Skip to main content

Către: Consiliului Judeţean Mehedinţi, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi, Spitalului Judeţean de urgenţă Drobeta Turnu Severin

STOP abuzurilor asupra pacienților de la Gura Văii

Cerem conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Drobeta-Turnu Severin, Preşedintelui Consiliului Judeţean şi, în mod special, conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi, să adopte de urgenţă măsurile care vor asigura accesul la servicii în comunitate al celor 50 de persoane cu dizabilităţi intelectuale şi cu probleme de sănătate mintală închise în secţia din Gura Văii.

Oameni privați de libertate, paturi ruginite, băi insalubre și nefuncționale, țevile, gresia, robineţii sunt ruginite, avariate. La unul dintre grupurile sanitare atârnă un furtun, fără pară de duş. Nu există chiuvetă funcţională. Saloanele sunt pavate cu ciment sau cu ciment acoperit cu linoleum învechit, sunt dotate cu paturi metalice, camerele au ferestre stricate şi prevăzute cu gratii metalice. Unele saloane au noptiere metalice, deteriorate, insalubre. Paturile ruginite au saltele vechi și murdare.
Pacienții nu dispun de haine personale, majoritatea poartă aceleaşi haine timp de o săptămână.

Asta a găsit Clinica Juridică Mobilă a Centrului de Resurse Juridice la Secţia de psihiatrie din Gura Văii, județul Mehedinţi. Considerăm situația inacceptabilă și solicităm măsuri de URGENȚĂ pentru asigurarea condițiilor decente de viață și recuperare beneficiarilor prin accesul la locuinţe protejate, terapii adecvate, servicii de suport în luarea deciziilor şi susţinere în formarea deprinderilor pentru o viaţă independentă!

De ce este important?

Centrul de Resurse Juridice a vizitat inopinat în 8 şi 14 martie a.c. Secţia de psihiatrie din Gura Văii, județul Mehedinţi unde a găsit 50 de persoane cu dizabilități intelectuale şi cu probleme de sănătate mintală închise în această secţie sunt lipsite de cele mai elementare condiţii de viaţă şi de tratament.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a sesizat abuzurile, în scris, conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, Consiliului Judeţean şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi (DGASPC), solicitându-le intervenţia de urgenţă pentru asigurarea accesului la servicii adecvate în comunitate.
CRJ a mai sesizat aceste aspecte şi în anul 2009, fără ca vreo decizie care să conducă la integrarea în comunitate a acestor persoane să fi fost adoptată de către autorităţile locale competente. Situaţia acestora este cunoscută de peste zece ani conducerii DGASPC Mehedinţi , fără ca vreo soluţie să fi fost identificată, aceştia răspunzând că „nu au locuri disponibile în centrele de tip rezidenţial” (citat dintr-un răspuns transmis spitalului în anul 2014). Azi, managerul spitalului afirmă că secţia de psihiatrie oferă toate condiţiile demne pentru asigurarea serviciilor de sănătate mintală.

Situația nu poate continua așa. Acești oameni sunt abuzați de ani de zile, cu complicitatea instituțiilor care ar trebui să le asigure recuperarea și integrarea în comunitate.

Avem nevoie de sprijinul fiecăruia dintre voi pentru a determina responsabilii să respecte legea și drepturile omului și în cazul acestor 50 de persoane cu dizabilități uitate la capătul lumii!

Actualizări

2017-04-04 21:23:39 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2017-03-23 09:15:39 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2017-03-17 18:51:56 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2017-03-17 16:03:23 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2017-03-17 15:45:22 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2017-03-17 14:53:19 +0200

S-a ajuns la 10 semnături