Skip to main content

Către: Klaus Iohanis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Mircea Fechet, Cătălin Drulă, Kelemen Hunor, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu, Nicușor Dan, Hubert Thuma

Aer Curat, Păduri, Sănătate și Viitor, prin crearea Centurii Verzi București-Ilfov

Noi, semnatarii acestei petiții, solicităm:

I. Adoptarea proiectului de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov, propus de către platforma civică „Împreună pentru Centura Verde”.

II. Înființarea unui grup de lucru între părțile semnatare, pe tematica creării Centurii Verzi; realizarea și prezentarea publică a unui calendar asumat de acțiuni și măsuri concrete pentru implementarea Centurii Verzi București-Ilfov.

III. Realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării, plan care să includă ca parte din soluție și crearea centurii verzi București-Ilfov.

IV. Includerea Centurii Verzi în Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde (PAOV), aferent Municipiului București. 

V. Includerea creării Centurii Verzi în Planul de Dezvoltare Regională București-Ilfov 2021-2027.

VI. Includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda CSAT-Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

VII. Sprijinirea extinderii conceptului de Centuri Verzi și la restul țării.

De ce este important?

Locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani. Este concluzia oficială a unui raport din 2020 al Institutului Național de Sănătate Publică. Acest lucru s-ar întâmpla dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării.

De ani buni, Bucureștiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutățite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde EUR.

După ani și ani de atenționări, România este în procedură de infringement și a și fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru aerul toxic din București. Până în momentul în care vom remedia situația, amenzile potențial de multe zeci de milioane de euro vor fi plătite de către Primăria Municipiului București, adică din banii noștri, ai tuturor.

În același timp, ironic, pădurile din jurul Bucureștiului sunt decimate în mod sistematic.
Ultimele rămășițe ale legendarilor codrii ai Vlăsiei sunt zilnic sub asaltul drujbelor. 

Doar tăierile legale însumează anual echivalentul a 5000 de camioane cu lemne, o cantitate semnificativă date fiind puținele corpuri de pădure rămase în județ.
Conform aplicației Inspectorul Pădurilor, în ultimele 12 luni, în Ilfov au fost tăiați peste jumătate de milion de arbori, mai exact 581 287, în peste 700 de lucrări silvice autorizate. Și aceștia reprezintă doar tăierile legale.

Astfel de păduri din jurul localităților îndeplinesc un rol social deosebit, îndeosebi cele din jurul marilor aglomerări urbane.

Cu toată poluarea din oraș și prin dispariția ultimelor păduri din jurul său, rămânem fără aer.
Nu vom avea aer curat în București atâta timp cât, dincolo de măsuri anti poluare luate în interiorul său, în Ilfov nu va exista o centură verde înconjurătoare pentru capitală.

Dezvoltarea orașului este strâns legată de ceea ce se întâmplă și se va întâmpla în Ilfov.

După deja înființatul Parc Natural Văcărești, această centură verde va reprezenta următorul pas major în materie de plămân verde al Bucureștiului, următorul pas major în materie de calitatea vieții în oraș și în zona metropolitană.

Centura Verde București-Ilfov reprezintă un proiect pe care dacă nu îl tratăm acum cu maximă prioritate și seriozitate, viitorul ni-l va impune oricum la un cost de sănătate, economic, ecologic și etic înmiit.

Pădurea înseamnă oxigen.
Lipsa oxigenului înseamnă lipsa vieții.
Lipsa pădurii înseamnă lipsa vieții.

Te rugăm frumos, SEMNEAZĂ și ALĂTURĂ-NI-TE ACUM.

Nicio semnătură nu este fără însemnătate.
Fiecare semnătură este de neprețuit.

Alex Găvan și Florin Stoican

www.centuraverde.ro 

***
Partenerii platformei "Împreună pentru Centura Verde" : WWF, GreenPeace, Fauna&Flora, Asociația Kogayon, Grupul de Inițiativă Civică Codrii Vlăsiei, Social Innovation Sollutions, Impact Hub Bucharest, Fundația Comunitară București.

Ambasadorii platformei și organizațiile susținătoare se regăsesc pe www.centuraverde.ro 

"Împreună pentru Centura Verde" este un proiect al Fundației Alex Găvan.

#ImpreunaPentruCenturaVerde

Linkuri

Actualizări

2023-10-13 00:35:17 +0300

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și ministrul Mircea Fechet susțin proiectul de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov înspre binele locuitorilor Capitalei și crearea Centurii Verzi, cât și extinderea conceptului la alte orașe din țară.

De altfel, ministrul este și co-inițiator al acestui proiect și membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților, unde subiectul va fi mâine dezbătut, pentru întocmirea raportului ce ține de această comisie.

Ușor, ușor, cei ce au ales să fie #ÎmpreunăPentruCenturaVerde manifestă în concret un proiect istoric, unul dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani. El va avea consecințe sistemice legate de reducerea poluării și calitatea vieții din orașe, mitigarea schimbărilor climatice și protejarea biodiversității, biodiversitate fără de care noi, oamenii, nu am mai putea exista.

https://bit.ly/3RRIVKh

2023-10-13 00:29:26 +0300

#ÎmpreunăPentruCenturaVerde cu profesorul Bogdan Suditu, Green City Manager-ul capitalei și un mare om de bine.

Am discutat despre importanta realizării și adoptarii unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării, plan care să includă ca parte din soluție și crearea centurii verzi București-Ilfov. De asemenea, despre includerea Centurii Verzi în Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde (PAOV), aferent Bucureștiului.

Pentru asta, în perioada următoare vom crea un grup de lucru cu specialiștii din toate departamentele relevante, din cadrul primăriei.

https://bit.ly/3RREyyQ

2023-10-13 00:22:53 +0300

Președintele și Administrația Prezidențială sunt preocupate de poluarea din Capitală și alte orașe ale țării și de efectele sale asupra sănătății locuitorilor și a economiei. Am avut o întâlnire încărcată de rost cu Alexandra Bocșe, consilier de stat, Departamentul Climă și Sustenabilitate. Am discutat concret despre cum protejarea pădurilor din Ilfov și conceptul de Centură Verde aplicat Bucureștiului și altor zone urbane este, mai degrabă, un proiect de sănătate publică care presupune o componentă de mediu ca parte semnificativă dintr-o soluție sistemică, decât strict un proiect de mediu. Good news to come.

https://bit.ly/3Qd5Oqm

2023-10-09 11:12:44 +0300

Proiectul a ajuns în Camera Deputaților și a înregistrat un prim succes. Comisia juridică a acordat aviz favorabil, cu unanimitate de voturi.

https://www.forbes.ro/unda-verde-pentru-centura-verde-bucuresti-ilfov-352588

2023-09-05 13:35:55 +0300

Vot cu UNANIMITATE de către Senat pentru Protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului.
Toate partidele au votat pentru. Nicio abținere, niciun vot împotrivă. Mă înclin și vă mulțumesc tuturor. Proiectul constituie piatra de temelie pentru viitoarea centură verde București-Ilfov și primul pas pentru realizarea de centuri verzi și în restul țării.

Urmează, în această toamnă, votul decisiv din Camera Deputaților.

Te rugăm frumos, SEMNEAZĂ și ALĂTURĂ-NI-TE ACUM. Nicio semnătură nu este fără însemnătate. Fiecare semnătură este de neprețuit.

https://romanialibera.ro/mediu/protejarea-padurilor-din-jurul-bucurestiului-votata-in-unanimitate-de-senat/

2023-06-23 22:54:29 +0300

Vești bune! UNANIMITATE în comisiile parlamentare față de proiectul de lege referitor la protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei centuri verzi București – Ilfov.

Toate cele trei comisii de la Senat, de mediu, pentru păduri și juridică, au dat raport favorabil ințiativei legislative depuse la Parlament de către platforma civică “Împreună pentru Centura Verde“. Niciun vot împotrivă, nicio abținere, la niciuna dintre comisii.

https://www.romania-insider.com/bucharest-green-belt-bill-senate-committees-approval-2023

2023-06-14 14:23:06 +0300

Un nou pas important, Ministerul Mediului sprijină proiectul de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov și crearea centurii verzi București-Ilfov:
https://www.antena3.ro/actualitate/ministrul-mediului-sprijin-viiroare-centura-verde-capitala-protejare-paduri-zona-ilfov-676618.html

2023-05-24 00:15:21 +0300

Încă o veste bună pentru viitoarea centură verde a Bucureștiului. Proiectul de lege ce vizează protejarea pădurilor din Ilfov, depus în Parlament de către Platforma Civică Împreună Pentru Centura Verde, a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ:
https://adevarul.ro/stiri-locale/bucuresti/centura-verde-a-capitalei-tot-mai-aproape-de-2268080.html

2023-05-04 22:14:30 +0300

Un pas mai aproape de un București cu aer curat. Proiectul de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov depus în Parlament de către "Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde" a fost dezbătut pe 3 mai 2023 în plenul Consiliului Economic și Social și a fost votat favorabil în UNANIMITATE de toți cei 40 de membri prezenți:
https://www.mediafax.ro/social/unanimitate-pentru-aer-curat-in-bucuresti-21847220

2023-05-01 18:44:05 +0300

S-a ajuns la 5,000 semnături

2023-04-28 19:21:02 +0300

Proiectul de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov a primit aviz favorabil din partea comisiei de mediu a Consiliului Economic și Social, organism al Parlamentului și Guvernului României : https://www.europafm.ro/aviz-favorabil-pentru-centura-verde-proiectul-de-lege-initiat-de-alex-gavan-audio/

2023-04-15 09:41:21 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2023-04-13 09:40:40 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2023-04-12 15:27:34 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2023-04-12 13:44:00 +0300

S-a ajuns la 50 semnături