Skip to main content

Către: Primaria Generala a Municipiului Bucuresti

Salveaza o casa din Uranus de la prabusire

Stimate domnule Primar General Nicușor Dan
Vă supunem atenției următoarea situație:

Pe strada Luceafărului la numărul 11 (în spatele Poștei Puișor) se află un imobil în stare de precolaps. Acesta riscă să se prăbușească, la fel cum s-a prăbușit cel mai recent imobilul din str. Iulius Barasch (în seara de 28.10.2020).
Clădirea prezintă detalii arhitectonice deosebite (așezarea la stradă, cu intrare din curte, parter ridicat cu subsol parțial /beci, ferestrele, mai ales cea rotundă, a “camerei bune”, tavanul cu stucatură, detaliile clasice) și este una dintre puținele rămășițe ale cartierului Uranus, demolat în anii `80 pentru a se construi centrul civic.

Despre imobil am aflat că este neclasat și că din 2005 aparține unei firme.

Întrucât reprezintă un pericol public pentru cetățeni și totodată riscă să se piardă pentru totdeauna un imobil cu valoare arhitecturală și memorială deosebită, vă solicităm următoarele:
● punerea în siguranță
● salubrizarea clădirii

De ce este important?

Salvarea imobilului ar reprezenta în plus o restituție simbolică pentru cartierul Uranus, care are una dintre cele mai valoroase contribuții la patrimoniul istoric. Din observațiile noastre este o construcție circa 1900, înrudită ca formă cu mănăstirea Antim.

Noi cetățenii și ong-urile semnatare dorim să sprijinim ulterior la găsirea de soluții referitoare la restaurarea și valorificarea ulterioară a clădirii și redarea ei comunității.
Semnatari:
arh. Dorothee Hasnas, Uranus ACUM
Comunitatea Rahova-Uranus
OARB – Grupul de lucru pentru patrimoniu
ProPatrimonio
Comunitatea locuitorilor din Uranus demolat
Asociatia laBombastudios
Asociația Ideilagram
Asociația Planeta Petrila
ARCEN
Asociația Zeppelin
Asociația 37
The Ark

Bucharest, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2021-04-17 17:02:45 +0300

S-a ajuns la 10 semnături