Skip to main content

Către: Ministerului Sanatatii Publice si Ministerului Afacerilor Interne

Mentionarea grupei de sange pe cartea de identitate

Sa se initieze o campanie nationala de testare a populatiei pentru a fi identificata grupa de sange, ulterior mentionata pe cartea de identitate.
*Testarea este una simpla care poate fi facuta chiar si de catre asistentii medicali generalisti, indiferent de locul de desfasurare a activitatii acestora (CMI MF, ambulatoriu, spital, penitenciar, scoli, gradinite etc.)
**chiar si simplii laboranti, chimisti, biologi, bio-chimisti care lucreaza in laboratoarele de analize medicale au, printre responsabilitatile de baza, responsabilitatea de a prelucra, analiza si interpreta analizele medicale

De ce este important?

1. In cazul accidentelor, indiferent de natura lor, care cauzeaza hemoragii externe severe.
*in special celor rutiere grave (a se vedea si statisticile de specialitate)
2. Optimizarea activitatii cadrelor medicale implicate in tratarea, operarea, transfuzarea etc. pacientilor, in special pentru cei care necesita internare in spitale, fie in regim de zi, fie continuu si care au nevoie de sange. In plus, efect direct economic: s-ar economisi bani din bugetele spitalelor, nemaifiind nevoie ca laboratoarele sa fie dotate si cu teste pentru grupe de sange, teste a caror pret este de minimum 150 de lei pentru maximum 20 de testari (la care se adauga si riscurile aferente: daca nu sunt pastrate in conditii speciale, la temperaturi si locuri corespunzatoare se deterioreaza calitatea etc.)
3. Pentru Centrele de Transfuzie Sangvina, atat pentru a optimiza traseul donatorului (pacientul este intai testat pentru a i se afla grupa de sange si Rh-ul, ulterior trece la etapa donarii propriu-zise), cat si pentru a optimiza activitatea cadrelor medicale implicate in procesul de donare (sunt asistente medicale angajate doar pentru aceasta activitate, o relocare a acestora unde exista deficit este inperioasa).
4. Fiecare cetatean isi va cunoaste astfel grupa sangvina, fiind dreptul lui. In plus, cunoscandu-se Rh-ul, viitorii parteneri care si intentioneaza sa devina parinti vor sti la ce riscuri se expun dupa ce se va naste primul copil.
5. In special in mediul rural, nici macar medicii de familie nu au o evidenta a pacientilor si grupele de sange aferente acestora. Sunt detalii esentiale din fisa de pacient care lipsesc cu desavarsire.

Actualizări

2023-02-22 16:07:22 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2021-02-01 18:00:14 +0200

S-a ajuns la 10 semnături