Skip to main content

Către: Klaus Iohanis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Mircea Fechet, Cătălin Drulă, Kelemen Hunor, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu, Nicușor Dan, Hubert Thuma

Aer Curat, Sănătate și Viitor, prin crearea Centurii Verzi București-Ilfov

Noi, semnatarii acestei petiții, solicităm:

I. Adoptarea și promulgarea proiectului de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov, propus de către platforma civică „Împreună pentru Centura Verde”, până la data de 31 decembrie 2023.

II. Înființarea unui grup de lucru între părțile semnatare, pe tematica creării Centurii Verzi, până la data de 31 decembrie 2023; realizarea și prezentarea publică a unui calendar asumat de acțiuni și măsuri concrete pentru implementarea Centurii Verzi București-Ilfov, până la data de 30 iunie 2024.

III. Realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării, plan care să includă ca parte din soluție și crearea centurii verzi București-Ilfov, până la data de 30 iunie 2024.

IV. Includerea Centurii Verzi în Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde (PAOV), aferent Municipiului București, până la data de 31 decembrie 2023.

V. Includerea creării Centurii Verzi în Planul de Dezvoltare Regională București-Ilfov 2021-2027, până la data de 31 decembrie 2023.

VI. Includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda CSAT-Consiliul Suprem de Apărare a Țării, până la data de 31 martie 2024.

VII. Sprijinirea extinderii conceptului de Centuri Verzi și la restul țării, prin lege, hotărâre de guvern sau ordin de ministru, până la data de 31 martie 2024.

De ce este important?

Locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani. Este concluzia oficială a unui raport din 2020 al Institutului Național de Sănătate Publică. Acest lucru s-ar întâmpla dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării.

De ani buni, Bucureștiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutățite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde EUR.

După ani și ani de atenționări, România este în procedură de infringement și a și fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru aerul toxic din București. Până în momentul în care vom remedia situația, amenzile potențial de multe zeci de milioane de euro vor fi plătite de către Primăria Municipiului București, adică din banii noștri, ai tuturor.

În același timp, ironic, pădurile din jurul Bucureștiului sunt decimate în mod sistematic.
Ultimele rămășițe ale legendarilor codrii ai Vlăsiei sunt zilnic sub asaltul drujbelor.

Doar tăierile legale însumează anual echivalentul a 5000 de camioane cu lemne, o cantitate semnificativă date fiind puținele corpuri de pădure rămase în județ.
Conform aplicației Inspectorul Pădurilor, în ultimele 12 luni, în Ilfov au fost tăiați peste jumătate de milion de arbori, mai exact 581 287, în peste 700 de lucrări silvice autorizate. Și aceștia reprezintă doar tăierile legale.

Astfel de păduri din jurul localităților îndeplinesc un rol social deosebit, îndeosebi cele din jurul marilor aglomerări urbane.

Cu toată poluarea din oraș și prin dispariția ultimelor păduri din jurul său, rămânem fără aer.
Nu vom avea aer curat în București atâta timp cât, dincolo de măsuri anti poluare luate în interiorul său, în Ilfov nu va exista o centură verde înconjurătoare pentru capitală.

Dezvoltarea orașului este strâns legată de ceea ce se întâmplă și se va întâmpla în Ilfov.

După deja înființatul Parc Natural Văcărești, această centură verde va reprezenta următorul pas major în materie de plămân verde al Bucureștiului, următorul pas major în materie de calitatea vieții în oraș și în zona metropolitană.

Centura Verde București-Ilfov reprezintă un proiect pe care dacă nu îl tratăm acum cu maximă prioritate și seriozitate, viitorul ni-l va impune oricum la un cost de sănătate, economic, ecologic și etic înmiit.

Pădurea înseamnă oxigen.
Lipsa oxigenului înseamnă lipsa vieții.
Lipsa pădurii înseamnă lipsa vieții.

Te rugăm frumos, SEMNEAZĂ și ALĂTURĂ-NI-TE ACUM.

Nicio semnătură nu este fără însemnătate.
Fiecare semnătură este de neprețuit.

Alex Găvan și Florin Stoican

www.centuraverde.ro

***
Partenerii platformei "Împreună pentru Centura Verde" : WWF, GreenPeace, Fauna&Flora, Asociația Kogayon, Grupul de Inițiativă Civică Codrii Vlăsiei, Social Innovation Sollutions, Impact Hub Bucharest, Fundația Comunitară București.

Ambasadorii platformei și organizațiile susținătoare se regăsesc pe www.centuraverde.ro

"Împreună pentru Centura Verde" este un proiect al Fundației Alex Găvan.

#ImpreunaPentruCenturaVerde

Linkuri

Actualizări

2024-03-28 00:39:42 +0200

În timp ce liderul PNL a iscălit pentru Centura Verde București-Ilfov, partenerul său de coaliție, șeful PSD, ezită să-și pună semnătura.

https://www.mediafax.ro/social/proiectul-in-care-marcel-ciolacu-nu-canta-pe-aceeasi-voce-cu-nicolae-ciuca-22303356

2024-03-18 15:57:52 +0200

Marțea viitoare va fi definitorie pentru Centura Verde București-Ilfov.

În sfârșit, proiectul de lege ce vizează protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei centuri verzi va ajunge pe agendă la ultima comisie din Camera Deputaților, cea pentru "agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice".

https://www.mediafax.ro/economic/psd-implorat-sa-accepte-un-proiect-important-pentru-mediu-urmeaza-martea-decisiva-22296037

2024-03-17 18:57:15 +0200

La invitația Administrației Prezidențiale, am făcut la Cotroceni o pledoarie pentru Centura Verde București-Ilfov.

https://www.mediafax.ro/social/proiectul-centura-verde-dus-pana-la-palatul-cotroceni-lipseste-o-singura-semnatura-22287351

2023-12-07 11:32:17 +0200

Pădurile din zona Ilfov arată ca după bombardament. Imaginile din dronă arată realitatea crudă. Deși este încadrată ca având "păduri cu funcții de protecție, predominant sociale", zona Ilfov suferă de defrișări masive.

https://www.mediafax.ro/social/padurile-din-zona-ilfov-arata-ca-dupa-bombardament-imaginile-din-drona-arata-realitatea-cruda-22211516

2023-12-04 18:48:27 +0200

Veşti bune. Centura Verde Bucureşti - Ilfov va fi inclusă în Planul de Acţiune pentru un Oraş Verde - Bucureşti (PAOV). Documentul va fi elaborat pentru Municipiul Bucureşti cu sprijinul tehnic al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Prin aceasta, îndeplinim astfel punctul patru al Memorandum-ului pentru Aer Curat, Sănătate şi Viitor propus de către Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde autorităţilor şi politicienilor.

https://www.news.ro/social/alex-gavan-vesti-bune-centura-verde-bucuresti-ilfov-va-fi-inclusa-in-planul-de-actiune-pentru-un-oras-verde-bucuresti-1922400227402023111721401000

2023-11-30 23:25:14 +0200

Proiectul de lege ce presupune protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov a fost adoptat (în forma construită și agreată anterior împreună cu Ministerul Mediului), cu unanimitate, de către Comisia de mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților, forul decizional.

Urmează, în curând, ultima comisie, cea pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, iar apoi, votul în plen. Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, cu bucurie, invită pe domnii Marcel Ciolacu și Alfred Simonis să semneze Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, document în șapte puncte ce conține soluții la poluarea din București și Ilfov, PSD fiind singurul partid (încă) nesemnatar.

https://www.dcnews.ro/alpinistul-alex-gavan-apel-catre-ciolacu-il-rog-sa-semneze-psd-fiind-singurul-partid-inca-nesemnatar-vot-crucial-pentru-centura-verde-bucuresti-ilfov_938114.html

2023-11-13 12:32:38 +0200

Proiectul de lege ce vizează protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov a ajuns la Comisia de Mediu a Camerei Deputaților. Forma cu care Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde s-a prezentat în comisie este cea co-creată și agreată împreună cu Ministerul Mediului.

Amendamentele au fost dezbătute și votate separat, punct cu punct, fiecare cu unanimitate. Pentru raportul comisiei, element care influențează fundamental votul în plen care se va întâmpla, în curând, în Camera Deputaților - forul decizional, s-a cerut amânarea cu o săptămână, urmand să fie întocmit la ședința de marțea viitoare.

Potențialul pentru amendamente toxice care să modifice forma deja agreată cu ministerul este real și îngrijorător.

https://www.g4media.ro/activistul-de-mediu-alex-gavan-avertizeaza-ca-legea-privind-centura-verde-bucuresti-ilfov-e-pe-cale-sa-fie-viciata-de-potentiale-amendamente-toxice-psd-singurul-partid-care-nu-a-semnat-initiativa.html

2023-10-24 13:51:17 +0300

În cadrul Climate Change Summit, Hubert Thuma, Președintele Consiliului Județean Ilfov, a semnat a semnat memorandum-ul (https://bit.ly/45GvBfa) pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, prin crearea Centurii Verzi București-Ilfov.

https://www.mediafax.ro/social/pactul-de-la-opera-nationala-eveniment-legat-de-centura-verde-a-capitalei-la-climate-change-summit-cu-nicusor-dan-in-prim-plan-22166194

2023-10-23 00:19:38 +0300

Nicolae Ciucă, Președintele PNL și Președinte al Senatului a semnat memorandum-ul (https://bit.ly/45GvBfa) pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, prin crearea Centurii Verzi București-Ilfov. Documentul vizează soluții pentru combaterea poluării dramatice care afectează sănătatea locuitorilor Bucureștiului și a zonei înconjurătoare. De asemenea, domnul Ciucă susține și extinderea proiectului la nivel național.

https://www.facebook.com/alexgavan/posts/pfbid02g6fJiH3o9NvaYo46ZsbTv69BRwMaFukTKzPVisGNheUKUzou4iWwzYhMBFYtcBpkl

2023-10-23 00:18:01 +0300

Am semnat memorandum-ul (https://bit.ly/45GvBfa) pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, prin crearea Centurii Verzi București-Ilfov și cu Cătălin Drulă, Președintele USR.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=850266969800865&set=a.269373777890190

2023-10-23 00:16:39 +0300

Am semnat memorandum-ul (https://bit.ly/45GvBfa) pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, prin crearea Centurii Verzi București-Ilfov și cu Kelemen Hunor, Președintele UDMR.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=850100266484202&set=a.269373777890190

2023-10-23 00:14:51 +0300

După semnarea memorandum-ului (https://bit.ly/45GvBfa) pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, prin crearea Centurii Verzi București-Ilfov, cu Nicușor Dan, Primarul Capitalei, am semnat documentul și cu Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu, Copreședinți Partidul REPER.

https://www.facebook.com/alexgavan/posts/pfbid02rfL4p1UMTYYJtjuGSS4SjfPDj1xDNCu6LSNNnAFLHBmT6TYB4967tfGrxHq6ub14l

2023-10-22 15:44:42 +0300

Alex Găvan, alpinist de altitudine și conservaționist, fondator al platformei civice „Împreună pentru Centura Verde”, și Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, au semnat pe 12 octombrie, un memorandum de înțelegere (https://bit.ly/45GvBfa) privind soluțiile pentru combaterea poluării dramatice care afectează sănătatea locuitorilor Bucureștiului și a zonei înconjurătoare.

În același timp, atât cei doi cât și platforma civică invită la semnarea memorandum-ului pe toți ceilalți decidenți politici și executivi, al căror suport este fundamental, pentru a avea aer curat în București și în celelalte orașe ale țării.

https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/alex-gavan-si-nicusor-dan-au-semnat-joi-2307933.html

2023-10-21 14:20:12 +0300

S-a ajuns la 10,000 semnături

2023-10-13 00:35:17 +0300

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și ministrul Mircea Fechet susțin proiectul de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov înspre binele locuitorilor Capitalei și crearea Centurii Verzi, cât și extinderea conceptului la alte orașe din țară.

De altfel, ministrul este și co-inițiator al acestui proiect și membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților, unde subiectul va fi mâine dezbătut, pentru întocmirea raportului ce ține de această comisie.

Ușor, ușor, cei ce au ales să fie #ÎmpreunăPentruCenturaVerde manifestă în concret un proiect istoric, unul dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani. El va avea consecințe sistemice legate de reducerea poluării și calitatea vieții din orașe, mitigarea schimbărilor climatice și protejarea biodiversității, biodiversitate fără de care noi, oamenii, nu am mai putea exista.

https://bit.ly/3RRIVKh