Skip to main content

Către: SC Ecogen Power SRL

Cere proprietarilor Rafinăriei Câmpina să protejeze patrimoniul industrial!

Cerem proprietarilor realizarea de urgență cu implicarea tuturor părților abilitate, a unui inventar pentru protejarea bunurilor de patrimoniu istoric industrial din cadrul fostei Rafinării „Steaua Română”, Câmpina. Este crucial să acționăm acum!

Acest inventar trebuie realizat înainte de orice operațiune de vânzare, dezmembrare, demolare sau dezasamblare, în vederea stabilirii direcțiilor de dezvoltare și a bunurilor ce trebuie conservate și puse în valoare. Dezvoltarea zonei prin integrarea elementelor istorice este o reală șansă pentru Câmpina.

Semnează și tu petiția și pune umărul la protejarea patrimoniului industrial și la integrarea sa în viitoarele proiecte de revitalizare a zonei și a Câmpinei!

De ce este important?

Rafinăria și Câmpina au trăit în simbioză timp de peste 100 de ani. Cu bune și cu rele, Rafinăria a influențat decisiv dezvoltarea și destinul Câmpinei, precum și cel al României și chiar al Europei.

Fiind una din cele mai vechi rafinării din Europa și, la vremea înființării, cea mai mare și mai modernă, Rafinăria „Steaua Română” a adus în zonă prosperitate și specialiști de pe toate meridianele. Mărturie din acele vremuri stau, încă, unele clădiri centenare și instalații cu valoare istorică ce datează chiar de la începuturile activității. Clădiri și instalații unde s-a produs combustibil încă de la începuturile exploatării industriale a petrolului din România și care au fost martore și sunt, astăzi, mărturii ale începuturilor industrializării României. Clădiri și instalații ce au supraviețuit bombardamentelor de amploare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial - atunci când Rafinăria a jucat un rol cheie strategic, combustibilul produs aici alimentând invazia susținută de trupele germane. Clădiri și instalații ce au supraviețuit erei comunismului și, de asemenea, ce au trecut cu bine prin două mari cutremure. Clădiri și instalații ce nu au putut fi, deci, distruse, în ciuda încercărilor istoriei și evenimentelor fulminante în care au fost implicate. Clădiri și instalații ce au influențat Câmpina și comunitățile din zonă încă de la sfârșitul secolului XIX și care continuă să aibă un loc special în sufletele celor din zonă.

Ne dorim ca aceste mărturii și repere istorice să fie corect recunoscute și să fie integrate în viitoarele dezvoltări. Astfel, ne vom asigura că păstrăm o bucată importantă de istorie europeană și, în același timp, vom ajuta Rafinăria să dea o nouă șansă Câmpinei.

Avem șansa de a salva o bucată din istoria Europei iar, împreună cu aceasta, avem șansa de a salva un oraș. Prin conservarea patrimoniului industrial și prin identificarea unor direcții de dezvoltare care să țină cont de și să pună în valoare acest patrimoniu, putem creiona un proiect care să reprezinte o nouă șansă pentru Câmpina și pentru locuitorii din jur - un proiect comparabil cu proiecte de protejare și revitalizare a patrimoniului industrial din Europa și din lume.

Așa cum la înființare Rafinăria „Steaua Română” punea Câmpina - un orășel ce număra atunci 2500 de suflete - pe harta Europei, așa și acum, la mai bine de 125 de ani de la acel moment, Rafinăria poate repune Câmpina pe acea hartă.

Împreună putem transforma asta în realitate.

Actualizări

2021-07-09 21:29:49 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2021-05-12 11:54:19 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2021-05-11 23:33:46 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2021-05-11 20:19:39 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2021-05-11 18:40:12 +0300

S-a ajuns la 10 semnături