începutul unei lungi și frumoase colaborări cu statul român, în care avem (sau vrem să avem) ÎNCREDERE că ne conduce pe drumul cel bun.

Vă invităm să semnați petiția și să o distribuiți cunoscuților pentru a le semnala cât mai curând guvernanților nevoia/oportunitatea noastră de a integra aceste măsuri!

Inițiator Petiție - Zametheea de la Viziunea.RO