Skip to main content

Către: Klaus Iohanis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Mircea Fechet, Cătălin Drulă, Kelemen Hunor, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu, Nicușor Dan, Hubert Thuma

Aer Curat, Păduri, Sănătate și Viitor, prin crearea Centurii Verzi București-Ilfov

Noi, semnatarii acestei petiții, solicităm:

I. Adoptarea și promulgarea proiectului de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov, propus de către platforma civică „Împreună pentru Centura Verde”, până la data de 31 decembrie 2023.

II. Înființarea unui grup de lucru între părțile semnatare, pe tematica creării Centurii Verzi, până la data de 31 decembrie 2023; realizarea și prezentarea publică a unui calendar asumat de acțiuni și măsuri concrete pentru implementarea Centurii Verzi București-Ilfov, până la data de 30 iunie 2024.

III. Realizarea și adoptarea unui plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării, plan care să includă ca parte din soluție și crearea centurii verzi București-Ilfov, până la data de 30 iunie 2024.

IV. Includerea Centurii Verzi în Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde (PAOV), aferent Municipiului București, până la data de 31 decembrie 2023.

V. Includerea creării Centurii Verzi în Planul de Dezvoltare Regională București-Ilfov 2021-2027, până la data de 31 decembrie 2023.

VI. Includerea subiectului legat de poluarea aerului din București și alte orașe pe agenda CSAT-Consiliul Suprem de Apărare a Țării, până la data de 31 martie 2024.

VII. Sprijinirea extinderii conceptului de Centuri Verzi și la restul țării, prin lege, hotărâre de guvern sau ordin de ministru, până la data de 31 martie 2024.

De ce este important?

Locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani. Este concluzia oficială a unui raport din 2020 al Institutului Național de Sănătate Publică. Acest lucru s-ar întâmpla dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării.

De ani buni, Bucureștiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutățite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde EUR.

După ani și ani de atenționări, România este în procedură de infringement și a și fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru aerul toxic din București. Până în momentul în care vom remedia situația, amenzile potențial de multe zeci de milioane de euro vor fi plătite de către Primăria Municipiului București, adică din banii noștri, ai tuturor.

În același timp, ironic, pădurile din jurul Bucureștiului sunt decimate în mod sistematic.
Ultimele rămășițe ale legendarilor codrii ai Vlăsiei sunt zilnic sub asaltul drujbelor.

Doar tăierile legale însumează anual echivalentul a 5000 de camioane cu lemne, o cantitate semnificativă date fiind puținele corpuri de pădure rămase în județ.
Conform aplicației Inspectorul Pădurilor, în ultimele 12 luni, în Ilfov au fost tăiați peste jumătate de milion de arbori, mai exact 581 287, în peste 700 de lucrări silvice autorizate. Și aceștia reprezintă doar tăierile legale.

Astfel de păduri din jurul localităților îndeplinesc un rol social deosebit, îndeosebi cele din jurul marilor aglomerări urbane.

Cu toată poluarea din oraș și prin dispariția ultimelor păduri din jurul său, rămânem fără aer.
Nu vom avea aer curat în București atâta timp cât, dincolo de măsuri anti poluare luate în interiorul său, în Ilfov nu va exista o centură verde înconjurătoare pentru capitală.

Dezvoltarea orașului este strâns legată de ceea ce se întâmplă și se va întâmpla în Ilfov.

După deja înființatul Parc Natural Văcărești, această centură verde va reprezenta următorul pas major în materie de plămân verde al Bucureștiului, următorul pas major în materie de calitatea vieții în oraș și în zona metropolitană.

Centura Verde București-Ilfov reprezintă un proiect pe care dacă nu îl tratăm acum cu maximă prioritate și seriozitate, viitorul ni-l va impune oricum la un cost de sănătate, economic, ecologic și etic înmiit.

Pădurea înseamnă oxigen.
Lipsa oxigenului înseamnă lipsa vieții.
Lipsa pădurii înseamnă lipsa vieții.

Te rugăm frumos, SEMNEAZĂ și ALĂTURĂ-NI-TE ACUM.

Nicio semnătură nu este fără însemnătate.
Fiecare semnătură este de neprețuit.

Alex Găvan și Florin Stoican

www.centuraverde.ro

***
Partenerii platformei "Împreună pentru Centura Verde" : WWF, GreenPeace, Fauna&Flora, Asociația Kogayon, Grupul de Inițiativă Civică Codrii Vlăsiei, Social Innovation Sollutions, Impact Hub Bucharest, Fundația Comunitară București.

Ambasadorii platformei și organizațiile susținătoare se regăsesc pe www.centuraverde.ro

"Împreună pentru Centura Verde" este un proiect al Fundației Alex Găvan.

#ImpreunaPentruCenturaVerde

Linkuri

Actualizări

2023-04-15 09:41:21 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2023-04-13 09:40:40 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2023-04-12 15:27:34 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2023-04-12 13:44:00 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2023-04-12 12:04:57 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2023-04-10 14:16:20 +0300

S-a ajuns la 10 semnături